Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019, 14:53
Τελευταία ενημέρωση: 15:53

-A +A

WWF: Μεγάλο θετικό βήμα οι δεσμεύσεις Κυρ. Μητσοτάκη για απολιγνιτοποίηση

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019, 14:53
Τελευταία ενημέρωση: 15:53
WWF: Μεγάλο θετικό βήμα οι δεσμεύσεις Κυρ. Μητσοτάκη για απολιγνιτοποίηση
-A +A

 

Οι δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για απολιγνιτοποίηση είναι μεγάλο θετικό βήμα για το Περιβάλλον στην Ελλάδα, αναφέρει, μεταξύ άλλων η φετινή έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η Περιβαλλοντική Οργάνωση για το 2019, επισημαίνοντας ότι «μελανό» σημείο παραμένουν οι εξορύξεις υδρογονανθράκων.

Στην έκθεση με τίτλο «Η περιβαλλοντική νομοθεσία στην Ελλάδα» του ελληνικού τμήματος του Ταμείου, χαρακτηρίζει «ελπιδοφόρο βήμα τη δέσμευση -και μάλιστα με χρονικό όριο έως το 2028- του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, περί απολιγνιτοποίησης της χώρας και η πολιτική για την απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης έως το 2021».

Στις θετικές εξελίξεις του έτους, εκτός από την πρωθυπουργική δέσμευση για απεξάρτηση της χώρας από τον λιγνίτη και την απαγόρευση των πλαστικών, συγκαταλέγονται η θέσπιση του Εθνικού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης και το φιλόδοξο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, ειδικά σε ό,τι αφορά τις ΑΠΕ και την ενεργειακή εξοικονόμηση.

Επίσης, «η αποφυγή του νομοσχεδίου για τον αιγιαλό, που κατατέθηκε στη Βουλή, τον Απρίλιο, από την προηγούμενη κυβέρνηση και επέτρεπε παραχωρήσεις χρήσης και τακτοποιήσεις αυθαιρέτων στην παράκτια και παρόχθια ζώνη».

Στις θετικές εξελίξεις για το 2019 είναι καταχωρημένη στην έκθεση του WWF η απόφαση του ΣτΕ, με την οποία ακυρώθηκε ως αντισυνταγματική η υπουργική απόφαση που προέβλεπε την εξαίρεση των οικιστικών πυκνώσεων από τη διαδικασία ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών.

Στις αρνητικές εξελίξεις του 2019, για τη WWF συμπεριλαμβάνονται η παραχώρηση τεσσάρων θαλάσσιων περιοχών για έρευνα και εξόρυξη σε σημεία της δυτικής Ελλάδας, η παραπομπή της Ελλάδας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ελλιπή εφαρμογή των οδηγιών περί το δίκτυο Natura 2000 και η δεύτερη θέση της χώρας (μετά την Ισπανία) σε 23 ανοικτές υποθέσεις παραβίασης του περιβαλλοντικού δικαίου της ΕΕ των 28, με αποτέλεσμα την επιβολή υψηλών χρηματικών προστίμων.

Όπως σημείωσαν, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της έκθεσης, τα στελέχη του WWF 

- η ελλιπής διαχείριση των αποβλήτων παραμένει για την Ελλάδα η μεγαλύτερη πηγή περιβαλλοντικής υποβάθμισης και παρότι η χώρα κατατάσσεται στις χαμηλότερες θέσεις της ΕΕ στην ανακύκλωση των απορριμμάτων, εμμένει στην πρακτική της ταφής ποσοστού σχεδόν 95% αυτών.

- Επιπλέον, είναι η μόνη χώρα της ΕΕ με τέσσερις σε βάρος της καταδίκες σχετικές με τη διαχείριση των αποβλήτων/απορριμμάτων, για τις οποίες μόνο το 2019 έχει καταβάλει περί τα 24 εκατομ. ευρώ σε πρόστιμα.

- Αλλά η Ελλάδα έχει παραπεμφθεί στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για ελλιπή προστασία της βιοποικιλότητας, ως αποτέλεσμα της μη συμμόρφωσής της με την οδηγία για τους οικοτόπους.

Στις αρνητικές εξελίξεις περί την περιβαλλοντική πολιτική για το 2019, καταγράφεται στην έκθεση του WWF και ο μη επαρκής περιβαλλοντικός έλεγχος, καθώς και η ασθενής πολιτική επιβολής και συλλογής προστίμων, δεδομένου ότι από τις φετινές 83 αποφάσεις επιβολής προστίμων συνολικού ύψους 1,5 και πλέον εκατομ. ευρώ, που είχαν εισηγηθεί οι ελεγκτές περιβάλλοντος οι 73 παραμένουν ανυπόγραφες.

 

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Παρασκευή, 29 Μαΐου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα