Αυτοί που επιμένουν ελληνικά στο επιχειρείν

Αυτοί που επιμένουν ελληνικά στο επιχειρείν

Τις αξίες, τους στόχους και το πλάνο δράσης της, με στόχο την στήριξη της ελληνικής παραγωγής και των εταιρειών εκείνων που «επιμένουν ελληνικά» σε μια πραγματικά δύσκολη συγκυρία για το επιχειρείν, παρουσίασε η πρωτοβουλία «ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ», μια κοινότητα σημαντικών, ελληνικών επιχειρήσεων με ιδιαίτερη δυναμική.

Τα μέλη της πρωτοβουλίας,  που είναι 16 αμιγώς ελληνικών συμφερόντων παραγωγικές εταιρείες τόνισαν ότι βασική στόχευση αυτής της πρωτοβουλίας - η οποία φιλοδοξεί σύντομα να μετατραπεί σε Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία – είναι η ανάδειξη και προώθηση του σύγχρονου παραγωγικού και επιχειρηματικού πολιτισμού της Ελλάδος.

Την ώρα που όπως επισημάνθηκε από την κυρία Μαριλένα Νιτσιάκου της Νιτσιάκος ΑΕ,  μόνο το 20% των προϊόντων που καταναλώνουμε φέρουν την ελληνική υπογραφή ,η  πλειοψηφία των προϊόντων που καταναλώνουµε ως Έλληνες, υπολογίζετε σε πάνω από 60% του συνολικού τζίρου της κατανάλωσης να ανήκουν  σε εξωχώριες εταιρίες, πολυεθνικές ή µη.

«Όσοι συμμετέχουμε στην πρωτοβουλία στην δύσκολη περίοδο που διανύουμε αποφασίσαμε να μείνουμε στην Ελλάδα και να παλέψουμε. Πήραμε το ρίσκο και η επιλογή είναι μια: Να βγούμε νικητές» τόνισε η ίδια.

Από την άλλη όπως σημείωσε ο κ. Α. Κουρής της μπύρας ΝΗΣΟΣ, σε πολλούς επιµέρους κλάδους η εγχώρια παραγωγή κατέχει ελάχιστο ποσοστό του συνολικού τζίρου πωλήσεων ενώ το συντριπτικό ποσοστό πηγαίνει σε 2 ή 3 πολυεθνικούς παίκτες:. Ειδικότερα, στα αναψυκτικά 2 πολυεθνικές µοιράζονται το 80% των συνολικών πωλήσεων, στην µπύρα οι πωλήσεις των 2 πολυεθνικών µαζί µε τις εισαγόµενες µπύρες αντιστοιχούν σχεδόν στο 90% των συνολικών πωλήσεων, στις µαργαρίνες 2 διεθνείς εταιρίες κατέχουν το 98%,στο τσάι 2 εταιρίες κατέχουν το 94%,στο γάλα εβαπορέ 3 εταιρίες κατέχουν το 93%.Επιπλέον στα ξυριστικά είδη 2 εταιρίες κατέχουν το 92%  και στον ελληνικό καφέ 2 πολυεθνικές κατέχουν το 83% της συνολικής αγοράς.

«Το πρόβληµα λοιπόν της Ελληνικής Οικονοµίας,, δεν είναι το Χρέος αλλά η Χαµηλή Προστιθέµενη Αξία, συμπλήρωσε ο ίδιος. «Το Πού, σε ποιον Τόπο, µια επιχείρηση θα διατηρήσει ή θα διοχετεύσει το µεγαλύτερο ποσοστό της Υπεραξίας που παράγει» είναι ερώτηση µείζονος σηµασίας. Η συλλογική της απάντηση δε, που δίνεται από τους ιδιοκτήτες των ανά τον κόσµο Εταιριών καθορίζει αυτό που αποκαλούµε «Τον πλούτο των Εθνών».

Η οµάδα λοιπόν των εταιριών που έχετε µπροστά σας παρ' όλες τις αντιξοότητες που θα µπορούσαν να µας οδηγήσουν εκτός των ελληνικών συνόρων, συνεχίζουµε µε επιµονή να απαντάµε: «επιλέγουµε Ελλάδα». 

Η πρωτοβουλία μέσω των εκπροσώπων της δεσμεύτηκε μεταξύ άλλων να προχωρήσει σε κινήσεις και δράσεις που θα βοηθήσουν στην κατεύθυνση της αύξησης της ανταγωνιστικότητας των παραγωγικών επιχειρήσεων, ελληνικής ιδιοκτησίας, αναδεικνύοντας παράλληλα την σημασία των προϊόντων που δημιουργούνται, παράγονται και ανήκουν και αυτές ως πηγές εθνικού πλούτου, αγαθά σύγχρονου πολιτισμού και πρεσβευτές της σημερινής παραγωγικής Ελλάδας ανά την υφήλιο.

Την πρωτοβουλία των επιχειρήσεων χαιρέτισε η υφυπουργός Οικονομίας Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία σε σύντομη ομιλία της αναφέρθηκε στην προσπάθεια των ελληνικών εταιρειών να ενισχύσουν την εξωστρέφειά τους και να διακριθούν στο παγκόσμιο επιχιερηματικό στίβο.

