Τέλος Απριλίου ανοσία σε 69 νησιά, πάνω από 2,4 εκ. εμβολιασμένοι πολίτες
Μ. Θεμιστοκλέους

Τέλος Απριλίου ανοσία σε 69 νησιά, πάνω από 2,4 εκ. εμβολιασμένοι πολίτες

Έως το τέλος Απριλίου θα έχουμε χτίσει το πρώτο μεγάλο τείχος ανοσίας μέσω των εμβλιασμών έναντι της Covid-19 υποστηρίζει σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, ο συντονιστής του εμβολιαστικού σχεδίου «Ελευθερία» και γενικός γραμματέας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους σημειώνοντας ότι μέχρι τότε θα έχουν εμβολιαστεί 2, 4 εκ. πολίτες με τουλάχιστον μια δόση, μεταξύ δε των οποίων και το σύνολο μάλιστα των κατοίκων 69 νησιών της χώρας. 

«Πιστεύω ακράδαντα ότι δεν είμαστε μακριά από αυτό το στόχο. Ο προγραμματισμός μας είναι μέχρι αρχές Μαΐου να έχουν εμβολιαστεί όσοι πολίτες επιθυμούν από την ηλικία 60 και άνω καθώς και τα άτομα με νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου. Εντός Μαΐου θα εμβολιαστούν τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου άρα μπορούμε να πούμε ότι τέλος Μαΐου θα έχουν εμβολιαστεί όσοι είναι πιο ευάλωτοι στη νόσο. Μέχρι τέλος Απριλίου υπολογίζουμε ότι περισσότεροι από 2,4 εκ. συμπολίτες μας θα έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση και θα έχουμε χτίσει το πρώτο μεγάλο τείχος ανοσίας. Ακολούθως οι εμβολιασμοί θα προχωρήσουν τον Ιούνιο στο γενικό πληθυσμό με πολύ μεγάλες παραλαβές εμβολίων», υπογραμμίζει. 

«Με βάση το σχεδιασμό μέχρι τέλος Απριλίου σε 69 νησιά με πληθυσμό έως 5.000 κατοίκους θα έχουμε εμβολιάσει το σύνολο των κατοίκων που το επιθυμούν. Στα υπόλοιπα 25 νησιά μας άνω των 5.000 κατοίκων υπάρχουν μόνιμα εμβολιαστικά κέντρα με συνεχή εφοδιασμό και ο εμβολιασμός ακολουθεί το πρόγραμμα της υπόλοιπης χώρας. Για να αντιληφθείτε τη δυσκολία αυτή της διαδικασίας, για τον μέχρι τώρα εμβολιασμό στα νησιά απαιτήθηκαν 746 αποστολές, αλλά θα ήθελα να τονίσω εδώ ότι όσο δύσκολο να είναι επιχειρησιακά τόσο μεγαλύτερη είναι η υπερηφάνεια μας όταν ''κηρύσσουμε'' κάποιο νησί ''Covid free''», τονίζει ο κ. Θεμιστοκλέους.

Επιπροσθέτως όσον αφορά την πορεία του εμβολιασμού του πληθυσμού ο γενικός γραμματέας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας επισημαίνει:

«Ο Μάρτιος έκλεισε με 1.700.000 εμβολιασμούς, ακριβώς όπως είχε πει ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη του τον Φεβρουάριο. Πιο συγκεκριμένα 1.092.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με μία δόση 608.000 έχουν λάβει και τη δεύτερη δόση ενώ το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης ανέρχεται στο 10.4 %. Το πιο σημαντικό είναι ότι σε όλες σχεδόν τις ηλικιακές ομάδες η συμμετοχή ξεπερνάει το 60% χαρακτηριστικά στην ηλικιακή ομάδα 75-79 το 75% είτε έχει εμβολιαστεί ήδη, είτε έχει κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό, ενώ σε καθημερινή βάση εντάσσονται και … οι «αργοπορημένοι» από όλες τις ηλικιακές ομάδες. Από τη Δευτέρα 5 Απριλίου στόχος μας είναι να ξεπερνάμε τους 55.000 εμβολιασμούς τη μέρα, ώστε στο τέλος του μήνα να φτάσουμε 1,5 εκ. εμβολιασμούς».

