Τζ. Μπάιντεν για εκεχειρία: Αληθινή ευκαιρία να υπάρξει πρόοδος προς την ειρήνη

Τζ. Μπάιντεν για εκεχειρία: Αληθινή ευκαιρία να υπάρξει πρόοδος προς την ειρήνη

«Αληθινή ευκαιρία να υπάρξει πρόοδος προς την ειρήνη», χαρακτήρισε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν την συμφωνία για εκεχειρία στην οποία κατέληξαν Ισραήλ και Χαμάς μετά από μεσολάβηση της Αιγύπτου.

«Είμαι πεπεισμένος ότι οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί αξίζουν, τόσο οι μεν όσο και οι δε, να ζουν με ασφάλεια και να χαρούν ένα νέο επίπεδο ελευθερίας, ευημερίας και δημοκρατίας», είπε ο Τζ. Μπάιντεν στη διάρκεια σύντομου διαγγέλματός του από τον Λευκό Οίκο.

«Η κυβέρνησή μου θα συνεχίσει τις διακριτικές αλλά αποφασιστικές διπλωματικές προσπάθειες για να επιτύχουμε τον στόχο αυτό», συνέχισε.

«Είμαι πεπεισμένος πως μας παρουσιάζεται αληθινή ευκαιρία να προχωρήσουμε και δεσμεύομαι να εργαστώ ως προς αυτό», ανέφερε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξήρε τον ρόλο της Αιγύπτου, περιφερειακής δύναμης που διατηρεί σχέσεις τόσο με το Ισραήλ, όσο και με τη Χαμάς, την ισλαμιστική παράταξη στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας.

«Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον πρόεδρο αλ Σίσι και στους ανώτερους αΑγύπτιους αξιωματούχους οι οποίοι διαδραμάτισαν απόλυτα κρίσιμο ρόλο για να συμφωνηθεί η κατάπαυση του πυρός», επισήμανε.

Ο Τζ. Μπάιντεν υποσχέθηκε στο διάγγελμά του ότι οι ΗΠΑ θα συμβάλουν στη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Διαβεβαίωσε επίσης ότι η Ουάσινγκτον θα βοηθήσει το Ισραήλ να ανεφοδιάσει με πυρομαχικά το αντιπυραυλικό σύστημα «Σιδηρούς Θόλος» (Iron Dome), που έχει αναχαιτίσει μεγάλο μέρος των παλαιστινιακών ρουκετών.