«Βρισκόμαστε στο πλευρό της ελληνικής παραγωγής-μεταποίησης για τα καθημερινά μικρά, αλλά και μεγάλα προβλήματα και επεξεργαζόμαστε στο υπουργείο οριζόντια προγράμματα που θα ενισχύσουν περαιτέρω την ελληνική επιχειρηματικότητα» ανέφερε η κ. Τζάκρη και, παράλληλα, πρόσθεσε ότι «οι ελληνικές επιχειρήσεις ενισχύουν την εξωστρέφειά τους, κρατούν τη σημαία της χώρας ψηλά και μας κάνουν να ελπίζουμε ότι θα ζήσουμε καλύτερες μέρες».

Επίσης και τα υπόλοιπα μέλη της πρωτοβουλίας «ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ» που βρέθηκαν στο πάνελ της παρουσίασης, έθεσαν ως στόχο την ανάδειξη και την προώθηση του σύγχρονου παραγωγικού και επιχειρηματικού πολιτισμού της χώρας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μ. Τσαούτος, εκπροσωπώντας την εταιρεία αναψυκτικών Εψα τόνισε ότι στην πρωτοβουλία «ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ» συμμετέχουν ελληνικές παραγωγικές-μεταποιητικές εταιρείες που επιλέγουν, «παρά τις αντιξοότητες και τα συνεχώς αυξημένα αντικίνητρα, να διατηρούν το κέντρο των ανά τον κόσμο επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων στην Ελλάδα και κατά πλειοψηφία ανήκουν σε ιδιώτες επιχειρηματίες-παραγωγούς, που και αυτοί, ως φυσικά πρόσωπα, έχουν τη φορολογική και επιχειρηματική τους έδρα στην Ελλάδα».

Όπως είπε ο κ. Τσαούτος, πριν από τρία χρόνια, μία ομάδα ελληνικών επιχειρήσεων έβαλε τη βάση για τη δημιουργία της κοινότητας «ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ». Έτσι, από οκτώ αρχικά επιχειρήσεις (τέσσερις εταιρείες αναψυκτικών, δύο εμφιάλωσης νερού και δύο ζυθοποιίες) ανέρχονται πλέον σε 16 (Αgrino, Εψα, Λουξ, Νιτσιάκος, Ζαγόρι, Καλαμάτα Παπαδημητρίου, Μέγα, Ήλιος Βιομηχανία Ζυμαρικών, Νήσος, Αγαν, Βίκος, Αναψυκτικά Φλώρινας Δινάκη, Brava, Eζα, Ζύμη Ψαχνών και Βαραβαγιάννη), ενώ σύντομα αναμένεται η κοινότητα να αυξήσει τα μέλη της.

Ο Π. Μαρλαφέκας από την εταιρεία Λουξ-Μαρλαφέκας επεσήμανε στην ομιλία του «έχουμε εμπιστοσύνη στην αξία των ελληνικών προϊόντων υψηλής ποιότητας και διαφοροποίησης, αλλά και στον Έλληνα επιχειρηματία. «Επιθυμία μας είναι η υποστήριξη και προβολή ενός σύγχρονου επιχειρηματικού μοντέλου ανασυγκρότησης της χώρας που θα στηριχτεί στα εθνικά προϊόντα υψηλής αξίας». Επίσης, πρόσθεσε ότι «η αναστροφή της καθοδικής πορείας και η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας είναι μία καθημερινή οργανωμένη καινοτόμα διαδικασία».

«Οραματιζόμαστε και στοχεύουμε στην προώθηση και ανάπτυξη ενός σύγχρονου παραγωγικού και επιχειρηματικού πολιτισμού για τη χώρα» επεσήμανε ο Α. Πιστιόλας της εταιρείας AGRINO και συνέχισε: «Επιθυμούμε μία ανοικτή πλατφόρμα διαλόγου μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μερών και των κέντρων λήψης αποφάσεων σχετικά με τις στρατηγικές που χρειάζεται να υιοθετηθούν σε εθνικό επίπεδο για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας, αλλά και της εξωστρέφειας της ελληνικής παραγωγής».

Η αξιοπιστία της πιστοποίησης της αυθεντικής ελληνικότητας των επιχειρήσεων σφραγίζεται από την EUROCERT, ένα σημαντικό, αμιγώς ελληνικό φορέα πιστοποίησης. Μέσα από τον λεπτομερή και αναλυτικό έλεγχο διασφαλίζει ότι κάθε εταιρία- μέλος, πληροί μια σειρά από συγκεκριμένα και μετρήσιμα κριτήρια που σφραγίζουν την ελληνική της ταυτότητα. Έτσι, δύναται να χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο σήμα σε προϊόντα της με ικανή προστιθέμενη αξία, παραγόμενη πάντα σε Ελληνικά εργοστάσια.

Επίσης τονίστηκε  το ενδιαφέρον των εταιρειών της πρωτοβουλίας για ανάπτυξη συνεργασιών και κοινών προωθητικών πρωτοβουλιών μεταξύ των επιχειρήσεων ελληνικής ιδιοκτησίας. Τέλος, ιδιαίτερη μνεία έγινε για την ανάγκη εξασφάλισης συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού στη λειτουργία της αγοράς.

Τέλος οι εκπρόσωποι της κοινότητας  κάλεσαν τους Έλληνες καταναλωτές να στηρίξουν την πρωτοβουλία «ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ», και τις παραγωγικές-μεταποιητικές, επιχειρήσεις που πληρούν τα παραπάνω κριτήρια να εγγραφούν, να πιστοποιηθούν και να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία.

Α. Σχ.