7ος χρόνος, ημέρα 2099η
Σάββατο, 31 Ιουλίου 2021

Τα νέα μέτρα: Τι διευκολύνσεις απολαμβάνουν πλέον οι εμβολιασμένοι σε εστίαση και διασκέδαση

Τι διευκολύνσεις απολαμβάνουν πλέον οι εμβολιασμένοι σε εστίαση και διασκέδαση

Για πρώτη φορά έπειτα από καιρό άνοιξαν τις πόρτες τους χτες, Παρασκευή, οι κλειστοί χώροι στην εστίαση μόνο για τους εμβολιασμένους πολίτες, ενώ γίνεται πιο δύσκολη για τους ανεμβολίαστους η είσοδος σε κάποιο εστιατόριο, καφετέρια ή μπαρ καθώς και  στους κλειστούς χώρους της εστίασης, θεάτρων, κινηματογράφων, τα escape rooms, κέντρα μπόουλινγκ και αναψυχής.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ΚΥΑ, οι ανεμβολίαστοι και μη νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο δεν θα έχουν πρόσβαση σε:

  • Κέντρα διασκέδασης,
  • υπηρεσίες εκμετάλλευσης ηλεκτρονικών παιχνιδιών, υπηρεσίες που παρέχονται από καφενεία με τεχνικά και μηχανικά παιχνίδια, internet café κ.λπ., 
  • στους κλειστούς χώρους της εστίασης, θεάτρων, κινηματογράφων, τα escape rooms, κέντρα μπόουλινγκ και αναψυχής.

Ωστόσο, το νέο πλαίσιο λειτουργίας σε εστίαση και ψυχαγωγία έχει δημιουργήσει κάποιες απορίες  - σε εμβολιασμένους και μη - για το πώς θα κινούμαστε πλέον στην καθημερινότητα μας.

Ερωτήσεις και απαντήσεις για take away και ταυτοπροσωπία 

Ειδικότερα στο πλαίσιο αποσαφήνισης αποριών που έχουν προκύψει διευκρινίζεται από το υπουργείο Ανάπτυξης πως σε ό, τι αφορά τους εξωτερικούς χώρους και το take away, θα ισχύουν όλα όσα ίσχυαν και μέχρι σήμερα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα αποστάσεων να παραμένουν σε εφαρμογή.

Επίσης, όποιος πολίτης το επιθυμεί, θα έχει τη δυνατότητα να αγοράσει τον καφέ του και να τον πιει καθήμενος σε σκαμπό, εξωτερικού χώρου, αλλά σε κάθε περίπτωση όχι όρθιος.

Η δε είσοδος σε κλειστούς χώρους γίνεται πλέον μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο πρέπει να φέρουμε μαζί μας σε χαρτί ή να υπάρχει στο κινητό.

Σε κάθε περίπτωση όταν κάποιος δεν έχει έγγραφο ταυτοπροσωπίας (διαβατήριο ή ταυτότητα), δεν μπορεί να μπει. Τα έγγραφα αυτά είναι απαραίτητα ώστε να εμποδιστούν κάποιοι που ίσως έχουν πρόσβαση στο QR code κάποιου -γνωστού τους- εμβολιασμένου κι επιχειρήσουν να μπουν σε εσωτερικούς χώρους χωρίς οι ίδιοι όμως να έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Επιπροσθέτως ο επιχειρηματίας ή υπάλληλος της επιχείρησης έχει νομικώς κατοχυρωμένο δικαίωμα να κάνει έλεγχο ταυτοπροσωπίας στους πελάτες που θέλουν να εισέλθουν. 

Επιπλέον, ισχύουν κανονικά οι περιορισμοί στα τραπέζια και οι τήρηση συγκεκριμένων αποστάσεων σε θέατρα με τις νέες πληρότητες.

Τέλος, δεν χρειάζονται έγγραφα ταυτοπροσωπίας για παιδιά κάτω των 12 ετών, καθώς αρκεί η βεβαίωση του γονιού.

Πίστες διασκέδασης Covid free χωρίς… χορούς

Πρεμιέρα έκαναν χτες οι μεγάλες πίστες διασκέδασης, με τους χορούς εντούτοις να απαγορεύονται αυστηρά.

Πιο αναλυτικά, η είσοδος και στους εξωτερικούς χώρους των νυχτερινών κλαμπ και επιτρέπεται μόνο σε όσους είναι εμβολιασμένοι, είτε αυτά είναι σε ανοιχτούς χώρους είτε σε κλειστούς, ενώ τα συγκεκριμένα καταστήματα θα λειτουργούν με πληρότητα στο 85%. 

Αξίζει να επισημανθεί ότι οι πελάτες των υπαίθριων νυχτερινών κέντρων θα πρέπει να έχουν μαζί τους το πιστοποιητικό εμβολιασμού, καθώς και την ταυτότητά τους προκειμένου να ελεγχθούν ώστε να εισέλθουν στο κατάστημα.

Η δε πληρότητα του 85% για εμβολιασμένους ισχύει για όλους τους υπαίθριους χώρους ψυχαγωγίας καθήμενων, πλην γηπέδων, ενώ οι έλεγχοι θα γίνονται μέσω της ειδικής πλατφόρμας «Covid Free Gr».

Νέα μέτρα σε κινηματογράφους και θέατρα

Νέοι κανόνες τίθενται σε εφαρμογή όμως και στους κινηματογράφους και τα θέατρα, με τη μάσκα να γίνεται απαραίτητο αξεσουάρ, ενώ πολλά θεάματα γίνονται απαγορευτικά για τους πολίτες που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.

