Τζο Μπάιντεν: Η τελική νίκη είναι κοντά - Επιμένει ο Τραμπ για τα περί νοθείας

Τζο Μπάιντεν: Η τελική νίκη είναι κοντά - Επιμένει ο Τραμπ για τα περί νοθείας

Έχοντας επιτύχει μια ολική ανατροπή στις πολιτείες Πενσυλβάνια και Τζόρτζια, ο υποψήφιος πρόεδρος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν απηύθυνε μήνυμα νίκης στον αμερικανικό λαό, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι μπορεί να κερδίσει ακόμα και 300 εκλέκτορες.

«Δεν έχουμε ακόμη μια τελική ανακοίνωση νικητή, αλλά οι αριθμοί μας λένε ότι είναι ξεκάθαρο», είπε ο Μπάιντεν από το Γουίλμινγκτον, Ντέλαγουερ, απόψε.

«Είμαστε καθ’ οδόν για 300 εκλέκτορες»

«Θα κερδίσουμε αυτόν τον αγώνα. Κοιτάξτε τι συνέβη από χθες. Είκοσι τέσσερις ώρες ήμασταν πίσω στη Τζόρτζια τώρα είμαστε μπροστά και θα κερδίσουμε. Πριν από είκοσι τέσσερις ώρες ήμασταν πίσω στην Πενσυλβάνια, και θα κερδίσουμε. Και τώρα είμαστε μπροστά, αλλά κερδίζουμε στην Αριζόνα, κερδίζουμε στη Νεβάδα, και στην πραγματικότητα το προβάδισμά μας μόλις διπλασιάστηκε στη Νεβάδα. Είμαστε σε καλό δρόμο για περισσότερες από 300 ψήφους στο εκλεκτορικό κολέγιο. Κοιτάξτε τους εθνικούς αριθμούς. Θα κερδίσουμε αυτόν τον αγώνα με σαφή πλειοψηφία και το έθνος να μας στηρίζει», επισήμανε.

«Είμαστε αντίπαλοι, όχι εχθροί»

«Μπορεί να είμαστε αντίπαλοι, αλλά δεν είμαστε εχθροί. Είμαστε Αμερικανοί. Ας αφήσουμε στην άκρη την διχόνοια και τον θυμό. Ηρθε η ώρα να ξεπεράσουμε την οργή και να συσπειρωθούμε», τόνισε ο Μπάιντεν, ο οποίος σημειωτέον έδωσε έμφαση στην ομιλία του στον κορoνοϊό, αναλύοντας τα στοιχεία των θανάτων και των κρουσμάτων, καθώς οι ΗΠΑ καταγράφουν το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο.

«Χθες, μαζί με την Καμάλα Χάρις, είχαμε συναντήσεις με ειδικούς για θέματα υγείας και για την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουμε. Ο αριθμός των κρουσμάτων έχει 'ξεφύγει' και μπορεί να φτάσουμε τα 200.000 την ημέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν μπορούμε να σώσουμε τις ζωές που έχουν χαθεί, όμως μπορούμε να σώσουμε πολλές ζωές στους επόμενους μήνες», δήλωσε.

«Η Δημοκρατία λειτουργεί»

Επιπροσθέτως, ο Μπάιντεν συνέστησε στον κόσμο να κάνει υπομονή μέχρι να τελειώσει η διαδικασία, υπογραμμίζοντας πως όλες οι ψήφοι θα μετρήσουν κανονικά.

«Και οι δύο ξέρουμε πως υπάρχει μεγάλη ένταση. Αλλά μπορεί να είναι μεγάλη μετά από μία τόσο σκληρή εκλογική διαδικασία σαν κι αυτή που έχουμε. Όμως πρέπει να θυμόμαστε πως πρέπει να παραμείνουμε ήρεμοι και υπομονετικοί. Να αφήσουμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία όσο γίνεται η καταμέτρηση ΟΛΩΝ των ψήφων. Η Δημοκρατία λειτουργεί και όλες οι ψήφοι θα μετρηθούν όσο κι αν προσπαθούν κάποιοι να το σταματήσουν. Δεν θα επιτρέψω το αντίθετο. Οι πολίτες θα ακουστούν. Δεν έχω υπάρξει ποτέ πιο αισιόδοξος για το μέλλον αυτού του τόπου. Μην ξεχνάμε ποιοι είμαστε και τι έχουμε πετύχει όλοι μαζί» είπε ο Δημοκρατικός υποψήφιος που είχε στο πλευρό του την Καμάλα Χάρις, η οποία εντούτοις δεν έκανε δηλώσεις.

Η ομιλία του Μπάιντεν ήρθε την ώρα που η διαφορά του με τον Τραμπ μεγαλώνει ιδιαίτερα στην Πενσυλβάνια και σε Τζόρτζια, ενώ διατηρεί προβάδισμα σε Αριζόνα και Νεβάδα. Αν μάλιστα ο Μπάιντεν κερδίσει και στις τέσσερις αυτές πολιτείες εξασφαλίζει 306 εκλέκτορες.

Στην Πενσυλβάνια μετά και την τελευταία καταμέτρηση, ο Μπάιντεν έχει ξεπεράσει τον αντίπαλο του, καλύπτοντας μάλιστα μια διαφορά περίπου 700.000 ψήφων. Συγκεκριμένα προηγείται με 49,6% έναντι 49,2% του Τραμπ κάτι που μεταφράζεται σε σχεδόν 28.833 ψήφους.

