7ος χρόνος, ημέρα 2221η
Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2021

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ακόμα πιο ψηλά ανάμεσα στην διεθνή ακαδημαϊκή ελίτ

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ακόμα πιο ψηλά ανάμεσα στην διεθνή ακαδημαϊκή ελίτ

Τι καταδεικνύει η μεγάλη άνοδος του κυπριακού πανεπιστημίου στις διεθνείς αξιολογήσεις και πώς μεταφράζεται σε ποιότητα σπουδών.

Η διάκριση είναι μεγάλη, αφού τοποθετεί το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ανάμεσα στο 3% των καλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου. Και ταυτόχρονα ιδιαίτερα σημαντική, αφού αντανακλά την ακαδημαϊκή αριστεία του και έρχεται σε αναγνώριση των πρωτοπόρων προσπαθειών του στην εφαρμογή όλων των πτυχών του Τετραγώνου της Γνώσης. Επιβεβαιώνοντας έτσι τη διεθνή φήμη του μέσα από την υψηλή ποιότητα των παρεχόμενων σπουδών αλλά και τη συνολική αντιμετώπιση και διαχείριση του εκπαιδευτικού αντικειμένου.

Εδώ και μερικές, ημέρες, επιβραβεύοντας μια διαρκή προσπάθεια, τα αποτελέσματα της ετήσιας κατάταξης Times Higher Education (THE) World University Rankings 2022 έφεραν το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ανάμεσα στα 601-800 καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως. Αντίστοιχα, το Πανεπιστήμιο τοποθετήθηκε ανάμεσα στα 250 καλύτερα πανεπιστήμια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ισοδυναμεί, σε αυτή την κατάταξη, με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τρία μόνο είναι τα άλλα ελληνικά πανεπιστήμια που βρίσκονται ψηλότερα από αυτό (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Εθνικό Καποδιστριακό Αθηνών, Πανεπιστήμιο Κρήτης).

Η κατάταξη Times Higher Education θεωρείται η μεγαλύτερη και πιο απαιτητική στον κόσμο, αξιολογώντας την επίδοση κάθε πανεπιστημίου στους βασικούς πυλώνες της Διδασκαλίας, της Έρευνας, της Μεταφοράς της Γνώσης, καθώς και της Διεθνούς Εμβέλειας. Η διευρυμένη έκδοση του 2022 περιλαμβάνει περισσότερα από 1.600 πανεπιστήμια με αυξημένη ερευνητική δραστηριότητα, από σύνολο 25.000 και πλέον πανεπιστημίων που λειτουργούν παγκοσμίως, τα οποία πληρούν τα απαιτητικά κριτήρια της κατάταξης και έλαβαν μέρος στη διαδικασία της αξιολόγησης.

Δικαιολογημένα, ο Καθηγητής Φίλιππος Πουγιούτας Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, σχολιάζοντας τη σημαντική διάκριση, στάθηκε στη διεθνή της διάσταση: «Νιώθουμε ιδιαίτερα περήφανοι για τον σημαντικό μας ρόλο στην προώθηση της Κύπρου ως διεθνούς κέντρου ποιοτικής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, παρέχοντας σε υποψήφιους φοιτητές και φοιτήτριες από την Κύπρο, την Ευρώπη και από ολόκληρο τον κόσμο την ευκαιρία να σπουδάσουν, είτε με φυσική παρουσία στην πανεπιστημιούπολη σε συμβατικής φύσεως προγράμματα, ή διαδικτυακά σε εξ αποστάσεως προγράμματα, σε ένα από τα διεθνώς αναγνωρισμένα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Η αναγνώριση του να συμπεριληφθούμε στην ίδια κατάταξη μαζί με άλλα κορυφαία πανεπιστήμια αντικατοπτρίζει τη δέσμευσή του Πανεπιστημίου για εκπαίδευση και έρευνα με διεθνή απήχηση».

Πράγματι, η άνοδος στην κατάταξη Times Higher Education στον τομέα της Διεθνοποίησης, από τη θέση #76 το 2021 στη θέση #47 το 2022, αποτελεί απόδειξη της καινοτόμου στρατηγικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στον τομέα και ιδιαίτερα στην προσφορά διασυνοριακής εκπαίδευσης.

