Το αφεντικό του Open Αυστραλίας αμφιβάλλει για τα μέτρα των Ολυμπιακών του Τόκιο

Το αφεντικό του Open Αυστραλίας αμφιβάλλει για τα μέτρα των Ολυμπιακών του Τόκιο

Κοιμήθηκε ελάχιστα τις τελευταίες εβδομάδες. Ωστόσο, ο Κρεγκ Τίλι θεωρεί ότι η διοργάνωση του Open Αυστραλίας ήταν ένα όνειρο, που δεν είδε στον ύπνο του! Ο διευθυντής των φημισμένων αγώνων τένις, μίλησε για τους λόγους που θεωρεί ότι πέτυχε το Οπεν και προσφέρθηκε να μοιραστεί το «εγχειρίδιό» του με την οργανωτική επιτροπή των επερχόμενων Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς δηλώνει απαισιόδοξος για την τύχη της διοργάνωσης που θα γίνει στο Τόκιο το καλοκαίρι...

Ο Αυστραλός παράγοντας θέλησε να εξηγήσει πώς η ομοσπονδία τένις της πατρίδας του ολοκλήρωσε τη διοργάνωση εν μέσω πανδημίας, έχοντας να διαχειριστεί 370 τενίστες από 100 χώρες, αλλά και τους 130.374 συνολικά θεατές που παρακολούθησαν τις αναμετρήσεις στο Melbourne Park. Ο Τίλι τόνισε πως ναυλώθηκαν 17 πτήσεις τσάρτερ για την άφιξη των αθλητών και υπήρξαν κρατήσεις καραντίνας σε ξενοδοχεία για 1.300 άτομα (προπονητές και συνεργάτες των παικτών και παικτριών) που «έβαλαν μέσα» τους διοργανωτές 78 εκατομμύρια δολάρια! Για την κάλυψη των εξόδων, εξαντλήθηκε το αποθεματικό των 63 εκατ. του ταμείου της ομοσπονδίας, η οποία έλαβε και δάνειο 35 εκατ. δολαρίων. 

Στον τελικό των ανδρών μεταξύ Νόβακ Τζόκοβιτς και Ντανίλ Μεντβέντεφ, οι εξέδρες ήταν γεμάτες κατά το 50%, με 7.426 θεατές. Μετά το φινάλε ο Κρεγκ Τίλι κατάφερε να κοιμηθεί για πρώτη φορά περισσότερες από τις τρεις ώρες, που όπως είπε ξεκουραζόταν τις έξι τελευταίες εβδομάδες. Εκτός από τις καθιερωμένες αρμοδιότητές του, ο 59χρονος παράγοντας είχε να αντιμετωπίσει και τη γκρίνια πολλών αθλητών για τις συνθήκες των περιορισμών. 

Χαρακτήρισε, πάντως... «λεκτική κακοποίηση» τα όσα άκουγε από τους τενίστες και τις τενίστριες, οι περισσότεροι εκ των οποίων υποχρεώθηκαν σε παραμονή στα δωμάτιά τους 19 ώρες τη μέρα, με μόνη «διαφυγή» την προπόνηση υπό αυστηρά μέτρα. Μάλιστα, 72 παίκτες, που είχαν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα, δεν είχαν καν άδεια εξόδου από τα ξενοδοχεία της... καραντίνας Εμεναν 24 ώρες το 24ωρο στα δωμάτιά τους και αναγκάζονταν να προπονούνται μόνοι τους, χτυπώντας μπαλάκια στους τοίχους! Οπως εξήγησε ο Τίλι, για να αντιμετωπίσει τα παράπονα, ζήτησε από τη σύζυγό και τα παιδιά του να μείνουν για μερικές μέρες σε συγγενείς και να τον αφήσουν ήσυχο!

Κλεισμένος στο σπίτι του, πέρα από το άγχος του Οπεν, βρήκε λίγο χρόνο να διαβάσει το προτεινόμενο υγειονομικό πρωτόκολλο των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο. «Το μελέτησα προσεκτικά σε σύγκριση με τις δικές μας ρυθμίσεις. Είχαμε σαφώς πιο αυστηρό πρόγραμμα από αυτό που προτείνουν στο Τόκιο. Με την εμπειρία μου σας λέω ότι με αυτό που είδα, δεν βλέπω να πετυχαίνουν οι Ολυμπιακοί...». 

Συμβούλευσε, μάλιστα, τους Ιάπωνες να είναι έτοιμοι για μεγάλες προκλήσεις, όπως αναγκαστική διακοπή των αγώνων ακόμη και για 24 ώρες, σε περιπτώσεις κρουσμάτων και έκτακτων ελέγχων για Covid-19. Είναι κάτι που συνέβη στη Μελβούρνη, με ξαφνικά τεστ σε 500 αθλητές, όταν έγινε γνωστό πως ένας υπάλληλος ξενοδοχείου στο οποίο διέμεναν τενίστες και προπονητές βρέθηκε θετικός... Επίσης, οι αγώνες στο Melbourne Park συνεχίστηκαν για πέντε μέρες δίχως θεατές, λόγω έκτακτων περιορισμών στην πόλη, από την τοπική κυβέρνηση. 

Την ίδια ώρα, κυβερνητικοί παράγοντες της Αυστραλίας, κατέκριναν τους φιλάθλους οι οποίοι βρέθηκαν στις εξέδρες της «Rod Laver Arena» για τον τελικό Τζόκοβιτς – Μεντβέντεφ και στις απονομές αποδοκίμασαν την αναφορά στα εμβόλια κατά του Covid-19. Οι αντιδράσεις ακούστηκαν σε μέρες που αρχίζει το πρόγραμμα εμβολιασμού. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μάικλ ΜακΚόρμακ, αποκάλεσε τη συμπεριφορά του κοινού «αηδιαστική». Τη Δευτέρα (22/2) έγιναν τα πρώτα 60.000 εμβόλια, όμως στη χώρα συνεχίζονται οι διαδηλώσεις από αρνητές της διαδικασίας...