Η ενσωμάτωση των ψήφων στην Πολιτεία βρίσκεται στο 98% και συνεχίζεται, ενώ σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα αμερικανικά δίκτυα, απομένουν ακόμα να καταμετρηθούν 150.000 ψήφοι, με 25.000 ψηφοδέλτια να προέρχονται από την πόλη της Φιλαδέλφεια. Σύμφωνα με το Decision Desk του Fox News, ο Μπάιντεν προβλέπεται να κερδίσει την πολιτεία με διαφορά της τάξης των 100.000 ψήφων και να γίνει έτσι ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Στην Τζόρτζια μια θεωρούμενη Ρεπουμπλικανική πολιτεία, ο Τζο Μπάιντεν επίσης ανέτρεψε την διαφορά, προηγούμενος πια με 7.248 ψήφους. Αν κερδίσει στη συγκεκριμένη πολιτεία θα γίνει ο πρώτος δημοκρατικός υποψήφιος που κάνει κάτι ανάλογο από το 1992 και τον Μπιλ Κλίντον.

Η πολιτεία πάντως της Τζόρτζια θα προχωρήσει σε επανακαταμέτρηση καθώς η διαφορά των δύο υποψηφίων είναι κάτω του 1%.

Στην Αριζόνα, αντίθετα, είναι ο Δημοκρατικός υποψήφιος αυτός που βλέπει το προβάδισμα του να συρρικνώνεται, αν και όχι τόσο δραστικά. Με καταμετρημένο το 92% των ψήφων στην Πολιτεία της Αριζόνας, ο Τζο Μπάιντεν προηγείται με ποσοστό 50%, έναντι 48,6% του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Edison Research. Η διαφορά των δύο υποψηφίων ανέρχεται έχει πέσει κάτω από τους 30.000 ψήφους.

Στη Νεβάδα, όπου τα δεδομένα δεν ανανεώνονται συνεχώς, ο Μπάιντεν προηγείται πια με πάνω από 22.000 έχοντας διπλασιάσει τη διαφορά.

Ντ. Τραμπ: «Έγιναν άσχημα πράγματα»

Ο Τραμπ διατηρεί την ίδια γραμμή με τις προηγούμενες μέρες κάνοντας λόγο για νοθεία, χωρίς να προσφέρει αποδείξεις. Σήμερα με νέα tweet αναφέρθηκε εκ νέου στο ίδιο θέμα επισημαίνοντας χαρακτηριστικά:

«Έγιναν άσχημα πράγματα κατά τη διάρκεια εκείνων των ωρών όπου δεν υπήρξε ΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, κακώς και σκληρά. Μπλόκαραν τις πόρτες και τα παράθυρα ήταν καλυμμένα με χοντρό χαρτόνι, έτσι ώστε οι παρατηρητές να μην μπορούσαν να δουν μέσα στα δωμάτια. ΕΓΙΝΑΝ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ!»

«Δεκάδες χιλιάδες ψήφοι ελήφθησαν παράνομα μετά τις 8 μ.μ. την Τρίτη, την ημέρα των εκλογών, αλλάζοντας εντελώς και εύκολα τα αποτελέσματα στην Πενσυλβάνια και σε ορισμένες άλλες πολιτείες. Ως ξεχωριστό θέμα, εκατοντάδες χιλιάδες ψήφοι καταμετρήθηκαν χωρίς να επιτρέπεται -παρανόμως- η παρακολούθηση της διαδικασίας»

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι πάντως ότι ορισμένα από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα των ΗΠΑ αποφάσισαν προχθές να διακόψουν την απευθείας μετάδοση των δηλώσεων του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, κρίνοντας ότι παραπληροφορούσε.

Με την καταμέτρηση των ψήφων που κατατέθηκαν στις εκλογές να συνεχίζεται, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος παρουσιάστηκε μπροστά στις κάμερες για να πει, από τον Λευκό Οίκο, πως θα κέρδιζε «με ευκολία» εάν λογαριάζονταν μόνο «οι νόμιμες» ψήφοι, αλλά εάν η καταμέτρηση συμπεριλάβει «τις παράνομες ψήφους», οι Δημοκρατικοί θα μπορέσουν «να κλέψουν» τη νίκη στις εκλογές.

Το MSNBC διέκοψε άμεσα την απευθείας μετάδοση.

«Λοιπόν, βρισκόμαστε στην ασυνήθιστη θέση να χρειάζεται όχι μόνο να διακόψουμε τον πρόεδρο των ΗΠΑ, αλλά να διορθώσουμε αυτά που είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ», ανέφερε ο παρουσιαστής Μπράιαν Ουίλιαμς.

Τα τηλεοπτικά δίκτυα NBC News και ABC News επίσης διέκοψαν την απευθείας μετάδοση της προεδρικής συνέντευξης Τύπου. Ο Τραμπ εγκατέλειψε το βήμα χωρίς να δεχθεί καμία ερώτηση.

Το CNN αποφάσισε να μην διακόψει την απευθείας μετάδοση του διαγγέλματος, ούτε να κόψει τον ήχο του μικροφώνου του Τραμπ.

 Διαβάστε ακόμα:

- Ντ. Τραμπ: Ο Μπάιντεν δεν πρέπει να ανακηρύξει παράνομα τον εαυτό του νικητή των εκλογών

- Γερμανικός Τύπος: Περιμένοντας τον Τζο Μπάιντεν

- Διχάζουν τους Ρεπουμπλικάνους οι ισχυρισμοί Τραμπ για νοθεία στις εκλογές