Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα υποβάλει την πρόταση στους ηγέτες κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής.
Το ελληνικό σχέδιο για το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ

Το ελληνικό σχέδιο για το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα υποβάλει την πρόταση στους ηγέτες κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής.

Η Ελλάδα θα παρουσιάσει σχέδιο για την αναμόρφωση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να θέσει τις βάσεις για μαζική ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η χώρα θέλει να ενισχύσει τους λεγόμενους διαδρόμους βορρά-νότου, έτσι ώστε οι περιοχές με υψηλά επίπεδα παραγωγής αιολικής ενέργειας να συνδέονται καλύτερα με εκείνες που παράγουν ηλιακή ενέργεια, σύμφωνα με ένα non-paper που είδε το Bloomberg. Ο Έλληνας πρωθυπουργός,  Κυριάκος Μητσοτάκης, θα υποβάλει την πρόταση στους ηγέτες κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής αργότερα αυτή την εβδομάδα, δήλωσε πρόσωπο που γνωρίζει το θέμα.

"Είναι επιτακτική ανάγκη να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την επέκταση και την ενίσχυση του ευρωπαϊκού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας", αναφέρει το έγγραφο σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg. "Οι επενδύσεις στα δίκτυα είναι χαμηλότερες από αυτές που απαιτούνται για ένα καθαρό μηδενικό ενεργειακό σύστημα".

Η ΕΕ ξεκινά φιλόδοξα σχέδια για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως τo 2050, συμπεριλαμβανομένης της μαζικής επέκτασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυτή τη δεκαετία. Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες ότι τα δίκτυα της περιοχής δεν είναι καλά εξοπλισμένα για να αντέξουν τη μετάβαση σε ορισμένες μορφές πηγών ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική.

Περίπου 600 γιγαβάτ αιολικών και ηλιακών έργων καθυστερούν να συνδεθούν με το δίκτυο στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία - περίπου το 85% των στόχων τους για το 2030 - και το κόστος για τη σύνδεσή τους είναι συχνά εντυπωσιακό, αναφέρει το πρακτορείο. Στην Ισπανία, για παράδειγμα, μπορεί να κοστίσει 150.000 ευρώ η σύνδεση ενός μεγαβάτ ισχύος στο δίκτυο.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπέβαλε σχέδια για την κλιμάκωση της εγχώριας παραγωγής οκτώ "στρατηγικών τεχνολογιών καθαρής μηδενικής παραγωγής", συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ενισχύουν το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Οι ηγέτες που θα συναντηθούν σε σύνοδο κορυφής στις 23-24 Μαρτίου θα συζητήσουν για πρώτη φορά τα σχέδια αυτά.

Η Ελλάδα ζητά επίσης καλύτερες συνδέσεις στα Δυτικά Βαλκάνια, όπου η ηλιακή και αιολική παραγωγή εξακολουθεί να υστερεί έναντι του άνθρακα, μαζί με μια ταχύτερη διαδικασία αδειοδότησης και μια "ευρωπαϊκή διευκόλυνση δικτύου" για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης των βελτιώσεων του δικτύου.