Τεστ για τα επόμενα βήματα η επίσκεψη Τσαβούσογλου - Άφιξη με δηλώσεις περί «τουρκικής» μειονότητας
Ελληνοτουρκικά 

Τεστ για τα επόμενα βήματα η επίσκεψη Τσαβούσογλου - Άφιξη με δηλώσεις περί «τουρκικής» μειονότητας

Στραμμένο στη Θράκη είναι το βλέμμα της ελληνικής κυβέρνησης καθώς από την στάση που θα τηρήσει ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου και το πόσο θα ανεβάσει τους τόνους θα εξαρτηθεί και το κλίμα των συνομιλιών που θα ακολουθήσουν στην Αθήνα.

Η τελευταία έχει προειδοποιήσει ότι πρέπει να αποφευχθούν δηλώσεις και προκλητικές ενέργειες που θα δυναμιτίσουν το κλίμα, προκειμένου να μπορέσει να ξεκινήσει μια διαδικασία διαπραγματεύσεων και συζητήσεων.

«Το έργο των Μουφτήδων συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση και ενίσχυση της ενότητας και αλληλεγγύης της ‘τουρκικής μειονότητας’», έγραψε σε νέα ανάρτηση τους στο twitter ο κ. Τσαβούσογλου, ανεβάζοντας σχετική φωτογραφία από την Κομοτηνή.

Αξίζει να επισημανθεί ότι μιλώντας σε δημοσιογράφους λίγο πριν αναχωρήσει από την Τουρκία, ο Μ.Τσαβούσογλου δήλωσε «πηγαίνω στην Ελλάδα με θετική ατζέντα», ωστόσο αμέσως μόλις προσγειώθηκε στην χώρα μας, με ανάρτησή του, έκανε λόγο για συναντήσεις με μέλη της «τουρκικής μειονότητας».

«Βρίσκομαι στην Ελλάδα για να συναντήσω μέλη της τουρκικής μειονότητας στην Δυτική Θράκη και να συζητήσω για τις διμερείς μας σχέσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε δηλώσεις του που μετέδωσε νωρίτερα το TRT, ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι «πηγαίνουμε στην Αθήνα με θετική ατζέντα, τους υποδεχτήκαμε θετικά, και περιμένουμε την ίδια προσέγγιση από την άλλη πλευρά».

Επισημαίνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος αύριο θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Έλληνα ομόλογο του Νίκο Δένδια, βρίσκεται στην Κομοτηνή για ιδιωτική επίσκεψη

Ο κ. Τσαβούσογλου ταξίδεψε αεροπορικώς στην Αλεξανδρούπολη και από εκεί μετέβη οδικώς στην Κομοτηνή.

Στις 11 .15 έφτασε στο τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής όπου έμεινε 45 λεπτά και συναντήθηκε με τους ψευδομουφτήδες Αχμέτ Μέτε της Ξάνθης και Ιμπραήμ Σερίφ της Κομοτηνής.

Εν συνεχεία μετέβη στο Μειονοτικό Γυμνάσιο- Λύκειο Κομοτηνής "Τζελάλ Μπαγιάρ" όπου συνομίλησε με μέλη της Σχολικής Επιτροπής και αντιπροσωπεία μαθητών.

Ένα σχολείο που αγαπά την Κομοτηνή και το δείχνει με συνεχείς εθελοντικές αιμοδοσίες, συναυλίες, εκθέσεις, μπαζάρ αλληλεγγύης και διαρκή παρουσία στα πολιτιστικά – εκπαιδευτικά δρώμενα της πόλης, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ.  Αυτό είναι το Μειονοτικό Γυμνάσιο Λύκειο Κομοτηνής που επέλεξε να επισκεφθεί ο κ. Τσαβούσογλου επισκεπτόμενος σήμερα ιδιωτικά την Κομοτηνή, όπως τέσσερα χρόνια πριν είχε κάνει ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και καιρό  πριν ο Υπουργός αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης τότε Αλί Μπαμπατζάν.

Πριν αποχωρήσει ο Τούρκος ΥΠΕΞ βγήκε μια αναμνηστική φωτογραφία στην είσοδο του σχολείου με εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ 760 μουσουλμάνοι/νες μαθητές και μαθήτριες είναι εγγεγραμμένοι τη φετινή σχολική χρονιά στο Σχολείο, 430 στο Γυμνάσιο και 330 στο Λύκειο, και διδάσκουν 7 μετακλητοί αποσπασμένοι από την Τουρκία εκπαιδευτικοί, 12 μουσουλμάνοι και 23 χριστιανοί. Πρωτο-λειτούργησε το 1952 και έκτοτε συνεχίζει να λειτουργεί με τον αριθμό των μαθητών να αυξάνεται κάθε χρόνο. Η διδασκαλία γίνεται στα Ελληνικά και στα Τουρκικά, ενώ οι μαθητές διδάσκονται και Αγγλικά.

«Σας στέλνω χαιρετίσματα από τον πρόεδρο» είπε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου απευθυνόμενος σε λιγοστά μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας που είχαν σταθεί έξω από τα σπίτια τους βγαίνοντας το μεσημέρι της Κυριακής από το κτίριο του Μειονοτικού Γυμνασίου Λυκείου της Κομοτηνής.

Νωρίτερα είχε ξεναγηθεί σε αίθουσες του σχολείου και είχε ενημερωθεί για τη δυναμικότητα του,τον αριθμό των μαθητών και των εκπαιδευτικών τους. «Να έχετε μια καλή χρονιά» προέτρεψε τους μαθητές (μια μικρή αντιπροσωπεία από τους 700 συνολικά, ήταν παρούσα στο σχολείο).

Αμέσως μετά ο κ. Τσαβούσογλου μετέβη στον οικισμό Θαμνά, έξω από την κομοτηνή και παρακάθισε σε γεύμα με εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας.

Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης του στην Κομοτηνή ήταν ο τάφος του πρώην βουλευτή Ροδόπης Αχμέτ Σαδίκ στον οποίο τον συνόδεψε ο Λεβέντ Σαδίκ, γιος του του αποθανόντος.

Αξίζει να επισημανθεί ότι δρακόντεια ήταν τα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί σε όλη την πόλη με παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης και αποκλεισμό οδών, χωρίς όμως να ταλαιπωρηθούν οι κάτοικοί της.

Υπογραμμίζεται πως τον τούρκο Υπουργό εξωτερικών συνοδεύει πολυμελής αντιπροσωπεία Τούρκων δημοσιογράφων.

Υπενθυμίζεται πως «ανεπιθύμητο» πάντως έχει χαρακτηρίσει τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πομάκων.   

Σε λίγο, στις 4μ.μ. ο κ. Τσαβούσογλου αναμένεται να αναχωρήσει αεροπορικώς από την Αλεξανδρούπολη για την Αθήνα, όπου και θα δειπνήσει ιδιωτικά με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια.

Αντικείμενο μεταξύ άλλων των συζητήσεων, θα είναι η συνάντηση που προγραμματίζεται να γίνει στις Βρυξέλλες στις 14 Ιουνίου, ανάμεσα στον Κυρ. Μητσοτάκη και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

 Διαβάστε ακόμα:

Μ. Τσαβούσογλου: Δεν αποκλείει τη Χάγη αλλά ζητά «πρωτίστως διμερείς διαπραγματεύσεις»