Τέταρτο κύμα και παραλλαγές σαρώνουν την Ευρώπη - Τα μέτρα ανά χώρα

Τέταρτο κύμα και παραλλαγές σαρώνουν την Ευρώπη - Τα μέτρα ανά χώρα

Το τέταρτο κύμα του κορονοϊού σαρώνει ολόκληρη την Ευρώπη με τα ισχυρά κράτη της Δύσης να αναθεωρούν την άποψη τους πως είχαν καταφέρει να τιθασεύσουν την πανδημία και να επαναφέρουν μέτρα, με στόχο να μειώσουν την καταιγιστική αύξηση των κρουσμάτων και τα «μαύρα» ρεκόρ σε νοσηλείες, διασωληνώσεις και θανάτους από κορονοϊό των τελευταίων εβδομάδων.

Με την εκτίμηση εντός και εκτός συνόρων πως το κύμα αυτό είναι το κύμα των ανεμβολίαστων και με τους αμετανόητους αρνητές να μην αποτελούν αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο, οι κυβερνήσεις των ισχυρών κρατών προχωρούν ανά περίπτωση σε μίγμα μέτρων και πρωτοβουλίες που είναι ιδιαίτερα διδακτικά για εμάς στην Ελλάδα καθώς σε αυτόν τον πόλεμο με τον κορονοϊό, ο ένας μαθαίνει - από τα σωστά αλλά και από τα λάθη - των άλλων.

Lockdown στους ανεμβολίαστους σχεδιάζει η Γερμανία
 

Η κραταιά υπερδύναμη της Ευρώπης, η Γερμανία σχεδιάζει lockdown για τους ανεμβολίαστους, καθώς οι υγειονομικές αρχές της χώρας δέχονται ολοένα μεγαλύτερη πίεση, αποδεικνύοντας ότι κανένα σύστημα δεν είναι αρκετά «σκληρό» απέναντι στο τοξικό μίγμα που δημιουργεί ο κορονοϊός μαζί με τους αρνητές των εμβολίων. Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 20.398 τις προηγούμενες 24 ώρες, ξεπερνώντας τα 4,638 εκατομμύρια. 

«Το τέταρτο κύμα της πανδημίας είναι εδώ, με μεγάλη ορμή», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, χαρακτηρίζοντάς το κύμα των ανεμβολίαστων. Τόσο ο υπουργός υγείας Γενς Σπαν όσο και ο επικεφαλής του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» Λόταρ Βίλερ έκαναν έκκληση για τον εμβολιασμό του πληθυσμού - και για τον ενισχυτικό εμβολιασμό - και τόνισαν την ανάγκη της αυστηρής εφαρμογής των κανονισμών σε ό,τι αφορά την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους και δραστηριότητες. Επίσης, τάχθηκαν υπέρ του αποκλεισμού των ανεμβολίαστων από συγκεκριμένες δραστηριότητες, ειδικά για τις περιοχές έξαρσης του κορονοϊού, δηλαδή για τις «κόκκινες» περιοχές της Γερμανίας και υπέρ της αυστηροποίησης του πλαισίου τιμών.

Επιστρέφει η μάσκα για τους Γάλλους μαθητές στο σχολείο


Η πίεση στα νοσοκομεία εντείνεται και στη Γαλλία, με το Παρίσι να λαμβάνει απόφαση για επιστροφή της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στα σχολεία. Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης οι επιστήμονες κάνουν παράλληλα διαρκείς εκκλήσεις και για τον ενισχυτικό εμβολιασμό (της 3ης δόσης) καθώς έχουν αρχίσει να νοσηλεύονται σε απλές κλίνες και κλίνες ΜΕΘ άνθρωποι πλήρως εμβολιασμένοι. Ωστόσο, αποτελούν τη μικρή μειοψηφία και πρόκειται κυρίως για ευπαθή άτομα με επιβαρυμένη υγεία και αρκετά υποκείμενα νοσήματα που αποτελούν πολύ δύσκολα περιστατικά, εφόσον διασωληνωθούν στην Εντατική.
 

