«Αξιοπιστία και σοβαρότητα» ζητά ο ΣΕΒ, για να έρθουν επενδύσεις

«Αξιοπιστία και σοβαρότητα» ζητά ο ΣΕΒ, για να έρθουν επενδύσεις

Αξιοπιστία και σοβαρότητα που μπορούν να χτίσουν κλίμα εμπιστοσύνης είναι οι βασικοί παράγοντες προσέλκυσης επενδύσεων στη χώρα μας, όπως εκτίμησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θόδωρος Φέσσας.

Τονίζοντας πως η Ελλάδα έχει φυσικά συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες οικονομίες, τα οποία οριοθέτησε στην εξαιρετική γεωπολιτική της θέση αλλά και το φυσικό κάλος της χώρας, εκτίμησε ότι κλάδοι όπως ο τουρισμός, logistics, λιμάνια, ιχθυοκαλλιέργειες και σε δεύτερο χρόνο και η βιομηχανία μπορούν να αποτελούν πόλο έλξης για ξένα επενδυτικά κεφάλαια.

Σε αυτά τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια συμπεριέλαβε και τα funds που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την αγορά κόκκινων δανείων, διευκρινίζοντας ότι η επένδυση στον τουρισμό σημαίνει αγορά υψηλών παγίων άρα είναι εν πολλοίς διασφαλισμένη. Για τα logistics και τα λιμάνια σημείωσε ότι υπάρχουν υποδομές οι οποίες βεβαίως μπορεί να επιδέχονται βελτιώσεων ωστόσο η φυσική θέση της χώρας μας αποτελεί βασικό πλεονέκτημα και κυρίαρχο στοιχείο.

Αναφερόμενος στο 2016 είπε ότι μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου φαίνεται ότι υπάρχει μια πολιτική σταθερότητα καθώς το 80% του πολιτικού κόσμου κατανοεί ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι στην Ευρώπη. Με δεδομένο ότι το 2015 μάλλον είδαμε τα χειρότερα αναμένεται ένα καλύτερο 2016 σε επίπεδο οικονομικών εξελίξεων, σημείωσε ο ίδιος.

Ο ίδιος επισήμανε ότι σε επαφές που είχε με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Ε.Ε., αναφέροντας μεταξύ αυτών τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, κ. Σαπέν, τον Pierre Moscovici και άλλους Γάλλους και Γερμανούς εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου, η εικόνα που έχει αποκομίσει είναι ότι κανένας δεν είπε ότι θα ήθελε να φύγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη. Ωστόσο θέλουν μια χώρα που να λειτουργεί σωστά και ένας κράτος δικαίου με βασικές αρχές στους κόλπους της Ευρώπης.

Επανήλθε, παράλληλα, στην άποψη ότι στην Ελλάδα την επόμενη πενταετία θα πρέπει να γίνει ένα επενδυτικό σοκ 100 δισ. ευρώ, τονίζοντας ότι εξ αυτών τα 80 δισ. θα προέλθουν από ιδιωτικά κεφάλαια, με κύριο γνώμονα οι επενδυτές να νιώθουν ασφάλεια δικαίου και να μπορούν να διαβλέπουν καλή απόδοση στις πραγματοποιθείσες επενδύσεις.

Σε ερώτηση για το τι προβλέπει για το ασφαλιστικό και για το αγροτικό νομοσχέδιο, αν μπορούν να ψηφιστούν ή όχι, τόνισε ότι δεν μπορεί να κάνει τέτοια πρόβλεψη, αλλά αν αυτά δεν περάσουν, είναι σαφές ότι θα υπάρξει πολιτική αναταραχή.

Αντιόπη Σχοινά