DBRS για Ελλάδα: Ισχυρή αναπτυξιακή προοπτική - Προειδοποίηση για δημοσιονομικά

DBRS για Ελλάδα: Ισχυρή αναπτυξιακή προοπτική - Προειδοποίηση για δημοσιονομικά

Τους στόχους για τα δημοσιονομικά και το χρέος, που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Σταθερότητας 2023-2025, σχολιάζει η DBRS. Ο οίκος αξιολόγησης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα επενδυτικά σχέδια και οι μεταρρυθμίσεις του Ελλάδα 2.0 έχουν τη δυναμική να ενισχύσουν σημαντικά τις μακροπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο πολλά θα κριθούν από τη δημοσιονομική πειθαρχία καθώς η πληθωριστική κρίση αναγκάζει την κυβέρνηση να εφαρμόσει πολιτικές που θα ελαφρύνουν το βάρος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η Ελλάδα δείχνει αποφασισμένη να ανακτήσει τη δημοσιονομική της βιωσιμότητα, στοχεύοντας σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2023, τονίζει η DBRS για να προσθέσει ότι πέρσι κατάφερε να εμφανίσει υψηλότερη από το αναμενόμενο ανάπτυξη, που είχε ως αποτέλεσμα να διαμορφωθεί το έλλειμμα στο 5%, υπεραποδίδοντας κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες του στόχου του προϋπολογισμού. Το έλλειμμα προβλέπεται να μειωθεί περαιτέρω το 2023, όμως η εφαρμογή μέτρων για την αντιμετώπιση της πληθωριστικής και ενεργειακής κρίσης καθώς και της επιβραδυνόμενης ανάπτυξης, θα οδηγήσει σε αναθεώρηση των στόχων για πρωτογενές έλλειμμα 2% του ΑΕΠ φέτος, από 1,4%.

Οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας και η συρρίκνωση της οικονομίας το 2020 οδήγησαν σε άνοδο το χρέος στο 206,3% του ΑΕΠ από 180,7% του ΑΕΠ το 2019. Η ισχυρή ανάπτυξη και τα αυξημένα έσοδα του 2021 έφεραν τη μεγαλύτερη των προσδοκιών μείωση του χρέους στο 193,3% το 2021.

Οι αλλεπάλληλες κρίσεις, αυτή της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία, καθιστούν αναγκαία την ενίσχυση των θεμελιωδών, τη διαφοροποίηση της οικονομίας και τη διατήρηση του δημοσιονομικού «μαξιλαριού». Στοιχεία που θα βοηθήσουν την οικονομία να αντιμετωπίσει τις οικονομικές αντιξοότητες, σημειώνει η Assistant Vice President της DBRS, κ. Σπυριδούλα Τζίμα. Η ίδια εκτιμά ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα εξαρτηθεί από τα οικονομικά θεμελιώδη της Ελλάδας, παρά το γεγονός ότι οι γεωπολιτικές εξελίξεις και η αβεβαιότητα γύρω από τον πόλεμο, επηρεάζουν αρνητικά το κλίμα και τον πληθωρισμό, απειλώντας έτσι τις οικονομικές προοπτικές βραχυπρόθεσμα.