Περισσότερα για το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Δεν είναι τυχαίο, ότι το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας έχει περισσότερους από 14.000 φοιτητές (εξ αποστάσεως και δια ζώσης), οι οποίοι προέρχονται από περισσότερες από 100 χώρες. Έτσι καθίσταται το μεγαλύτερο σε αριθμό φοιτητών πανεπιστήμιο στην Κύπρο, αλλά και το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στη νότια Ευρώπη με κύρια γλώσσα διδασκαλίας την αγγλική, όπως επίσης και το μεγαλύτερο εκτός Ελλάδος με γλώσσα διδασκαλίας την ελληνική.

Συνδυάζοντας το υψηλό επίπεδο σπουδών, με τη διεθνοποιημένη διάσταση, αποτελεί την πρώτη επιλογή των φοιτητών από την Ελλάδα για σπουδές στο εξωτερικό, καθώς είναι αναγνωρισμένο από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. ως ομοταγές Πανεπιστήμιο ως προς τα Ελληνικά Α.Ε.Ι. ενώ οι τίτλοι σπουδών των αποφοίτων αναγνωρίζονται αντίστοιχα.

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας αποτελεί την ιδανική επιλογή για σπουδές εκτός Ελλάδας, αφού διαθέτει μια σειρά από συγκριτικά πλεονεκτήματα, συμπεριλαμβανομένης της διεθνούς αναγνωρισμένης ακαδημαϊκής αριστείας του.

Πέρα από την πρόσφατη κατάταξη στην οποία αναφερθήκαμε ήδη, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, έχει επίσης βαθμολογηθεί με 5 QS Stars για Ιδρυματική Αριστεία, ως αποτέλεσμα της αξιολόγησης του QS Stars University Ratings System 2020. Μια αξιολόγηση που αποτελεί αναγνώριση τις υποδειγματικής απόδοσής του, καθιστώντας το έτσι ως το πρώτο πανεπιστήμιο σε Κύπρο και Ελλάδα που επιτυγχάνει την εξαίρετη αυτή βαθμολογία, μαζί με μόνο άλλα 50 πανεπιστήμια ανά τον κόσμο. Πέρα από την υποδειγματική συνολική απόδοσή του, το Πανεπιστήμιο έλαβε την ύψιστη βαθμολογία (5 Αστέρων) στους σημαντικότατους τομείς της διδασκαλίας, της εργοδότησης των αποφοίτων, της διεθνοποίησης, της διαδικτυακής μάθησης/εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, της συμπερίληψης και της υλικοτεχνικής υποδομής.

Επιπρόσθετα, τα αποτελέσματα της κατάταξης Times Higher Education (THE) Emerging Economies Rankings 2021, κατατάσσουν το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, μαζί με μόλις 10 άλλα πανεπιστήμια της Ελλάδας, ανάμεσα στα κορυφαία 201-250 πανεπιστήμια των χωρών ή περιοχών που ταξινομούνται από τον Όμιλο FTSE του Χρηματιστηρίου Αξιών του Λονδίνου ως αναδυόμενες οικονομίες.

Τέλος, το Πανεπιστήμιο κατατάσσεται από το Times Higher Education (THE) University Impact Rankings 2021 στη θέση 32 παγκοσμίως στη σημαντικότατη κατηγορία της Ποιοτικής Εκπαίδευσης και ανάμεσα στα κορυφαία 401-600 πανεπιστήμια παγκοσμίως με σημαντική κοινωνική και οικονομική συνεισφορά. Ως αποτέλεσμα της κατάταξης αυτής, το Πανεπιστήμιο βρίσκεται στην πρώτη θέση στην Κύπρο και την Ελλάδα στον σημαντικό αυτό τομέα, και μεταξύ των 15 κορυφαίων πανεπιστημίων της ΕΕ. Η κατάταξη αυτή αποτιμά την επιτυχία των πανεπιστημίων σε παγκόσμιο επίπεδο, ως προς την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (United Nations Sustainable Development Goals – SDGs).

