ΔΝΤ: "Δεν βιαζόμαστε" για το ελληνικό χρέος διαμηνύει στην Ευρώπη η Christine Lagarde

ΔΝΤ: "Δεν βιαζόμαστε" για το ελληνικό χρέος διαμηνύει στην Ευρώπη η Christine Lagarde

Σε χρόνο… Σόϊμπλε που επιδιώκει να κλωτσήσει μακριά από τις γερμανικές εκλογές το τενεκεδάκι των αποφάσεων για την διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους κινείται και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 

Σπάζοντας τη σιωπή των τελευταίων εβδομάδων, η  επικεφαλής του Ταμείου Christine Lagarde εμφανίστηκε θετική για την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς χρήματα, αλλά πρόθυμη να δώσει όσο χρόνο χρειάζεται στους Ευρωπαίους προκειμένου, όπως λέει, να λύσουν τις διαφωνίες τους για την απαιτούμενη ελάφρυνση του χρέους. 

 Συγκεκριμένα  όπως λέει η επικεφαλής του Οργανισμού σε συνέντευξη που έδωσε στην Handelsblatt, "αν οι πιστωτές δεν έχουν φτάσει σε σημείο που να μπορούν να συμφωνήσουν και να δεχτούν τις εκτιμήσεις μας, αν χρειάζονται περισσότερο χρόνο, μπορούμε να το δεχτούμε και να τους δώσουμε λίγο ακόμη χρόνο”, τόνισε. 

Επίσης, αναφέρθηκε στο είδος συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, μιλώντας για μια στήριξη – συμφωνία επί της αρχής, χωρίς όμως χρηματοδότηση, η οποία όπως έχει επαναλάβει πολλές φορές το Ταμείο, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους. 

Το μήνυμα της Christine Lagarde όπως προκύπτει από τα λεγόμενά της, είναι ότι το ΔΝΤ δεν προτίθεται να κάνει βήμα πίσω από τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις του για τον ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας τις επόμενες δεκαετίες  που καθιστούν απαραίτητη σύμφωνα με το Ταμείο την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους για να καταστεί βιώσιμο. Και μεταφέρει εκ νέου την πίεση στο ευρωπαϊκό γήπεδο όπου κυριαρχεί η άποψη του Βερολίνου ότι μέσω των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων και της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων του προγράμματος που θα διασφαλίσουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, το χρέος της Ελλάδας μπορεί να καταστεί βιώσιμο, και να «ελαφρυνθεί» με συγκεκριμένες παρεμβάσεις, μόνον εφόσον κριθεί απαραίτητο μετά τις εκθέσεις βιωσιμότητας που θα γίνουν στο τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. 

Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης που έχει ανεβάσει ψηλά τον πήχη των προσδοκιών για αποσαφήνιση των μεσοπρόθεσμων μέτρων του χρέους ώστε να καταστεί εφικτή η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE και στη συνέχεια η έξοδος στις αγορές, δυσκολεύει ακόμη περισσότερο. Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στο συμπέρασμα πως δέκα ημέρες πριν το Eurogroup της 15ης  Ιουνίου όπου το θέμα θα ξανασυζητηθεί, δεν έχουν υπάρξει βήματα προσέγγισης μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ που παραμένουν οχυρωμένες στις αρχικές θέσεις τους. 

Η Ελλάδα παραμένει «ξεκρέμαστη» και όλα δείχνουν ότι κερδίζει έδαφος η «συμβιβαστική» λύση που έπεσε στο τραπέζι του προηγούμενου Eurogroup σύμφωνα με την οποία το ΔΝΤ θα παραμείνει εντός του προγράμματος χωρίς να δεσμεύσει χρήματα μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι, ή έως ότου αποσαφηνιστούν τα πιθανά μέτρα διευθέτησης του ελληνικού χρέους ώστε το ΔΝΤ και η ΕΚΤ να είναι σε θέση να εκπονήσουν εκθέσεις βιωσιμότητας. 

Photo: SOOC