Σπάει το «μορατόριουμ» Στόλτενμπεργκ η Τουρκία

Σπάει το «μορατόριουμ» Στόλτενμπεργκ η Τουρκία

Tρεις νέες Navtex εξέδωσε το βράδυ της Παρασκευής η Τουρκία για στρατιωτικές ασκήσεις το χρονικό διάστημα από 27 έως 29 Οκτωβρίου. Οι δύο από τις νέες Navtex αφορούν την περιοχή στα ανοιχτά της Φοινίκης, νοτιοανατολικά του Καστελόριζου.

Η έκδοση των νέων Navtex έρχεται λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ότι Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν να ακυρώσουν στρατιωτικές ασκήσεις στην Αν. Μεσόγειο που έχουν προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα, τις ημέρες των εθνικών εορτών.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία αποφάσισαν να ακυρώσουν στρατιωτικές ασκήσεις, οι οποίες είχαν προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα, τις ημέρες των εθνικών εορτών», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Μάλιστα, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, στο περιθώριο της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Αμύνης της Συμμαχίας, έκανε λόγο για ένα «πολύ ευπρόσδεκτο βήμα», σύμφωνα με το Associated Press.

«Οι κινήσεις απεμπλοκής με την ακύρωση των ασκήσεων μειώνουν τον κίνδυνο ατυχημάτων και διευκολύνουν την προσπάθεια που γίνεται να αντιμετωπιστούν τα υποκείμενα ζητήματα, με τη συνδρομή της γερμανικής διαμεσολάβησης», πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ και κάλεσε Ελλάδα και Τουρκία «να αποφύγουν τις εμπρηστικές δηλώσεις και ενέργειες», αναδεικνύοντας το ρόλο του ΝΑΤΟ «ως μίας πλατφόρμας όπου συμμαχικές χώρες μπορούν να συναντηθούν και να επιλύσουν τις διαφορές τους».

Οι νέες Navtex της Τουρκίας