field_kentriki_fotografia
ElvalHalcor: Με ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης «φορτσάρει» επενδύσεις στην κυκλική οικονομία

Με τη ζήτηση για προϊόντα χαλκού και αλουμινίου να αυξάνεται και τις προοπτικές για το μέλλον να είναι θετικές, η Elval Halcor θέτει στο επίκεντρο της στρατηγικής της τη βιώσιμη ανάπτυξη. Στόχος της είναι η επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης και η κλιματική ουδετερότητα σε κλάδους όπως οι μεταφορές, η συσκευασία και τα κτήρια. Την ίδια στιγμή οι παγκόσμιες τάσεις στην αγορά ευνοούν την ισχυρή ανάπτυξη του ομίλου

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Ομίλου Μιχάλης Στασινόπουλος, κατά τη διάρκεια σημερινής εκδήλωσης στις εγκαταστάσεις της εισηγμένης τα προϊόντα των εταιρειών του ομίλου βρίσκονται στο επίκεντρο της πράσινης μετάβασης και αυτό γιατί τα μη σιδηρούχα μέταλλα συμβάλλουν στην πράσινη μετάβαση. Η ΕΛΒΑΛ επικεντρώνεται στην πράσινη δόμηση και στη συσκευασία, καθώς επίσης και σε άλλες χρήσεις, όπως τα αυτοκίνητα και εν γένει τις μεταφορές. 

Η ΧΑΛΚΟΡ από τη μεριά της δραστηριοποιείται στη θέρμανση και την ηλεκτροκίνηση. Ο όμιλος επενδύει συστηματικά στην προστασία του περιβάλλοντος και στη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος. Μέσα στην οικονομική κρίση της περασμένης δεκαετίας, ο όμιλος επένδυσε περίπου 1,5 δισ. ευρώ, ενώ ο επενδυτικός σχεδιασμός συμπεριλαμβάνει την ανακύκλωση και την ενεργειακή αποδοτικότητα, με στόχο την κυκλική οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. 

Ο εξοπλισμός στις παραγωγικές εγκαταστάσεις συνεχώς εκσυγχρονίζεται με τεχνολογίες αιχμής, οι οποίες επιταχύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό με σεβασμό στο περιβάλλον. 

Από τη μεριά του ο Σπύρος Κοκκόλης, CFO της ElvalHalcor, έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην αναπτυξιακή προοπτική της εταιρείας. Όπως τόνισε οι πωλήσεις ανά τρίμηνο σε όγκους και αξία αυξάνονται, ενώ οι πωλήσεις και η κερδοφορία της εταιρείας έχουν αυξηθεί 37% συγκριτικά με το 2020 και υψηλότερα ακόμη από το 2019. 

Οι δύο πυλώνες ανάπτυξης της εταιρείας είναι ο κλάδος του χαλκού και του αλουμινίου. Η εταιρεία «τρέχει» ένα διετές επενδυτικό πρόγραμμα 100 εκατ.ευρώ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2022. Πρόκειται για ένα ψυχρό έλαστρο και μια νέα γραμμή βαφής που απευθύνεται αποκλειστικά στη συσκευασία αλουμινίου. Με τις επενδύσεις αυτές η παραγωγική δυναμικότητα της εταιρείας θα φτάσει το επίπεδο ρεκόρ των 520.000 τόνων. Επομένως και οι δύο κλάδοι δραστηριότητας της εταιρείας αναμένεται να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση που παρατηρείται διεθνώς. 

Ο  Νικόλας Καραμπατέας, Αν. Γενικός Διευθυντής του τομέα ελάσης αλουμινίου, τόνισε πως το αλουμίνιο είναι το μέταλλο του μέλλοντος. Η εταιρεία έχει περίπου το 1% της παγκόσμιας αγοράς, καθώς παράγει 350.000 τόνους ετησίως, ενώ διεθνώς η κατανάλωση είναι 30 εκατ.τόνοι. «Επομένως υπάρχουν μεγάλα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης του κλάδου» σημείωσε ο κ.Καραμπατέας, ενώ σε παγκόσμια κλίμακα η αγορά αναπτύσσεται  περίπου 4% ετησίως. 

Τα προϊόντα έλασης αλουμινίου χρησιμοποιούνται από τα τρόφιμα, τα ποτά, την αυτοκινητοβιομηχανία τις βιομηχανικές εφαρμογές, τις ΑΠΕ, τη δόμηση και τις κατασκευές. Η εταιρεία έχει υψηλή εξειδίκευση στους παραπάνω τομείς, για αυτό τον λόγο αποτελεί έναν από τους κυριότερους προμηθευτές μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών.

Οι προοπτικές των προϊόντων έλασης αλουμινίου

Η ανάγκη για μείωση του βάρους και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, κάνει το αλουμίνιο, το οποίο είναι το μέταλλο με τη μεγαλύτερη επάρκεια στη γη και διακρίνεται για την αέναη ανακυκλωσιμότητά του, την κατάλληλη επιλογή για την κυκλική οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η παγκόσμια κατανάλωση σε προϊόντα έλασης αλουμινίου αναμένεται να αυξηθεί με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 4,1% μέχρι το 2025.

