Το Open της Αυστραλίας μπήκε σε... καραντίνα

Το Open της Αυστραλίας μπήκε σε... καραντίνα

Χάος στους... αιθέρες, αλλά και στις πίστες του τένις. Τουλάχιστον 70 αθλήτριες και αθλητές, μεταξύ τους και η Μαρία Σάκκαρη, μπήκαν σε καραντίνα με το που προσγειώθηκαν στην Αυστραλία εξαιτίας τριών κρουσμάτων κορονοϊού στις πτήσεις τσάρτερ που τους μετέφεραν από τη Ντόχα και το Λος Αντζελες. Το Australian Open, το πρώτο από τα τέσσερα Grand Slam της χρονιάς θα έπρεπε να έχει ήδη αρχίσει, αλλά εξαιτίας της πανδημίας μεταφέρθηκε για τις 8 Φεβρουαρίου.

Οι τενίστες και οι τενίστριες είναι απογοητευμένοι καθώς θα πρέπει να παραμείνουν απομονωμένοι για 14 ημέρες και να προπονούνται όπως μπορούν μέσα στα δωμάτιά τους. Στις 31 Ιανουαρίου είναι προγραμματισμένη η έναρξη των αγώνων προθέρμανσης. Ωστόσο, οι 72 δεν θα έχουν πρακτικά χρόνο να δουλέψουν στο court, την στιγμή που οι αντίπαλοί τους θα έχουν την δυνατότητα να προπονούνται πέντε ώρες καθημερινά.

Κάποιοι από όσους είναι σε καραντίνα υποστήριξαν πως δεν τους είχαν εξηγηθεί σωστά οι κανονισμοί και αν ήξεραν πως για ένα κρούσμα μέσα σε αεροπλάνο θα έπρεπε να απομονωθούν και εκείνοι, παρόλο που είναι αρνητικοί στο τεστ, τότε δεν θα συμμετείχαν στο τουρνουά. Θεωρούν πως τόσοι μήνες σκληρής δουλειάς πηγαίνουν στράφι εξαιτίας της καραντίνας. Αλλοι υπογραμμίζουν πως μένοντας πρακτικά χωρίς προπόνηση, ρισκάρουν τραυματισμούς όταν τους δοθεί η άδεια να αγωνιστούν και πάλι.

Η Σάκκαρη που έχει πάει με σκοπό να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο Open της Αυστραλίας, πρόσφατα έλαβε μέρος στο Abu Dhabi Open όπου έφτασε μέχρι τα ημιτελικά όπου αποκλείστηκε από την Σαμπαλένκα. Προηγουμένως, είχε πετύχει εντυπωσιακές νίκες επί της πολλά υποσχόμενης Κόκο Γκοφ, της Γκαρμπίνιε Μουγουρούθα και της Σοφία Κένιν.

Μεταξύ των 72, πέραν της Σάκκαρη, βρίσκονται και άλλα μεγάλα ονόματα του τένις και πιθανές διεκδικήτριες του τίτλου όπως η Βικτόρια Αζαρένκα (δις νικήτρια), η Σλόαν Στέφενς (κάτοχος του US Open 2017), η Αντζελίκ Κέρμπερ (κατέκτησε το τουρνουά το 2016), η Καρολίνα Πλίσκοβα, η Ελίνα Σβιτολίνα και η Μουγουρούθα. Από τους άνδρες ξεχωρίζει ο Κέι Νισικόρι, ενώ ταξίδεψε και ο Αμερικανός Τένις Σάντγκρεν, παρόλο που είχε βρεθεί θετικός στο τεστ του κορονοϊού, αλλά με τους γιατρούς να του λένε πως δεν μπορεί να τον μεταδώσει.

Ενας από τους τρεις ασθενείς, ο Σιλβέν Μπρινό, προπονητής της πρωταθλήτριας του US Open 2019, Μπιάνκα Αντρεέσκου, δήλωσε: «ζητάω συγγνώμη για όσα προκάλεσα και το βάρος έχει πέσει στους ώμους όλων». Η Αντρεέσκου είναι και αυτή σε καραντίνα με τους υπόλοιπους.

Ωστόσο, το πρόβλημα δεν σταματά εκεί. Σύμφωνα με τις τοπικές υγειονομικές αρχές στην Βικτόρια, ήδη κάποιοι από τους τενίστες παραβιάζουν την καραντίνα! Πρόκειται για παραβιάσεις χαμηλού επιπέδου, αλλά οι διοργανωτές ανέφεραν πως δεν θα ανεχτούν να τεθεί σε κίνδυνο η διεξαγωγή του Open. Αλλωστε, πρόσφατα ανακοινώθηκε η αναβολή του Grand Prix της Formula 1 που θα άνοιγε την σεζόν της ελίτ του μηχανοκίνητου αθλητισμού στη Μελβούρνη. Μια ακόμη αναβολή ή ακόμη και ματαίωση του Open θα έκανε τεράστια ζημιά οικονομική αλλά και στο πρεστίζ του αθλητισμού της Αυστραλίας.

Με ανακούφιση, λοιπόν, είδαν τους σουπερ σταρ Ράφα Ναδάλ, Νόβακ Τζόκοβιτς, Σερίνα Γουΐλιαμς, και Ναόμι Οζάκα να προσγειώνονται στην Αδελαΐδα. Εκεί θα προπονηθούν οι κορυφαίοι του κόσμου και επειδή έχουν καλύτερες συνθήκες σε σύγκριση με όσους είναι στη Μελβούρνη – η Γιούλια Πουτίντσεβα είπε πως στο μονό δωμάτιο της είχε ποντίκια – προκάλεσε κι άλλες αντιδράσεις και έριξε περισσότερο αλάτι στην πληγή ενός ήδη τραυματισμένου Aυστραλιανού Open δεν υπολογίζει στην συμμετοχή του Ρότζερ Φέντερερ λόγω τραυματισμού, ενώ είναι αμφίβολο αν θα λάβει μέρος ο Αντι Μάρεϊ που είναι θετικός στον κορονοϊό.