Το Ισλαμικό Κράτος απειλεί με επανέναρξη «επιχειρήσεων» - Άρχισε η «υποχώρηση» των δυνάμεων των ΗΠΑ
Καμπούλ - Αεροδρόμιο

Το Ισλαμικό Κράτος απειλεί με επανέναρξη «επιχειρήσεων» - Άρχισε η «υποχώρηση» των δυνάμεων των ΗΠΑ

Νέα, πιθανόν ακόμα πιο δραματική, σελίδα των όσων διαδραματίζονται στο Αφγανιστάν έχει αρχίσει να ανοίγει τις τελευταίες ώρες καθώς οι Αμερικανοί στρατιώτες ξεκίνησαν τη διαδικασία «υποχώρησης» από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι. Την ίδια στιγμή το CNN δημοσίευσε συνέντευξη με ηγετικό στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους, που προειδοποιεί πώς μόλις απομακρυνθούν από τη χώρα οι ξένες δυνάμεις θα επανεκκινήσουν τις «επιχειρήσεις». 

Συγκεκριμένα, το ηγετικό στέλεχος των Ταλιμπάν σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αμερικανίδα δημοσιογράφο του CNN, Κλαρίσα Γούορντ, η οποία μαγνητοσκοπήθηκε λίγες ημέρες πριν από την επίθεση κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, ανέφερε πως ο ίδιος έχει περίπου 600 μαχητές υπό τις διαταγές του, εκφράζοντας, μάλιστα, τη δυσφορία του προς τους Ταλιμπάν οι οποίοι σύμφωνα με τον ίδιο δεν εφαρμόζουν πιστά τον νόμο της Σαρίας, καθώς δεν έχουν κάνει καμία εκτέλεση ή λιθοβολισμό.

Απαντώντας σε ερώτηση της δημοσιογράφου για το αν υπάρχουν σχέδια για διεθνείς επιθέσεις, απέφυγε να απαντήσει λέγοντας ότι δεν είναι δική του αρμοδιότητα αυτή αλλά ανήκει σε υψηλότερα κλιμάκια ωστόσο επισήμανε πως μόλις αποσυρθούν οι αμερικανικές και οι υπόλοιπες ξένες δυνάμεις από τη χώρα το Ισλαμικό Κράτος θα επανεκκινήσει τις «επιχειρήσεις» αφού τώρα ασχολείται με τη στρατολόγηση μελών. 

Στο μεταξύ ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, ανακοίνωσε πως οι αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται στο αεροδρόμιο της Καμπούλ έχουν αρχίσει την «υποχώρησή», χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοεί με τον συγκεκριμένο όρο.

Επιλέγοντας με προσοχή τις λέξεις που χρησιμοποίησε, ο Κίρμπι ανέφερε πως οι ΗΠΑ «εξακολουθούν να είναι υπεύθυνες για το αεροδρόμιο» και την ασφάλεια.

Ο αναπληρωτής διευθυντής του κοινού επιτελείου για τις περιφερειακές επιχειρήσεις του  σημείωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να λειτουργούν το αεροδρόμιο μέχρι τέλος ώστε να βεβαιωθούν ότι θα εκτελέσουν την αποστολή τους, συμπληρώνοντας ότι οι Ταλιμπάν δεν βρίσκονται στο αεροδρόμιο και δεν έχουν υπό τον έλεγχό τους πύλες σε αυτό.