Η αύξηση ζήτησης για κουτιά αλουμινίου προβλέπεται ότι θα αυξάνεται με ρυθμό 4,3%/έτος μέχρι το 2030. Την ίδια στιγμή   μόνο στη Ευρώπη η επιπλέον ζήτηση για κουτιά αλουμινίου προβλέπεται να αγγίξει τους 400.000 τόνους. Η ζήτηση αλουμινίου από την αυτοκινητοβιομηχανία αναμένεται να σημειώσει μέσο ρυθμό ανάπτυξης 13,1% για το διάστημα 2019-2023.

Η Elval είναι ο μοναδικός παραγωγός επίπεδων προϊόντων αλουμινίου στην Ελλάδα και μαζί με τις θυγατρικές του τομέα αλουμινίου έχει καθιερωθεί ως μια από τις κορυφαίες βιομηχανίες του κλάδου της σε παγκόσμιο επίπεδο.

Διαθέτει και λειτουργεί το πιο προηγμένο τετραπλό θερμό έλαστρο στον κόσμο και αποτελεί  το δεύτερο μεγαλύτερο εργοστάσιο στην Ευρώπη σε παραγωγική δυναμικότητα θερμής έλασης. Το 86% του κύκλου εργασιών της προέρχεται από πωλήσεις εκτός Ελλάδας σε περίπου 100 χώρες. Έχει ολοκληρώσει ήδη επενδύσεις ύψους 150 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση του τετραπλού θερμού έλαστρου (tandem)  Η εταιρεία διαθέτει 800 ΚΤ παραγωγική δυναμικότητα θερμής έλασης που δίνει τη δυνατότητα για περαιτέρω επενδύσεις και μελλοντική ανάπτυξη.

Οι προοπτικές των προϊόντων Διέλασης Χαλκού & Κραμάτων

Η συνεχής αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη οδηγεί σε μία  αυξανόμενη ζήτηση για σωλήνες χαλκού HVAC&R. «Η ένταση της αστικοποίησης του παγκόσμιου πληθυσμού, οδηγεί σε γεωμετρική αύξηση της ζήτησης για προϊόντα χαλκού» ανέφερε ο Παναγιώτης Λώλος, Γενικός Διευθυντής της Halcor. Επίσης, οι επενδύσεις σε ανάπτυξη ΑΠΕ αλλά και υποδομών σε δίκτυα ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, συνεπάγονται την αύξηση της ζήτησης για προϊόντα χαλκού Επομένως οι προοπτικές της εταιρείας είναι ιδιαιτέρως ευοίωνες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί  η αύξηση της ζήτησης για καλώδια και HF (High-Frequency) καλώδια,  που προβλέπεται ότι θα αγγίξει το 30% για ταινίες χαλκού.

Ένας ακόμη κλάδος που η χρήση χαλκού θα αυξηθεί είναι στα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα. Η χρήση του χαλκού εκεί είναι  ως και τέσσερις φορές υψηλότερη, ή 63 kg παραπάνω ανά όχημα, σε σχέση με τα συμβατικά.   Σημειώνεται πως αναμένεται να κατασκευαστούν έως το 2035 140 εκατ. νέα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα. 

Μέσω των θυγατρικών του κλάδου χαλκού, η ElvalHalcor τροφοδοτεί τη βιομηχανία αυτοκινήτων με προϊόντα έλασης ή λάμες για ηλεκτρικούς συνδέσμους, πόλους μπαταριών, ζυγούς διανομής ισχύος, ηλεκτρονόμους, διακόπτες, ασφάλειες, κουτιά διανομής ρεύματος αλλά και σύρματα περιελίξεων για ηλεκτρικά μέρη αυτοκινήτων (συστήματα ABS, Start-Stop, ηλεκτρικοί καθρέπτες και παράθυρα).

Όπως γίνεται πρόδηλο η ElvalHalcor επιταχύνει την πράσινη και ψηφιακή της μετάβαση, ενώ οι νέες τάσεις που παρατηρούνται διεθνώς στην αγορά ευνοούν το προϊοντικό της χαρτοφυλάκιο, αυξάνουν τη ζήτηση και αναμένεται να οδηγήσουν τις εταιρείες του ομίλου σε ισχυρή και σημαντική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. 

Και αυτό γιατί το αλουμίνιο και ο χαλκός  αποτελούν μέταλλα στα οποία θα στηριχθεί η μετάβαση, καθώς έχουν εφαρμογή σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της βιομηχανικής παραγωγής και  μπορούν να ανακυκλώνονται επ’ άπειρον χωρίς να χάνουν τις ιδιότητές τους.

Η ElvalHalcor  με τις στρατηγικές της επενδύσεις και τις  συνέργειες που επιτυγχάνουν οι δύο τομείς και οι θυγατρικές της, έχει τοποθετηθεί έγκαιρα για να καλύψει τη δυναμικά αυξανόμενη ζήτηση για προϊόντα και λύσεις αλουμινίου και χαλκού.