Τι λέει η ΕΛΑΣ για τα επεισόδια στα Προπύλαια

Τι λέει η ΕΛΑΣ για τα επεισόδια στα Προπύλαια

Για περιορισμένη χρήση δύο δακρυγόνων μέσων, χωρίς περαιτέρω κλιμάκωση, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η ΕΛΑΣ σχετικά με την ένταση που επικράτησε το μεσημέρι της Πέμπτης στο κέντρο της Αθήνας κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας φοιτητών.

Όπως σημειώνει η ΕΛΑΣ, «την 12.00 περίπου ώρα σήμερα (Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021), στον πεζόδρομο της Κοραή στο κέντρο της Αθήνας, συγκεντρώθηκε ομάδα 400 περίπου ατόμων. Από τις αστυνομικές δυνάμεις που ελάμβαναν μέτρα τάξης, εκλήθησαν κατ' επανάληψη να διαλυθούν».

Στη συνέχεια αναφέρεται πως «οι συγκεντρωμένοι προσπάθησαν να απωθήσουν τις αστυνομικές δυνάμεις, προκειμένου να λάβουν θέση επί του οδοστρώματος της οδού Σταδίου και να πραγματοποιήσουν πορεία».

«Με περιορισμένη χρήση, δυο δακρυγόνων μέσων», συνεχίζει η ΕΛΑΣ, «η προσπάθεια αυτή απετράπη, χωρίς περαιτέρω κλιμάκωση και μετά από λίγη ώρα οι συγκεντρωμένοι απεχώρησαν συντεταγμένα, κινούμενοι προς Ομόνοια, χωρίς να παρεμποδισθεί η κυκλοφορία των οχημάτων».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Κατά την αναδιάταξη των αστυνομικών δυνάμεων περικόπηκε για πέντε λεπτά η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Σταδίου».

Υπενθυμίζεται πως τα επεισόδια σημειώθηκαν το μεσημέρι κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης φοιτητών στην πλατεία Κοραή, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για το νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, πειθαρχικές ποινές για φοιτητές που θα προβούν σε καταστροφές και καταλήψεις αλλά και αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ.

Ένταση σημειώθηκε κατά τη διάρκεια κινητοποίησης φοιτητών, κατά του νέου νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για τα ΑΕΙ και στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεντρωμένοι φοιτητές στην πλατεία Αριστοτέλους επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν πορεία και εμποδίστηκαν από την Αστυνομία. Σύμφωνα με το grtimes.gr, οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών για να απομακρύνουν τους διαδηλωτές.