Παράλληλα, όσον αφορά την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού στον ελληνικό πληθυσμό, ο κ. Θεμιστοκλέους υποστηρίζει ότι «ο εμβολιασμός είναι το ισχυρότερο όπλο κατά της πανδημίας χωρίς καμία αμφιβολία. Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία στους 80-84 ετών όπου έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση το 50% ενώ το άλλο 50% είναι ανεμβολίαστο. Δηλαδή είναι δύο ίσες αριθμητικά υπο-ομάδες. Από 1/1/2021 έχουν καταγραφεί 6.351 κρούσματα στην ηλικιακή ομάδα 80-84. Τα 5.027 από αυτά δεν είχαν εμβολιαστεί ενώ 1.324 κρούσματα είχαν εμβολιαστεί αλλά δεν είχαν προλάβει να κάνουν τη 2η δόση. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι καταγράφηκαν 1.039 θάνατοι λόγω κορωνοϊού, εκ των οποίων οι 925 - δηλαδή ποσοστό 89% -αφορούσε σε ανθρώπους ανεμβολίαστους! Από τους άλλους θανάτους οι 86 είχαν κάνει μόνο την 1η δόση ενώ 28 είχαν κάνει και τις δύο δόσεις».

Επίσης, σχετικά με τον εμβολιασμό πολιτών με κινητικά προβλήματα που δεν μπορύν να μεταβούν στα εμβολιαστικά κέντρα, τονίζει ότι «ο κατ’ οίκον εμβολιασμός δεν εφαρμόζεται μέχρι στιγμής σε σχεδόν καμία χώρα της Ε.Ε λόγω αντικειμενικών δυσκολιών στη διαχείριση των εμβολίων. Από κάθε φιαλίδιο λαμβάνουμε 5-10 δόσεις οι οποίες πρέπει να χρησιμοποιηθούν σε χρονικό διάστημα 3-6 ωρών, ενώ κάποιες εταιρείες δεν επιτρέπουν ούτε τη μεταφορά των εμβολίων μετά τη διάτρηση του φιαλιδίου. Εμείς εξετάζουμε όλες τις δυνατότητες ώστε να εμβολιαστούν τα άτομα με κινητικά προβλήματα που αδυνατούν να μεταφερθούν σε κάποιο εμβολιαστικό κέντρο και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα βρούμε κάποια λύση στο επόμενο διάστημα».

Επιπλέον, ο συντονιστής του εμβολιαστικού σχεδίου «Ελευθερία» επισημαίνει ότι «μέχρι στιγμής έχει εμβολιαστεί ένα πολύ υψηλό ποσοστό ιατρικού προσωπικού μεγαλύτερο του 75% και ένα χαμηλότερο ποσοστό νοσηλευτικού προσωπικού. Τα ποσοστά αυτά αυξάνονται σταδιακά, καθώς περνά ο χρόνος αλλά εδώ θέλω να τονίσω ότι ο εμβολιασμός αναμφίβολα είναι τόσο θέμα ατομικής- ηθικής ευθύνης, όσο και κοινωνικής ευθύνης κάθε πολίτη όπως και κάθε υγειονομικού. Δεν επιβάλλεται, αλλά επιλέγεται από εμάς τους ίδιους ως το αντίδοτο στην πανδημία και το εισιτήριο για την ''Ελευθερία''».

Ταυτόχρονα, ο κ. Θεμιστοκλέους υπογραμμίζει ότι «το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης είναι το μεγαλύτερο υγειονομικό εγχείρημα που πραγματοποιήθηκε ποτέ στην πατρίδα μας. Από 1ης Απριλίου λειτουργούν περισσότερα από 1.000 εμβολιαστικά κέντρα σε 460 διαφορετικά σημεία, με πάνω από 5.000 άτομα να εργάζονται παράλληλα: 3.500 από το Υπουργείο Υγείας και το Εθνικό Σύστημα Υγείας, 500 από τις ένοπλες δυνάμεις, 500 από την Πολιτική Προστασία και την Ελληνική Αστυνομία, 500 από τις εταιρείες αποθήκευσης και διανομής καθώς και από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Τέλος ο γενικός γραμματέας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σημειώνει ότι «κριθήκαμε και συνεχίζουμε να κρινόμαστε από τους πολίτες. Λαμβάνουμε υπόψη πολύ σοβαρά τις παρατηρήσεις, καταγράφουμε τις ατέλειες του συστήματος και του σχεδιασμού και καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια σε καθημερινή βάση για να γινόμαστε καλύτεροι και να βελτιώνουμε το σχέδιο μας».