Απ. Βεσυρόπουλος: Μειώσαμε τους φόρους - Υλοποιήσαμε 100% τις δεσμεύσεις μας

Απ. Βεσυρόπουλος: Μειώσαμε τους φόρους - Υλοποιήσαμε 100% τις δεσμεύσεις μας

«Έχουμε υλοποιήσει στο 100% όλες τις δεσμεύσεις μας για μείωση της φορολογίας που είχαμε αναλάβει» τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος απαντώντας στις προτάσεις των φορέων σχετικά με το νομοσχέδιο «Πλαίσιο ρύθμισης οφειλών και άλλες φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις, προστασία των συντάξεων από τον πληθωρισμό και άλλες διατάξεις για τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας» που κλήθηκαν σε ακρόαση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο κ. Βεσυρόπουλος, επισήμανε τη θετική στάση που εξέφρασαν για σειρά διατάξεων οι φορείς και ότι πολλοί εξ αυτών μίλησαν «για ικανοποίηση αιτημάτων που εκκρεμούσαν για πολλές δεκαετίες και επιλύονται με αυτό το σχέδιο νόμου».

Ο υφυπουργός, σχολιάζοντας την εμπρόθεσμη πληρωμή φόρων των φυσικών και νομικών προσώπων που για το 2022 καταγράφεται ρεκόρ πενταετίας, υπογράμμισε πως «αυτό δεν είναι τυχαίο, αλλά γιατί εφαρμόσαμε μια στοχευμένη πολιτική, όπως είχε δεσμευτεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μειώνοντας όλους τους φόρους για φυσικά και νομικά πρόσωπα».

Ειδικότερα, ο κ. Βεσυρόπουλος ανέφερε ότι «στα φυσικά πρόσωπα μειώσαμε τον φόρο από το 22% στο 9% για τις πρώτες 10.000 ευρώ. Όλους τους υψηλούς συντελεστές κατά μια μονάδα. Αυξήσαμε το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για κάθε τέκνο ανεξαρτήτως του αριθμού τους.

Μειώσαμε την προκαταβολή από το 100% στο 55%. Φέραμε διάταξη για τη μη καταβολή του Τέλους Επιτηδεύματος σε ειδικές περιπτώσεις. Καταργήσαμε την Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης από 1.1.2023 και αφού την είχαμε αναστείλει στον ιδιωτικό τομέα τα δύο προηγούμενα χρόνια και αυτό το μέτρο αφορά τρία εκατομμύρια πολίτες- μισθωτούς στον ιδιωτικό - δημόσιο τομέα, συνταξιούχους, αγρότες, επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων.

Μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ και τον φόρο περιουσίας κατά 920 εκατ. ευρώ σε σχέση με το εκκαθαριστικό του 2018 μέχρι τα εκκαθαριστικά του 2023 που θα εκδοθούν σε λίγες ημέρες για τα φυσικά πρόσωπα.

Είχαμε δεσμευτεί για μείωση του φόρου κατά 30% και τον μειώσαμε κατά 35%». Σε σχέση με τους φόρους των νομικών προσώπων, ο υφυπουργός ανέφερε ότι «πήραμε τον συντελεστή φορολόγησης εισοδημάτων στο 29% και τον μειώσαμε στο 22%.Τον φόρο μερισμάτων από το 15% τον μειώσαμε στο 5%. Η προκαταβολή του φόρου από το 100% μειώθηκε στο 80%».

Ο κ. Βεσυρόπουλος επισήμανε ότι στο τέλος της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ το 2019 «όλοι οι θεσμικοί φορείς είχαν μόνιμο αίτημα την μείωση των φόρων. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε και το υλοποιήσαμε από τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής μας. Για αυτό και οι θεσμικοί φορείς δεν αναφέρονται σε μειώσεις φορολογικών επιβαρύνσεων».

