Από 12 Φεβρουαρίου ο εμβολιασμός των ηλικιών 60 - 64 ετών
Εμβόλιο AstraZeneca

Από 12 Φεβρουαρίου ο εμβολιασμός των ηλικιών 60 - 64 ετών

Από τις 12 Φεβρουαρίου ξεκινά ο εμβολιασμός της ηλικιακής ομάδας 60 με 64 ετών (περίπου 400.000 δόσεις) με το εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις, όπως ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Νωρίτερα είχε αποφασίσει πως το εμβόλιο της εταιρείας θα χορηγείται και στη χώρα μας σε άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών, συμπεριλαμβανομένων και των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Στο πλαίσιο αυτό, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών:

  • Συστήνει τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca για άτομα ηλικίας 18 έως και 64 ετών.
  • Συστήνει διάστημα 12 εβδομάδων μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης του εμβολίου.
  • Τονίζει ότι συστάσεις αυτές μπορεί να τροποποιηθούν στο προσεχές διάστημα, ανάλογα με τα νεότερα δεδομένα.

Είχε προηγηθεί το περασμένο διάστημα άτυπη συνάντηση μεταξύ των μελών της, στην οποία συζητήθηκε κατά πόσο είναι ασφαλές το εμβόλιο της Οξφόρδης για τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων.

Σε ό,τι αφορά στην εμβολιαστική κάλυψη των πολιτών άνω των 65 ετών, η κυβέρνηση θα πρέπει να γίνει αναπροσαρμογή από άλλες εταιρείες, με την προϋπόθεση βέβαια της έγκρισης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ). 

Το σκεπτικό της επιτροπής

Η απόφαση της Επιτροπής για «μπλόκο» στους εμβολιασμούς των ηλικιών άνω των 65 ετών με το εμβόλιο της AstraZenca θα ισχύσει μέχρι την ολοκλήρωση κλινικής μελέτης που διενεργείται τώρα στις ΗΠΑ και η οποία περιλαμβάνει άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, προκειμένου να διερευνηθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στους ηλικιωμένους.

Μόλις δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής - αναμένονται στις αρχές Μαρτίου - η Επιτροπή θα συνεδριάσει και πάλι, προκειμένου να αποφασίσει ανάλογα με τα ευρήματα που θα έχουν προκύψει.

Ο λόγος για την αρχική απόφαση ήταν ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν είχε συμπεριλάβει αρκετά άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών στη διάρκεια διενέργειας της κλινικής μελέτης φάσης ΙΙΙ.

Αντίστοιχα, εκτιμήσεις από το Ινστιτούτο Μαξ Πλάνκ της Γερμανίας ήθελαν το εμβόλιο να έχει αποτελεσματικότητα στις ηλικίες αυτές, μόλις 8%. Το γεγονός πυροδότησε αντιδράσεις στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα το ένα μετά το άλλο τα κράτη να αποφασίζουν τη χορήγηση του εμβολίου σε νεώτερες ηλικίες, όχι λόγω αναποτελεσματικότητας, αλλά λόγω... αμφιβολιών.

Διαβάστε ακόμα:

Αχιλλέας Γραβάνης: Τείχος άμυνας μέχρι τον Απρίλιο με 1,5 εκατ. εμβολιασμούς

Αρ. Πελώνη: Επιτάχυνση στον ρυθμό των εμβολιασμών το β' τρίμηνο φέτος

Eμβόλιο AstraZeneca: Αποτελεσματικό και κατά της βρετανικής μετάλλαξης