Θα φτάσουμε «μέχρι τέλους» για την προέλευση του κορονοϊού- H Kίνα θα λογοδοτήσει
A. Μπλίνκεν

Θα φτάσουμε «μέχρι τέλους» για την προέλευση του κορονοϊού- H Kίνα θα λογοδοτήσει

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι η διοίκηση του Μπάιντεν είναι αποφασισμένη να φτάσει «μέχρι τέλους» για το ζήτημα της προέλευσης του κορονοϊού προσθέτοντάς ότι οι ΗΠΑ θα φροντίσουν η Κίνα να λογοδοτήσει. 

«Ο πιο σημαντικός λόγος που θέλουμε να φτάσουμε μέχρι τέλους είναι γιατί είναι ο μοναδικός τρόπος να αποτρέψουμε μια μελλοντική πανδημία ή τουλάχιστον να κάνουμε καλύτερη δουλειά στην αντιμετώπιση της» είπε ο Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο «Axios on HBO».

Ο Αμερικανός αξιωματούχος πρόσθεσε ότι «η Κίνα δεν υπήρξε διαφανής μέχρι στιγμής όσον αφορά την πρόσβαση των διεθνών επιθεωρητών στις εγκαταστάσεις της Γουχάν και την ανταλλαγή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο». 

Σημειώνεται ότι σε πρόσφατη δήλωσή του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανέφερε ότι ζήτησε να κατατεθεί έκθεση εντός 90 ημερών και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών θα «συλλέξουν και θα αναλύσουν πληροφορίες που θα μπορούσαν να μας φέρουν πιο κοντά σε ένα οριστικό συμπέρασμα».

Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε την Κίνα να συνεργαστεί εν μέσω ερωτημάτων για το εάν ο ιός προήλθε από εργαστήριο στη Γουχάν.

«Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τους εταίρους τους σε όλον τον κόσμο για να ασκήσουν πιέσεις στην Κίνα ώστε να συμμετάσχει σε μια πλήρη, διαφανή και στηριγμένη σε αποδείξεις διεθνή έρευνα», τόνισε ο Μπάιντεν, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για τη στάση του Πεκίνου.