Τα πλαστικά και η υγεία μας

Τα πλαστικά και η υγεία μας

Η χημική μελέτη των πλαστικών εξηγεί γιατί αυτά αναγνωρίζονται διεθνώς ως ασφαλή και χρησιμοποιούνται τόσο ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων, ποτών και ιατρικών εφαρμογών.

Η έλλειψη αντίδρασης των πλαστικών με τις περισσότερες χημικές ή βιολογικές ουσίες, βρίσκεται στην καρδιά της ασφάλειας των πλαστικών.

Ιατρικές εφαρμογές

Έχει διερωτηθεί κανείς άραγε, πώς είναι δυνατόν τα πλαστικά να είναι αρνητικά για την υγεία μας και να χρησιμοποιούνται τόσο ευρέως στην ιατρική; Από πού να αρχίσουμε; Από σύριγγες μιας χρήσης μέχρι βαλβίδες καρδιάς και προσθετικά μέλη στο εσωτερικό του σώματος. Αυτά είναι διαφορετικά πλαστικά από τα πλαστικά μιας χρήσης; Όχι, είναι ακριβώς τα ίδια.

Μύθοι και παραπληροφόρηση

Τα πλαστικά συσκευασίας τροφίμων γενικά, δεν περιέχουν ΒΡΑ, φθαλικές ενώσεις, διοξίνες, κάδμιο, μόλυβδο και ουσίες που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές.

Όσον αφορά το αντιμόνιο και τις αλδεΰδες, το μεν πρώτο βρίσκεται επίσης στην παραγωγή του γυαλιού και στα πλαστικά είναι σε ελάχιστες μη προβληματικές ποσότητες, Οι αλδεΰδες βρίσκονται σε ποσότητες κατά πολύ μικρότερες από αυτές που βρίσκονται στα περισσότερα τρόφιμα ή στο ανθρώπινο σώμα κι επομένως, δεν παρουσιάζουν κανένα κίνδυνο.

Οι ωκεανοί έχουν ήδη μολυνθεί από βαρέα μέταλλα, πυρηνικά απόβλητα, μεγάλες ποσότητες ραδιενέργειας, καθώς και υδράργυρο. Υπάρχουν πολλές επικίνδυνες αρρώστιες στα ψάρια, όπως είναι ο σκομβροιδής (scombroid), η ciguatera, μια ασθένεια που προέρχεται από τα φύκια που τρώνε τα ψάρια από τους τροπικούς ύφαλους. Αυτά δεν μας πειράζουν αλλά φταίνε μόνο τα πλαστικά!

Τυπικό παράδειγμα της μυθολογίας και της εσφαλμένης αντίληψης που υπάρχει στο θέμα των πλαστικών, είναι ένα από τα τελευταία άρθρα του LE MONDE, που ενοχοποιεί συγκεκριμένες πλαστικές ουσίες για μετανάστευση. Και βεβαίως, εκτέθηκε διεθνώς, διότι η διακεκριμένη Γαλλίδα μηχανικός υλικών κυρία Kako Nait Ali, τους έβαλε στη θέση τους, αποδεικνύοντας ότι τα υλικά για τα οποία μιλούσαν, δεν είχαν καμία σχέση με τη συσκευασία τροφίμων!

Συμπέρασμα: οι αρθρογράφοι δεν είναι ειδικοί στα πολυμερή υλικά.

H νέα οδηγία 2019/904

Με αφορμή την έναρξη εφαρμογής της Οδηγίας 2019/904, που αφορά τα πλαστικά μιας χρήσης, έχουν δημοσιευτεί μια σειρά άρθρων στα ελληνικά και διεθνή Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, που τα αφορούν.

Η πλειοψηφία των άρθρων αυτών είναι ανακριβή μιας και αναφέρονται σε πλήρη κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης έως και το 2021, επηρεάζοντας αρνητικά την κοινή γνώμη αλλά και την πολιτική ηγεσία, που σε ορισμένες περιπτώσεις αναπαράγει άκριτα τα δημοσιεύματα αυτά εναντίον των πλαστικών.

Στην πραγματικότητα:

- Μόνο 4 είδη καταργούνται, όχι όλα.

- Σε 2-3 είδη υπάρχουν περιορισμοί στην κατανάλωση για τα επόμενα 5 χρόνια.

- EPR (Διευρυμένη Ευθύνη Παραγωγού) - για όλους τους εμπλεκόμενους

- Σήμανση, για όλα τα προϊόντα, όπου θα δηλώνεται η φυσιογνωμία του κάθε υλικού

- Χάρτινα σκεύη επενδεδυμένα ή εμποτισμένα με πλαστικό και βιοδιασπώμενα που παράγονται με χημικές αντιδράσεις. Σύμφωνα με την Οδηγία και αυτά θεωρούνται σαν πλαστικά κι έχουν ακριβώς τους ίδιους περιορισμούς.

Ανακύκλωση

Χωματερές

Θα πρέπει να μηδενιστούν μέχρι το 2030.

Τα μπουκάλια ΡΕΤ θα πρέπει να ανακυκλώνονται σε ποσοστό 90% μέχρι το 2030. Επίσης, θα πρέπει να περιλαμβάνουν ενσωματωμένο καπάκι.

Συμφέροντα εναντίον της βιομηχανίας πλαστικών μιας χρήσης

- Lobby χαρτιού: Αποτελείται από τα τεράστια καρτέλ χαρτιού σκανδιναβικών συμφερόντων. Υποστηρίζεται από τις οικολογικές ΜΚΟ, λόγω σημαντικών συμφερόντων που τους συνδέουν, όπως είναι γνωστό παγκοσμίως.

