Ανανεώνεται η θητεία του Γιάννη Στουρνάρα στην ΤτΕ

Ανανεώνεται η θητεία του Γιάννη Στουρνάρα στην ΤτΕ

Κλείδωσε η ανανέωση της θητείας του Γιάννη Στουρνάρα για ακόμη μία εξαετία στην Τράπεζα της Ελλάδος. Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, η κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη την ανεξαρτησία και το Καταστατικό της Τράπεζας της Ελλάδος, προτείνει την ανανέωση της θητείας του νυν διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα. 

Η απόφαση της κυβέρνησης να διατηρήσει στη θέση του και μετά τον Ιούνιο του 2020 τον πετυχημένο κεντρικό τραπεζίτη αποτελεί το επιστέγασμα ενός ευρύτερου κύκλου παρεμβάσεων που έγιναν μέσα στους πρώτους μήνες της νέας διακυβέρνησης, με σκοπό τη σταθεροποίηση του πολιτικού συστήματος καθώς και την εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης στην οικονομία.

Ξεκινώντας από τη συνταγματική αναθεώρηση που αποσυνέδεσε την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την υποχρεωτική προσφυγή στις κάλπες, την αλλαγή του εκλογικού νόμου, τη διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων και φτάνοντας στην πρόταση Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας και τώρα με την ανανέωση της θητείας του Γιάννη Στουρνάρα στην ΤτΕ, υλοποιείται βήμα - βήμα ο σχεδιασμός του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Μεγάρου Μαξίμου για τη «θεραπεία» των τραυμάτων που υπέστησαν βασικοί θεσμοί της πολιτείας.

Τυπικά το πράσινο φως για την ανανέωση της θητείας του Γ. Στουρνάρα θα ανάψει από το υπουργικό συμβούλιο, ύστερα από πρόταση την οποία θα υποβάλει το Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδος.

Υπενθυμίζεται πως ο Γ. Στουρνάρας είναι επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος από τον Ιούνιο του 2014. Στις 11 Ιουνίου 2014, ανακοινώθηκε πως το Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδος, ενόψει της αποχώρησης του διοικητή Γιώργου Προβόπουλου, αποφάσισε ομόφωνα να προτείνει προς το Υπουργικό Συμβούλιο, τον διορισμό του Γιάννη Στουρνάρα στη θέση του διοικητή. 

Γ. Στουρνάρας: Μεγάλη και ιδιαίτερη τιμή για μένα η πρόταση της κυβέρνησης

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δήλωσε:

«Η πρόταση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης για την ανανέωση της θητείας μου στη θέση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος αποτελεί μεγάλη και ιδιαίτερη τιμή για μένα. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσω να παραμένω προσηλωμένος στη βασική αποστολή της Τράπεζας της Ελλάδος, δηλαδή στη διασφάλιση της νομισματικής σταθερότητας και της ευστάθειας του χρηματοπιστωτικού συστήματος προς όφελος της χώρας και των ελλήνων πολιτών.»

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο Καταστατικό της Τράπεζας της Ελλάδος, τις επόμενες ημέρες θα συγκληθεί το Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας, το οποίο θα διαμορφώσει την πρότασή του προς το Υπουργικό Συμβούλιο.