Δεν ανανεώθηκε η τουρκική NAVTEX - Στην Αττάλεια το Οruc Reis

Δεν ανανεώθηκε η τουρκική NAVTEX - Στην Αττάλεια το Οruc Reis

Στο λιμάνι της Αττάλειας επέστρεψε το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις, καθώς χθες Σάββατο δεν ανανεώθηκε η τουρκική Navtex που είχε εκδοθεί στις 31 Αυγούστου και αφορούσε το διάστημα 2 έως 12 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα μάλιστα με την τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφακ, η απόφαση για την επιστροφή του Ορούτς Ρέις στην Τουρκία και τη μη ανανέωση της Navtex, ελήφθη λόγω των συνομιλιών των δυο χωρών στο ΝΑΤΟ.

Η εφημερίδα σημειωτέον αναφέρει ότι το πλοίο συγκέντρωσε σεισμικά δεδομένα σε μια περιοχή περίπου 3.500 χιλιομέτρων εντός του πεδίου των ερευνητικών δραστηριοτήτων που ξεκίνησαν στις 10 Αυγούστου.

Βορειοανατολική πορεία ακολουθούσε τις τελευταίες ώρες του Σαββάτου το Oruc Reis, έχοντας ανεβάσει ταχύτητα, καθώς εκινήτο με 9-10 κόμβους και ακολουθώντας κατεύθυνση προς τα τουρκικά παράλια. 

Σε ανάρτηση του χτες το βράδυ άλλωστε ο εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Κωσταντίνος Φίλης επικαλούνταν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το τουρκικό σκάφος έπλεε με μεγάλη ταχύτητα (10κόμβους) βορειοανατολικά προς τον κόλπο της Αττάλειας. 

Να σημειωθεί πως όταν ένα ερευνητικό σκάφος πλέει με χαμηλές ταχύτητες, για παράδειγμα 3 -5 κόμβους, σημαίνει ότι επιχειρεί να διεξάγει έρευνες. Ταχύτητες μεγαλύτερες από αυτές και μάλιστα της τάξης των 10 κόμβων σημαίνει ότι έχει μαζέψει τα καλώδια.

[Χάρτης από το MarineTraffic, ο οποίος απεικονίζει την πορεία του Oruc Reis στις 00:44 την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου.]

Η πλήρης χτεσινή ανάρτηση στο Facebook του κ. Φίλη:

«Πληροφορίες για τεχνικό πρόβλημα του Ορούτς Ρέις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ελέγχεται βέβαια η αξιοπιστία της πληροφορίας. Μη λησμονούμε ότι στον πόλεμο προπαγάνδας η Άγκυρα παίρνει υψηλή βαθμολογία, όπως άλλωστε και στη δοκιμασία αντοχών. Αλλά ίσως να οφείλεται και σε άλλον λόγο ή λόγους η τεχνική αστοχία. Ας περιμένουμε πρώτα την επιβεβαίωση και μετά αξιολογούμε την εξέλιξη.
Νεοτέρες πληροφορίες κάνουν λόγο για αποχώρηση του Ορούτς Ρέις, καθώς πλέει με μεγάλη ταχύτητα (10 κόμβους) βορειοανατολικά προς τον κόλπο της Αττάλειας. Ίδωμεν».

Το μήνυμα Πομπέο από την Κύπρο

Νωρίτερα από την Κύπρο χτες, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και πρόσθεσε ότι η Λευκωσία έχει το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους.

«Παραμένουμε ανήσυχοι για τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες της Τουρκίας, η οποία εξερευνά τον φυσικό πλούτο σε περιοχές όπου η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους περιλαμβανομένου και του δικαιώματος για τους υδρογονάνθρακες που βρέθηκαν στην υπό την κυριαρχία της θάλασσα και στην ΑΟΖ της, προς όφελος τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων», επισήμανε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας από το Προεδρικό Μέγαρο Κύπρου.

Να τερματιστούν άμεσα οι παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας ζήτησε δε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας τις επανειλημμένες εκκλήσεις προς την Άγκυρα να απόσχει από προκλητικές ενέργειες.

«H επίσκεψη του κ. Πομπέο στην Κύπρο έρχεται σε καιρό κρίσιμων εξελίξεων που λαμβάνουν χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας και δείχνει την πραγματική ανησυχία και το ειλικρινές ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή μας. Αυτές οι παράνομες δραστηριότητες θα πρέπει να τερματιστούν άμεσα», υπογράμμισε ο κ. Αναστασιάδης.

Στο Καστελόριζο σήμερα η ΠτΔ

Εν τω μεταξύ, η Αθήνα εξακολουθεί να παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις τουρκικές κινήσεις ενώ φτάνει στον Δήμο Μεγίστη η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου για διήμερη επίσκεψη. Πιο συγκεκριμένα η κα. Σακελλαροπούλου θα βρεθεί το πρωί της  σήμεραστο Καστελλόριζο, όπου θα φτάσει με Σινούκ από τη Ρόδο. Θα παραστεί στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 77ης επετείου από την απελευθέρωση του νησιού. Επίσης, θα επισκεφθεί το νησί της Ρω, όπου θα καταθέσει στεφάνι στον τάφο της κυράς της Ρω, και τη Δευτέρα θα παρευρεθεί στον αγιασμό στο σχολείο του Καστελλόριζου.

Απαντώντας τις προηγούμενες ημέρες σχετικά με το αν η ελληνική κυβέρνηση ανησυχεί για τυχόν επιθετικές κινήσεις της Τουρκίας, με αφορμή την επίσκεψη Σακελλαροπούλου στο Καστελλόριζο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας επισήμανε ότι «δεν διανοούμαστε ότι θα υπάρχει οποιαδήποτε πρόκληση σε αυτό το επίπεδο. Θα είναι μια άλλου επιπέδου κλιμάκωση, αν συμβεί κάτι τέτοιο από την Τουρκία, και δεν ανησυχούμε γι' αυτό».

 Διαβάστε ακόμα:

Στ. Πέτσας για αποχώρηση Oruc Reis: Θετικό βήμα – Περιμένουμε συνέπεια και συνέχεια

Αδ. Γεωργιάδης για Τουρκία: Αρχίζουν να καταλαβαίνουν πως δεν οδηγούν πουθενά οι προκλήσεις