Το «ατού» στις οικονομικές σπουδές

Το υψηλό επίπεδο των οικονομικών σπουδών, είναι ένα από τα «ατού» του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στις διεθνείς αξιολογήσεις αλλά και στην προτίμηση των φοιτητών. Τα τελευταία αποτελέσματα της κατάταξης Times Higher Education (THE) World University Rankings by Subject, κατέταξαν το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας μεταξύ των 301-400 καλύτερων πανεπιστημίων στον κόσμο, στον τομέα των Επιχειρήσεων και των Οικονομικών. Αυτή η κατάταξη το τοποθετεί ως το #1 πανεπιστήμιο σε Κύπρο και Ελλάδα και ανάμεσα στα κορυφαία 100 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στον τομέα των οικονομικών σπουδών.

Τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα

Οι διακρίσεις και η αριστεία έρχονται ως αποτέλεσμα μιας πολυετούς και διαρκούς προσπάθειας. Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας προσφέρει περισσότερα από 100 συμβατικά (δια ζώσης) και εξ αποστάσεως προγράμματα σπουδών, προπτυχιακού, μεταπτυχιακού και διδακτορικού επιπέδου. Διευρύνει συνεχώς τις εκπαιδευτικές του δραστηριότητες, επενδύοντας στην ανάπτυξη προγραμμάτων που εστιάζουν στην επαγγελματική σταδιοδρομία των σπουδαστών του σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα προγράμματα αυτά είναι άρτια σχεδιασμένα σε συνεννόηση με τους αρμόδιους επαγγελματικούς και ακαδημαϊκούς φορείς, διασφαλίζοντας την εναρμόνισή τους με τις ανάγκες της σύγχρονης αγοράς εργασίας. Πολλά, δε, από αυτά υπήρξαν τα πρώτα στο είδος τους στην Κύπρο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ενδεικτικό γεγονός της διασύνδεσης με την αγορά εργασίας αποτελεί το υψηλό ποσοστό επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων του Πανεπιστημίου στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

Στα περισσότερα προγράμματα σπουδών, υπάρχει η επιλογή της γλώσσας διδασκαλίας (ελληνική ή αγγλική), ένα μεγάλο πλεονέκτημα για φοιτητές που ενδιαφέρονται να μετεγγραφούν είτε από την Ελλάδα ή το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ένα επιπρόσθετο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, αποτελεί το γεγονός ότι ενώ το επίπεδο σπουδών είναι εφάμιλλο κορυφαίων πανεπιστημίων του εξωτερικού, το κόστος των σπουδών στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, είναι συγκριτικά χαμηλότερο. Κάτι που καθιστά την επιλογή αυτή μια πολύ συμφέρουσα επένδυση, λαμβάνοντας υπόψη τα δίδακτρα, το κόστος διαμονής και διατροφής, καθώς και άλλα βασικά έξοδα.

Η σύγκριση του κόστους σπουδών στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας σε σχέση με άλλους δημοφιλείς πανεπιστημιακούς προορισμούς, οδηγεί στο συμπέρασμα πως αυτό είναι κατά 30% με 50% χαμηλότερο. Ενδεικτικό παράδειγμα, όχι μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο που γίνεται ακριβότερος προορισμός σπουδών μετά το Brexit, αλλά και η Ολλανδία. Για την τελευταία, στην οποία τα δίδακτρα είναι χαμηλότερα από το Ηνωμένο βασίλειο, το γενικότερο κόστος ζωής είναι κατά πολύ υψηλότερο, διαμορφώνοντας ένα μεγάλο «πακέτο κόστους» σπουδών.

Με προσιτά δίδακτρα και επίπεδο σπουδών που έχει αποσπάσει διεθνή αναγνώριση, με διαρκή άνοδο, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας διαμορφώνει μία επιλογή ουσίας και προοπτικής, σε περιβάλλον ασφάλειας και με μια από τις πλέον σύγχρονες πανεπιστημιουπόλεις.