Αρκετές... εκατοντάδες χιλιάδες λογαριασμούς αφορά η υπόθεση ΕΛΤΑ-ΔΕΗ

Αρκετές... εκατοντάδες χιλιάδες λογαριασμούς αφορά η υπόθεση ΕΛΤΑ-ΔΕΗ

Του Γιώργου Φιντικάκη

Έχει μεγάλο βάθος, αρκετούς εμπλεκόμενους, και πολλές ουρές, η υπόθεση ΕΛΤΑ -ΔΕΗ, καθώς φαίνεται ότι η παρακράτηση χρημάτων από τα ταχυδρομεία αφορούσε κάποιες… εκατοντάδες χιλιάδες λογαριασμούς.

Και γινόταν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, με διαλείμματα, για πάνω από ένα χρόνο, με τα ΕΛΤΑ να αποδίδουν στη ΔΕΗ τα ποσά που εισέπρατταν, αντί για μέσα σε 2-3 εργάσιμες, όπως θα έπρεπε, στην πραγματικότητα μετά από… 15 ή και 20 ημέρες.

Στοιχεία σαν κι αυτά αρχίζουν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να αποκαλύπτονται σταδιακά, καθώς τώρα μόλις ξεκινά η έρευνα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για το τι ακριβώς συνέβη. Και αναπόφευκτα δεν εμπλέκει μόνο τις δύο εταιρείες, αλλά και τον επιβλέποντα φορέα των ΕΛΤΑ ως εισπράκτορα, που μάλλον είναι η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Εξετάζεται, δηλαδή κατά πόσο η ΔΕΗ προσέφυγε ή όχι όλο αυτό το διάστημα στην ΕΕΤΤ για να την ενημερώσει σχετικά με το τι συνέβαινε σε βάρος της από μια εταιρεία που η επιτροπή εποπτεύει.

Καθοριστικό ρόλο στο κουβάρι που επιχειρεί σύμφωνα με πληροφορίες να ξετυλίξει η ΡΑΕ, και ενώ χθες διετάχθη για το θέμα και εισαγγελική έρευνα, παίζουν τα στοιχεία που έχει ζητήσει και αρχίσει να παραλαμβάνει η αρχή, από όλους τους προμηθευτές ρεύματος, και κυρίως από τη ΔΕΗ.

Στοιχεία που καταρχήν δείχνουν ότι οι μόνοι πελάτες εταιρείας από τους οποίους τα ΕΛΤΑ παρακρατούσαν χρήματα, είναι αυτοί της ΔΕΗ. Κανείς από τους ιδιώτες του ρεύματος δεν έχει καταγγείλει παρόμοια περιστατικά.

Η προέλευση χρημάτων των ΕΛΤΑ

Έπειτα αυτό που ψάχνει η ΡΑΕ αφορά την προέλευση των χρημάτων των ΕΛΤΑ. Κατά πόσο δηλαδή οι χρηματοροές τους, με τις οποίες χρηματοδοτούν την εμπορική τους πολιτική στη λιανική αγορά του ρεύματος, όπου ναι μεν έχουν μικρό μερίδιο (0,68%), ωστόσο το έχουν πενταπλασιάσει μέσα σε ένα πεντάμηνο, μπορεί να προέρχονται από παρακράτηση χρημάτων της ΔΕΗ.

Στο πλαίσιο αυτό, πρόκειται σύμφωνα με τις πληροφορίες να τους ζητήσει αναλυτικά στοιχεία για τις μηνιαίες τους εισροές, ώστε να αποκτήσει εικόνα για την πηγή τους, και τον τρόπο με τον οποίο δραστηριοποιούνται στην αγορά ρεύματος. Έρευνα που δεν είναι άσχετη με τα κοστολογικά στοιχεία που έχει ζητήσει η ΡΑΕ από κάθε προμηθευτή, ώστε να διαπιστώσει αν κάποιες εταιρείες πωλούν κάτω του κόστους, ποιος επιδοτεί και από που τα τιμολόγιά του, κ.ό.κ.

Αν και ακόμη ελλιπή, παρ' όλα αυτά τα πρώτα στοιχεία που παρέλαβε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ΡΑΕ από τη ΔΕΗ, δείχνουν ότι το φαινόμενο είχε έκταση μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις. Και φαίνεται ότι η παρακράτηση χρημάτων πελατών της ΔΕΗ αφορούσε όχι μερικές χιλιάδες, αλλά μερικές… εκατοντάδες χιλιάδες λογαριασμούς. Εύλογο, αφού συνέβαινε συστηματικά, και η απόδοση των ποσών στη ΔΕΗ γίνονταν με καθυστέρηση 2 ή και 3 εβδομάδων.

Ο ρόλος της ΔΕΗ

Και εδώ η έρευνα στρέφεται στο ρόλο της ΔΕΗ. Σύμφωνα με πληροφορίες, προ ημερών η ΡΑΕ αποφάσισε να την καλέσει σε ακρόαση -πιθανόν από εβδομάδα- ζητώντας της εξηγήσεις: Τόσο για τα μέτρα που έχει μέχρι σήμερα λάβει, όσο και για το πως ενήργησε μετά τις εντολές που της έδωσε, δηλαδή να επιλύσει το πρόβλημα χωρίς εμπλοκή των καταναλωτών.

Ενώ λοιπόν η ΔΕΗ μπορούσε να έχει πάρει από τα ΕΛΤΑ, τα αρχεία που αυτά τηρούν για τις πληρωμές, και να δει ποιοι έχουν καταβάλει εμπρόθεσμα το ποσό του λογαριασμού τους και ποιοι όχι, προκειμένου να συμψηφίσει τη διαφορά με τον επόμενο, εκείνη επέλεξε άλλη μέθοδο. Κάλεσε τους πελάτες της να επισκέπτονται τα καταστήματά της, με την απόδειξη πληρωμής των ταχυδρομείων ανά χείρας, προκειμένου να διευθετήσουν το θέμα τους.

Εαν οι εξηγήσεις που θα δώσει στη ΡΑΕ η ΔΕΗ, δεν την πείσουν, τότε η αρχή θα της επιβάλει πρόστιμο. Ποινή που σύμφωνα με το νόμο, μπορεί να κυμανθεί από μερικές χιλιάδες ευρώ έως και μερικά εκατομμύρια ευρώ.

Τα ερωτήματα

Τα ερωτήματα σε κάθε περίπτωση παραμένουν πολλά. Όταν για παράδειγμα, το 2017, είχε καλέσει η ΡΑΕ τη ΔΕΗ σε ακρόαση, ζητώντας της να λάβει μέτρα για την είσπραξη χρεών από κακοπληρωτές, εκείνη σύμφωνα με πληροφορίες, δεν την είχε ενημερώσει ότι υπάρχει θέμα οφειλών από τα ΕΛΤΑ. Το λογικό θα ήταν όταν ένας θεωρητικά αντίπαλος παίκτης στην αγορά ρεύματος, παρακρατεί χρήματα από έναν άλλο, ο τελευταίος να σπεύσει να το καταγγείλει στη ΡΑΕ.

Έτερο ερώτημα αφορά το γιατί η ΔΕΗ δεν έχει ακόμη και σήμερα προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά των ΕΛΤΑ. Όπως επίσης πως είναι δυνατόν τα ΕΛΤΑ να ρίσκαραν επί τόσο καιρό μια πρακτική, για την οποία γνωρίζουν ότι ενέχει ποινικές ευθύνες.