Το άσπρο μαύρο κάνει η Τουρκία - Κατηγορεί την Ελλάδα για 953 παραβιάσεις στο Αιγαίο

Το άσπρο μαύρο κάνει η Τουρκία - Κατηγορεί την Ελλάδα για 953 παραβιάσεις στο Αιγαίο

Για 953 παραβιάσεις στο Αιγαίο από την αρχή του χρόνου κατηγορεί την Ελλάδα του τουρκικό υπουργείο Άμυνας, δίνοντας συνέχεια στο μπαράζ των προκλητικών δηλώσεων της Άγκυρας τον τελευταίο καιρό. Σύμφωνα με το A-Haber, οι ισχυρισμοί του τουρκικού υπουργείου Άμυνας περιλαμβάνονται σε ανακοίνωση με τίτλο «Οι διατάξεις των Συμφωνιών της Λοζάνης και του Παρισιού παραβιάζονται ριζικά».

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας Μπουρτσού Νάλιτς Γιοκούβα «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να προστατεύουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο» και ισχυρίστηκε πως «γίνονται προσπάθειες για να λυθούν όλα τα προβλήματά στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

Αλλά, συνέχισε, «παρά τις καλοπροαίρετες και ειλικρινείς προσεγγίσεις της Τουρκίας στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας και συμμαχίας, η Ελλάδα συνέχισε την κλιμακούμενη, επιθετική ρητορική, τις προκλήσεις και τις παράνομες ενέργειες, άφησε αναπάντητες όλες τις εκκλήσεις για διάλογο και συνομιλίες και συνέχισε τις αβάσιμες κατηγορίες».

Σύμφωνα με το A-Haber ανέφερε ότι η Ελλάδα «συνεχίζει να παρανομεί στα νησιά μη στρατιωτικού καθεστώτος με τα πλοία και τα αεροσκάφη της», προσθέτοντας πως η χώρα μας διέπραξε 953 παραβιάσεις το 2022, τόσο στη θάλασσα (οι 316 από τα πλοία του πολεμικού ναυτικού) όσο και στον αέρα (οι 637 από τα αεροσκάφη), ενώ το ίδιο διάστημα, υπογράμμισε, «έγιναν 73 επισκέψεις στα νησιά, εκ των οποίων οι 24 από τον Υφυπουργό» (σ.σ. Νίκο Χαρδαλιά).

Επανέλαβε ότι «οι στρατιωτικές δραστηριότητες της Ελλάδας προς τα νησιά συνιστούν «ουσιαστική παραβίαση» των διατάξεων των Συνθηκών Ειρήνης της Λωζάνης και των Παρισίων που προβλέπουν την αποστρατικοποίησή των νησιών». 

Εξέφρασε την ελπίδα «οι Τούρκοι και οι Έλληνες να ζουν με ειρήνη, ευημερία, ασφάλεια και δίκαιη εκμετάλλευση του πλούτου της περιοχής» καθώς και ότι «το Αιγαίο είναι μια θάλασσα φιλίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας» και αναφερόμενη στο κυπριακό σημείωσε πως ότι «δύο κυρίαρχα, ίσα και ανεξάρτητα κράτη είναι η μόνη λύση στην Κύπρο» και πως η Τουρκία «θα παραμείνει εγγυήτρια δύναμη για την ασφάλεια στην Κύπρο».

Απειλές Μπαχτσελί για τα Δωδεκάνησα

Σε προκλητικές δηλώσεις επανήλθε και ο ακροδεξιός κυβερνητικό εταίρος του Ταγίπ Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, εξαπολύοντας ακραίες απειλές για τα Δωδεκάνησα και εγκαλώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι επιδιώκει ένοπλη σύγκρουση με την Άγκυρα.

«Η Τουρκία δεν υποχωρεί από τα δικαιώματά της, δεν θα επιτρέψει να καταπατηθούν τα δικαιώματά της. Η ελληνική κυβέρνηση φταίει, καθώς έχει παραβιάσει τις Συνθήκες της Λοζάνης και των Παρισίων καθώς στρατιωτικοποιεί τα νησιά. Έχει ευθύνες απέναντι στο διεθνές δίκαιο. Επιπλέον, η καρδιά και η όψη των Δωδεκανήσων είναι στραμμένα προς την Τουρκία! Όποιος αγγίξει τη φλέβα μας θα του ξεριζώσουμε την καρδιά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπαχτσελί.

Όπως είπε, από τη μια η Άγκυρα επιθυμεί το Αιγαίο να είναι «μια θάλασσα ειρήνης και γαλήνης» και από την άλλη πρόσθεσε ότι σε αντίθετη περίπτωση, «μόνο ο άτυχος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του θα πληρώσουν το τίμημα».

Ο Μπαχτσελί χαρακτήρισε τον Έλληνα πρωθυπουργό όργανο των ξένων δυνάμεων «σαν τους παππούδες του» και πως κάνει προβοκάτσιες «για να δημιουργήσει κλίμα ένοπλης σύγκρουσης».

Χαρακτηριστικά είπε ότι «ο Μητσοτάκης, σαν τους παππούδες του γίνεται όργανο των ξένων δυνάμενων και με τις ενέργειες και τη ρητορική του οδηγεί την κατάσταση στο να ξεχειλίσει το ποτήρι. Επισκέπτεται τα νησιά που είναι αμφισβητούμενης κυριαρχίας και βρίσκονται μπροστά στη μύτη μας. Προσπαθεί να κάνει προβοκάτσιες για να δημιουργήσει κλίμα ένοπλης σύγκρουσης αν χρειαστεί, καθώς θέλει να κάνει το Αιγαίο ελληνική θάλασσα».