Το μεγάλο Κραχ-Mεγάλοι μύθοι της μεγάλης ύφεσης

Το μεγάλο Κραχ-Mεγάλοι μύθοι της μεγάλης ύφεσης

Οι Φιλελεύθεροι κτίζουν τη δική τους βιβλιοθήκη. Αυτή την εβδομάδα ο Φιλελεύθερος του Σαββατοκύριακου 8-9 Φεβρουαρίου κυκλοφορεί στα περίπτερα με δύο σημαντικά βιβλία.  «Το μεγάλο Κραχ-Mεγάλοι μύθοι της μεγάλης ύφεσης» του Lawrence W. Reed και το βιβλίο «Εισαγωγή στον Καπιταλισμό» του Eamonn Butler.

Το 1928 ο καπιταλισμός της ελεύθερης αγοράς κατέρρευσε. Ο Πρόεδρος Χέρμπερτ Χούβερ που κλήθηκε να διαχειριστεί την κρίση απέφυγε να παρέμβει στην οικονομία για να την αντιμετωπίσει, με αποτέλεσμα εκείνη να επιδεινωθεί. Ώσπου ήρθε τελικά ο Φράνκλιν Ρούζβελτ και με μια νέα, ριζοσπαστική πολιτική κρατικής παρέμβασης έβαλε τέλος στην κρίση, οδήγησε την οικονομία στην ανάκαμψη και έσωσε τον καπιταλισμό από τον εαυτό του. Αυτή, συνοπτικά, ήταν η επί δεκαετίες κυρίαρχη αφήγηση για τη μεγάλη - και μοιραία για τον κόσμο - οικονομική κρίση του Μεσοπολέμου. 

Είναι όμως αληθής; Οχι, απαντά ο Λόρενς Ριντ σε αυτό το συναρπαστικό μικρό βιβλίο. Δεν ήταν η ελεύθερη οικονομία η αιτία της κρίσης, αλλά η κακοδιαχείριση της οικονομίας από το κράτος. Δεν ήταν ο Χούβερ ένας αταλάντευτος οπαδός της ελεύθερης οικονομίας, αλλά αντιθέτως ήταν εκείνος που ξεκίνησε την πολιτική του κρατικού παρεμβατισμού για την αντιμετώπιση της κρίσης, πολιτική η οποία θα διευρυνόταν από τον Ρούζβελτ.

Και αυτή η παρεμβατική πολιτική, όχι μόνο δεν έσωσε την οικονομία, αλλά ήταν αντιθέτως υπεύθυνη για τη μετατροπή της κρίσης του 1928 σε μια μακρά οικονομική αγωνία με ολέθριες συνέπειες για τον κόσμο.


Το τι πραγματικά συνέβη εκείνη την ταραγμένη περίοδο βρίσκεται ακόμα και σήμερα στο επίκεντρο των συζητήσεων για τον ρόλο του κράτους στην οικονομία. Και ένα βιβλίο το οποίο αμφισβητεί με περιεκτικό, προσιτό και ισχυρό τρόπο τις κυρίαρχες αντιλήψεις πάνω στο θέμα, αξίζει να διαβαστεί προσεκτικά και να προβληματίσει.

*Μαζί με την έκδοση αυτού του Σαββατοκύριακου θα κυκλοφορήσει και το βιβλίο του  Eamonn Butler  «Εισαγωγή στον Καπιταλισμό»