Ειδικότερα οι πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί, δεν επιτρέπεται να μπαίνουν σε κλειστά θέατρα. Μέχρι και τις 31 Αυγούστου αν κάποιος επιθυμεί να παρακολουθήσει θεατρικό έργο σε κλειστό χώρο, θα πρέπει να κάνει το εμβόλιο και να έχουν περάσει 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση. Εκτός αν έχει νοσήσει, οπότε μπορεί να πάάει σε κλειστό θέατρο με το ανάλογο πιστοποιητικό. Η μάσκα είναι απαραίτητη για όλους.

Το ίδιο ισχύει και για τους κινηματογράφους. Συγκεκριμένα όσοι έχουν εμβολιαστεί κι έχουν περάσει 14 μέρες από τη δεύτερη δόση ή έχουν πιστοποιητικό νόσησης, μπορούν να δουν την αγαπημένη τους ταινία σε κλειστό σινεμά.

Τα παιδιά επιτρέπονται, αρκεί να έχουν κάνει self- test. Όλοι υπόψιν θα πρέπει να έχουν μαζί τους τη σχετική δήλωση και μάσκες.

Τι θα ισχύει στις συναυλίες και τα θερινά σινεμά

Οι συναυλίες που γίνονται σε ανοιχτό χώρο επιτρέπονται για όλους. Εντούτοις η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική. Χορός και όρθιοι όμως απαγορεύονται.

Ταινίες σε υπαίθριο χώρο μπορούν να απολαύσουν όλοι, ανεμβολίαστοι και εμβολιασμένοι. Όλοι όμως πρέπει να φορούν υποχρεωτικά μάσκα, ενώ οι ταινίες θα προβάλλονται χωρίς διάλειμμα.

Τι ισχύει για τα γήπεδα

Τέλος, από τη Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021 θα επιτρέπεται, υπό προϋποθέσεις, και η παρουσία θεατών (πλήρως εμβολιασμένων ή όσων έχουν νοσήσει) σε αγώνες που διεξάγονται σε ανοικτές και κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα. 

Οι προϋποθέσεις έχουν ως εξής:

  • Για ανοικτές εγκαταστάσεις με ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων: πληρότητα έως 80% της χωρητικότητας και όχι πάνω από 25.000 θεατές.
  • Για ανοικτές εγκαταστάσεις χωρίς ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων: πληρότητα έως 60% της χωρητικότητας και όχι πάνω από 10.000 θεατές.
  • Για κλειστές εγκαταστάσεις με ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων: πληρότητα έως 80% της χωρητικότητας και όχι πάνω από 8.000 θεατές.
  • Για κλειστές εγκαταστάσεις χωρίς ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων: πληρότητα έως 60% της χωρητικότητας και όχι πάνω από 3.000 θεατές.
  • Η δυνατότητα παρουσίας θεατών υφίσταται αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους θεατές ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο και έως 5% του μέγιστου επιτρεπτού αριθμού θεατών για μη εμβολιασμένους ανήλικους έως δεκαπέντε (15) ετών.
  • Οι ανήλικοι άνω των δώδεκα (12) και έως δεκαπέντε (15) ετών προσκομίζουν PCR Test εντός εβδομήντα δύο (72) ωρών ή Rapid Test εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών προ της διεξαγωγής του αγώνα.
  • Οι ανήλικοι έως και δώδεκα (12) ετών επιτρέπεται να εισέρχονται και με αρνητικό Self Test που έχει διενεργηθεί την ημέρα του αγώνα.
  • Ο έλεγχος γίνεται στις εισόδους των αθλητικών εγκαταστάσεων με τη χρήση ψηφιακής πλατφόρμας αναγνώρισης για πιστοποιητικά εμβολιασμού, PCR και Rapid Tests και, όπου υπάρχει η δυνατότητα, διενεργείται αντίστοιχος έλεγχος και κατά την έκδοση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.
  • Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής στο γήπεδο.
  • Οι εργαζόμενοι στους αθλητικούς χώρους κατά τη διεξαγωγή των αγώνων, που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι, προσκομίζουν PCR Test εντός εβδομήντα δύο (72) ωρών ή Rapid Test εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών προ της διεξαγωγής του αγώνα.

Και με self test η επιστροφή από τα νησιά

Με πιστοποιητικό εμβολιασμού, μοριακό ή rapid test ή και αρνητικό self test έως και 24 ωρών θα μπορούν να επιστρέφουν οι ταξιδιώτες κατά την επιστροφή από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπως προκύπτει από τη σχετική ΚΥΑ που εκδόθηκε από το υπουργείο Ναυτιλίας την Παρασκευή.

Αναλυτικά προβλέπονται τα εξής:

  • Από την Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021, η επιβίβαση των επιβατών στα πλοία καθώς και στα θαλάσσια ταξί και τις λάντζες από τα νησιά προς τα λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας επιτρέπεται εφόσον οι επιβάτες πληρούν τις κατωτέρω προϋποθέσεις:
  • Έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή
  • Έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) εντός των τελευταίων σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού. Η αρνητική διάγνωση του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR και του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test αποδεικνύονται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης, ή
  • Επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν, ή
  • Εναλλακτικά, προσκομίζουν βεβαίωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού Ελέγχου (self-test) που έχει διενεργηθεί έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.

Για την αποφυγή καθυστερήσεων, παρακαλούνται οι επιβάτες να προσέρχονται στα λιμάνια για την επιβίβασή τους τουλάχιστον μιάμιση ώρα πριν την προγραμματισμένη ώρα απόπλου.