7ος χρόνος, ημέρα 2061η
Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2021

Bloomberg: Ξεκινά τον Ιούνιο η κατασκευή της διώρυγας της Κωνσταντινουπολης

Ξεκινά τον Ιούνιο η κατασκευή της διώρυγας της Κωνσταντινουπολης
AP Photo/Burhan Ozbilici, File

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η κατασκευή της διώρυγας της Κωνσταντινούπολης, προϋπολογισμού 15 δισ. δολαρίων, - σε μια εναλλακτική λύση στα στενά του Βοσπόρου -, θα ξεκινήσει στα τέλη Ιουνίου, καθώς η πανδημία συνεχίζει να πλήττει τη χώρα.

Η 45 χιλιομέτρων διώρυγα της Κωνσταντινούπολης θα κοστίσει περίπου 15 δισ. δολάρια και θα συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με τη Θάλασσα του Μαρμαρά. Στόχος είναι να διευκολύνει τη ναυτιλιακή κίνηση και να μειώσει τον κίνδυνο ατυχημάτων στον Βόσπορο, που διχοτομεί τη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, αναφέρει το Bloomberg.

Ο Ερντογάν ελπίζει ότι η κατασκευή της διώρυγας θα οδηγήσει στη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας που θα ενισχύσουν δραματικά την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και θα αντιστρέψουν την πτώση της δημοτικότητας του πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2023, σημειώνει το δημοσίευμα.

Προκειμένου να μετριάσει τον αντίκτυπο της πανδημίας στην οικονομία, η κυβέρνηση Ερντογάν «αγωνίζεται» να ανοίξει την οικονομία και να αναζωογονήσει την τουριστική βιομηχανία ενισχύοντας την εκστρατεία εμβολιασμού κατά του κορονοϊού. Ο στόχος είναι να μειωθούν τα δεινά των επιχειρήσεων που διαμαρτύρονται για ανεπαρκή κυβερνητική υποστήριξη και να στηριχθούν οικογένειες.

Κατά τη διάρκεια της 18ετούς θητείας του Ερντογάν, η Τουρκία έχει επενδύσει δεκάδες δισ. δολάρια σε τεράστια έργα υποδομών, συμπεριλαμβανομένου του νέου αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης, μιας νέας γέφυρας πάνω από τον Βόσπορο και νοσοκομείων της πόλης.

Η προγραμματισμένη διώρυγα αναμένεται να δημιουργήσει μια νέα πόλη μισού εκατομμυρίου, με αρκετές γέφυρες να συνδέουν τις δύο πλευρές.

«Θα θέσουμε τα θεμέλια της διώρυγας της Κωνσταντινούπολης στα τέλη Ιουνίου», δήλωσε ο Ερντογάν το Σάββατο σε τελετή για την επέτειο της κατάληψης της Κωνσταντινούπολης το 1453, μια μέρα μετά τα εγκαίνια ενός μεγάλου τζαμιού στην κεντρική πλατεία Ταξίμ. «Θα χτίσουμε δύο πόλεις στα δεξιά και αριστερά της διώρυγας. Με αυτές τις δύο πόλεις, θα ενισχυθεί η ομορφιά και η στρατηγική σημασία της Κωνσταντινούπολης», τόνισε.

Ο Ερντογάν έχει απορρίψει τις ανησυχίες των πολιτικών αντιπάλων του ότι το έργο θα πλήξει τους φορολογούμενους, το περιβάλλον και ότι θα υπονομεύσει μια συμφωνία του 20ου αιώνα που αποσκοπεί στη διασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας στη Μαύρη Θάλασσα. Ο Τούρκος πρόεδρος έχει δηλώσει ότι η Τουρκία δεν θα αποχωρήσει από τη Συνθήκη του Μοντρέ του 1936, αλλά έχει αναφέρει ότι πολεμικά πλοία θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη διώρυγα.

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος θεωρείται ως πιθανός μελλοντικός αντίπαλος του Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές, αντιτίθεται σθεναρά στο έργο, υποστηρίζοντας ότι θα «εκμηδενίσει» τους υδάτινους πόρους για τους 16 εκατ. κατοίκους της Κωνσταντινούπολης και ότι θα έχει τρομερές και ανεπανόρθωτες συνέπειες στη φύση. Υπενθυμίζεται πως Τούρκοι εισαγγελείς ζήτησαν την Παρασκευή ποινή φυλάκισης για τον  δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης για φερόμενη προσβολή του εκλογικού παρατηρητή της χώρας.