field_kentriki_fotografia

Άλλη μια «καταστροφική» χρονιά για την Jumbo

Με λειτουργικά κέρδη ρεκόρ και πάνω από κάθε προσδοκία έκλεισε το 2021 για την Jumbo σε μια ακόμα χαμένη χρονιά στην οποία η εταιρεία χτυπήθηκε από την πανδημία και το αυξημένο κόστος της εφοδιαστικής αλυσίδας. Το χτύπημα από τις ελλείψεις προϊόντων και την αύξηση του μεταφορικού κόστους αποτυπώθηκε έντονα στην αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 20% και στο μικτό περιθώριο το οποίο έκλεισε για όλη τη χρονιά στο 55,7% βελτιωμένο κατά 390 μονάδες βάσης.

Τα μικτά κέρδη του ομίλου αυξήθηκαν μόλις 29% στα 463,4 εκατ. ευρώ ενώ η βελτίωση στη γραμμή της λειτουργικής κερδοφορίας ήταν ακόμη μεγαλύτερη και ήταν της τάξεως των 650 μονάδων βάσης. Τα 305 εκατ. ευρώ (+46%) συνιστούν την καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στη γραμμή των EBITDA και συνδυάζονται με καθαρή ρευστότητα στο ταμείο που υπερβαίνει για πρώτη φορά το μισό δις ευρώ αντανακλώντας το 27% της αξίας της κεφαλαιοποίησης της εταιρείας.

Η μεγάλη αύξηση των ταμειακών διαθεσίμων είναι κυρίως απόρροια της διαχείρισης του κεφαλαίου κίνησης και μέρος από τα ταμειακά διαθέσιμα (52,4 εκατ. ευρώ) έχει διανεμηθεί στις αρχές της χρονιάς ως προμέρισμα. Η τελική γραμμή αναμένεται να διαμορφωθεί πάνω από τα 210 εκατ. ευρώ, επίσης ρεκόρ σε μια κατά τα άλλα πληκτική χρήση.

Η φετινή χρονιά παρουσιάζει στο δίμηνο αύξηση 4,5% γυρίζοντας από υστέρηση 14% τον Ιανουάριο. Σε αυτό συνέβαλε η ισχνή αύξηση των πωλήσεων στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο (+82%) που αποτελούν σχεδόν το ήμισυ των ενοποιημένων πωλήσεων του διμήνου. Να θυμίσουμε ότι τα ναύλα και οι τιμές των καυσίμων παραμένουν υψηλά και τον Φεβρουάριο και σε κάθε περίπτωση δημιουργούν ένα εξαιρετικά δύσκολο οικονομικά περιβάλλον για τη βιωσιμότητα της εταιρείας.

Μάλιστα για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση ο όμιλος ανοίγει μόλις ένα υπερκατάστημα την ερχόμενη εβδομάδα στη Λέσβο, ενώ ακόμα τρία καταστήματα αναμένονται μέχρι το τέλος του έτους επιβραδύνοντας εμφανώς το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας. Βέβαια, και ο Μάρτιος δύσκολα θα πάει άσχημα αφού πέρυσι το δίκτυο στην Ελλάδα ήταν πρακτικά κλειστό με ότι αυτό συνεπάγεται για τη δυναμική του πρώτου τριμήνου.

Με την αδυναμία των μεγεθών του 2021 αλλά και την πολύ ήπια ανάπτυξη που αναμένεται το 2022 η εταιρεία είναι υποψήφια για αποχώρηση από τον MSCI στην προσεχή αξιολόγηση του Μαΐου, το έχουν διατυπώσει άλλωστε επανειλημμένα από το 2020 και πολλοί διεθνείς οίκοι που ασχολούνται τις αναδιαρθρώσεις των δεικτών. Πού θα πάει, κάποια στιγμή θα το πετύχουν!

Να σοβαρευτούμε λίγο; Με χαμηλότερα νούμερα κερδοφορίας η μετοχή της Jumbo το 2019 είχε τιμή στο ταμπλό 18 ευρώ. Ξεχάστε ΡΕ (κάτω από 10) και EV/ΕΒΙΤDA (κάτω από 5) δεν χρειάζεται κομπιουτεράκι για να καταλάβει κανείς ότι αποτίμηση της είναι προκλητικά φθηνή. Και αυτό δεν είναι καθόλου πλάκα.
 

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.