Πρόσθεσε, ότι έχουμε αναβιώσει τις 120 δόσεις δύο φορές και τώρα για τρίτη φορά μέσα σε αυτά τα τριάμισι χρόνια. Φέρνουμε και ένα νέο πλαίσιο των 72 δόσεων για όσους ήταν συνεπείς στις ρυθμίσεις τους αλλά λόγω της διπλής κρίσης τις έχασαν».

Παράλληλα, υπενθύμισε πως «εξ αιτίας της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης λάβαμε μέτρα άνω των 55 δισ. ευρώ». Σχετικά με τα ηλεκτρονικά βιβλία «my data», υπογράμμισε ότι εφαρμόστηκαν επί διακυβέρνησης της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να το είχε ως πρόθεση αλλά δεν το υλοποίησε. Το ηλεκτρονικό τιμολόγιο ήταν μια απλή ψηφιακή εφαρμογή και θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ εάν ήθελε να το είχε υλοποιήσει άμεσα αλλά δεν το έπραξε.

Χαρακτήρισε τα «mydata», ως «μια μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση που η κυβέρνηση της ΝΔ την εφάρμοσε από το 2019 και μάλιστα χωρίς διοικητικές κυρώσεις και πρόστιμα για την εφαρμογή τους, σε αντίθεση με ανάλογες μεταβάσεις που όταν περάσαμε από τις χειρόγραφες αποδείξεις, στις αποδείξεις των ταμειακών μηχανών και από τα χειρόγραφα βιβλία στα μηχανογραφημένα υπήρχαν πρόστιμα και διοικητικές κυρώσεις».

Ο υφυπουργός ανέφερε ότι σύμφωνα με σημερινά στοιχεία πάνω από 1.180.000 επιχειρήσεις είναι εγγεγραμμένες στο «mydata» και 280.000 επιχειρήσεις - χρήστες του «e- timologio».

Οι διαβιβάσεις παραστατικών ανέρχονται σε 1.900.000.000, συνολικής αξίας αυτών των παραστατικών 1.300.000.000 ευρώ! Και αναρωτήθηκε «μετά από αυτά τα στοιχεία εάν έχει πετύχει; Η αγορά έχει αγκαλιάσει αυτές τις εφαρμογές γιατί έγιναν σε συνεργασία με ομάδες εργασίας, εντοπίζουμε τα λάθη και τα διορθώνουμε, ακούμε την αγορά. Αυτή είναι η διαφορά μας».

Ο υφυπουργός, απαντώντας σε επισημάνσεις που έγιναν από τους φορείς σχετικά με επιμέρους διατάξεις του νομοσχεδίου, διευκρίνισε ότι: Οι χρηματικές κυρώσεις που αφορούν την διασύνδεση των POS με την φορολογική διοίκηση, αυτές δεν είναι στις 50.000 ευρώ αλλά προβλέπει αναλογικό πρόστιμο από 1.000 έως 50.000 ευρώ ανά οικονομικό έτος, σε σχέση με την οικονομική οντότητα ή τυχόν υποτροπές και ο προσδιορισμός των κριτηρίων θα γίνει με έκδοση Υπουργικής Απόφασης.

Στο αίτημα για παγίωση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε εστίαση, σε αλκοολούχα ποτά και καφέ επισήμανε ότι το μέτρο αυτό είναι σε ισχύ από 1.6.2020 και με την παράταση που δίνεται στο νομοσχέδιο έως 31.12.2023, δηλαδή είναι σε ισχύ για πάνω από τριάμισι χρόνια.

Σχετικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων σε σχέση με το άρθρο 34 του ν.5018/2023 επιφυλάχθηκε πως «θα δούμε το πεδίο εφαρμογής και αν αφορά μόνο τους υψηλόβαθμους συνταξιούχους στρατιωτικούς θα προχωρήσουμε σε νομοθετική βελτίωση καθώς στόχος μας δεν είναι να ταλαιπωρούνται με τροποποιητικές δηλώσεις.