Το Ισραήλ άναψε πρώτο το πράσινο φως για τη 3η δόση

Παρότι δεν ανήκει στην Ευρώπη, το Ισραήλ αποτελεί χώρα πρότυπο στη διαχείριση της πανδημίας καθώς τα έκανε όλα «πρώτο». Πιστό σε αυτή τη φιλοσοφία της πρωτοπορίας καθιέρωσε πρώτο και τη 3η δόση αρχικά για τα άτομα άνω των 50 ετών και μετά για ολόκληρο τον πληθυσμό. Στην κριτική του ωστόσο ο υπουργός επικρατείας της Ελλάδας, Άκης Σκέρτσος επισημαίνει ότι η έναρξη της χορήγησης της 3ης δόσης στο Ισραήλ ήταν μια κίνηση λίγο «παράτολμη» καθώς όταν ξεκινούσε δεν είχαν συγκεντρωθεί τα απαραίτητα επιστημονικά ευρήματα που να επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της ενισχυτικής δόσης.
 

Υποχρεωτικός εμβολιασμός στην Ιταλία 
 

Η Ιταλία πρωτοπόρησε στην Ευρώπη καθώς είναι μέχρι στιγμής η μόνη Ευρωπαϊκή χώρα που καθιέρωσε υποχρεωτικό εμβολιασμό, μια απόφαση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι που τη στήριξαν όλες οι πολιτικές παρατάξεις κι όλα τα συνδικάτα. Ο Μάριο Ντράγκι προχώρησε στη διεύρυνση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε όλο τον πληθυσμό - μετά τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους σε Μονάδες Φροντίδας-αφού η εμβολιαστική κάλυψη είχε ανέλθει περίπου στο 80%, με τον Ιταλό Πρωθυπουργό να εκταμιεύει τη συναίνεση που δημιούργησε και συντήρησε στον Ιταλικό λαό η τραγωδία στο Μπέργκαμο.

Πίσω στην Ελλάδα
 

Σε σύγκριση με το τι κάνουν άλλες χώρες η πατρίδα μας, απέφυγε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ακόμα και για ομάδες εργαζομένων (υπήρχαν προτάσεις για το Δημόσιο Τομέα και τις Ένοπλες Δυνάμεις) και προχώρησε σε οριζόντιο μέτρο αύξησης των τεστ - ώστε να εκμεταλλευτεί το «εργαλείο» της ιχνηλάτησης, χωρίς να θεσπίσει κάτι ιδιαίτερο για τις «κόκκινες» περιοχές. Όπως επισημαίνει ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, έχουν εμβολιαστεί (έστω και με μια δόση) 6,7 εκατ. πολίτες.

Επίσης, 415.000 έχουν εγγραφεί στο μητρώο Covid κι άλλο μισό εκατομμύριο εκτιμάται ότι νόσησε ασυμπτωματικά. Συνολικά δηλαδή 7,7 εκατ. πολίτες έχουν προστασία (που όμως φθίνει) και 350.000 έχουν κάνει την τρίτη δόση. Από τα 2,3 εκατ. που μένουν στην εξίσωση, το 1,3-1,5 εκατ. αφορά ανθρώπους που πρέπει να εμβολιστούν για να μην καταλήξουν στη ΜΕΘ. Και οι εμβολιασμένοι που πέρασε το 6μηνο πρέπει να προστρέξουν για τη 3η δόση.

Το τελευταίο μήνυμα στους αρνητές - όχι απλά του εμβολιασμού αλλά όλων, ακόμα και της ίδιας της πανδημίας - στέλνει ο διευθυντής της Κλινικής Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο Παπανικολάου Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος, λέγοντας πως πλέον οι ασθενείς καθυστερούν να πάνε στο νοσοκομείο. Μάλιστα κάποιοι καθυστερούν σε τέτοιο βαθμό που όταν εισάγονται στην κλινική Covid έχουν τόσο επιβαρυμένη υγεία, οπότε η θνητότητα στις ΜΕΘ της Βορείου Ελλάδας φτάνει το 70%!