- Εφοπλισμός: Περίεργη συμμαχία με οικολογικές ΜΚΟ, που εγείρει ερωτηματικά. Κατά πολλές πηγές, τα συμφέροντα έχουν να κάνουν με τη μεταφορά πετρελαίων και χημικών αποβλήτων. Είναι τυχαίο άραγε, ότι μετά την καταστροφική βύθιση του «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» στο Σαρωνικό, η αντίδραση των οικολογικών οργανώσεων ήταν πολύ χλιαρή;

- Οι οικολόγοι και το αφήγημά τους γενικώς: Ο πόλεμος κατά των πλαστικών τους δίνει λόγο ύπαρξης (raison d’ etre), ενώ δείχνουν περίεργη ανοχή σε άλλα χειρότερα οικολογικά προβλήματα (π.χ. αποψίλωση δασών, μόλυνση από πετρέλαια, κλπ.)

Υπάρχουν σημαντικές πληροφορίες για την οικονομική διαπλοκή μεταξύ οικολογικών οργανώσεων με τη βιομηχανία χαρτιού.

Επίσης, είναι οι κύριοι αποδέκτες τεράστιων κονδυλίων από την ΕΕ, ενώ η ηθική τους ως προς την χρησιμοποίηση αυτών των κονδυλίων, πολλές φορές, τίθεται υπό αμφισβήτηση.

- Λαϊκισμός πολιτικών: Ανταγωνισμός με οικολόγους-πράσινους προς άγραν ψηφοφόρων. Οι πολιτικοί βασιζόμενοι στην εκμετάλλευση του δημοσίου αισθήματος που έχει δημιουργηθεί από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, συμπλέουν με το ποτάμι του λαϊκισμού. Επομένως, χρειάζονται μια πολύ καλή σχέση και συνεργασία με τις οικολογικές ΜΚΟ.

- Τύπος/Ειδήσεις: «Η καταστροφολογία πουλάει…………..».

- Βιομηχανία πετρελαίου: Τα πλαστικά αντιπροσωπεύουν μόνο το 3-4% της συνολικής παραγωγής πετρελαίου κι επομένως, αποτελούν πολύ μικρό μέρος των εσόδων τους. Η βιομηχανία πετρελαίου ανησυχεί για άλλα πιο σημαντικά οικολογικά προβλήματα κι έχει ανάγκη την ανοχή των οικολόγων.

- Βιομηχανία σαπουνιών και πλυντηρίων πλυσίματος: Έχουν μεγάλο ενδιαφέρον να καταργηθούν τα ΠΜΧ και η κατανάλωση να στραφεί προς σκεύη πολλαπλών χρήσεων, χωρίς βέβαια να υπολογίζουν τη ζημιά πάνω στο περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή που προέρχεται, χρησιμοποιώντας το πολύτιμο νερό αλλά και διαλύματα σαπουνιών.

- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή: 1. Κέρδη από τους φόρους που σκοπεύουν να επιβάλλουν στα πλαστικά. 2. Κέρδη σε διεθνές γόητρο (τυπική φράση της πρώην Επιτρόπου Elizabeta Bienkowska, ότι «ενώ η ρύπανση της θάλασσας οφείλεται κυρίως σε χώρες εκτός Ευρώπης, ζητάμε από τη βιομηχανία της Ευρώπης να πληρώσει το τίμημα, ώστε η ΕΕ να δώσει ζωντανό παράδειγμα σε όλες εκείνες τις χώρες που είναι υπεύθυνες, κατά 90%, για τη ρύπανση.

- Βιομηχανία αλουμινίου: Έχει χάσει μεγάλο μερίδιο της αγοράς από τα πλαστικά.

Και η πλαστική βιομηχανία τι κάνει; Η ευρωπαϊκή βιομηχανία πλαστικών είναι μεν μεγάλη, αλλά διασπασμένη σε πολλούς κλάδους, άργησε να αντιδράσει κι έτσι, έχει χάσει το παιχνίδι της επικοινωνίας.

Η καύση με ανάκτηση ενέργειας θα συνεχίσει να εφαρμόζεται 

Απαραίτητη σε όλες τις χώρες, κυρίως για χάρτινα με ΡΕ και δύσκολα ανακυκλούμενα (διστρωματικά) + πολύ λεπτά film + άλλα πολυστρωματικά.

Θα πρέπει οπωσδήποτε και στην Ελλάδα να γίνει τουλάχιστον μια τέτοια μονάδα.

Νέες τεχνολογίες

Τα τελευταία 2 χρόνια, τουλάχιστον 12 διεθνείς εταιρίες έχουν ανακοινώσει επενδύσεις σε χημική ανακύκλωση, που θεωρείται από πολλούς, σαν μέρος της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.

Η χημική ανακύκλωση χρησιμοποιεί διάφορες τεχνολογίες, από μικροκύματα, πυρόλυση, κλπ.

Με τη χημική ανακύκλωση διασπώνται τα πολυμερή σε μονομερή. Τα μονομερή επαναπολυμερίζονται, ούτως ώστε έχουμε το τέλειο μοντέλο της κυκλικής οικονομίας.

Επίσης βάσει των ανωτέρω τεχνολογιών, παράγονται και καύσιμα.

Εξελίσσονται νέες τεχνολογίες που χρησιμοποιούν ένζυμα για την πλήρη διάσπαση των πλαστικών και βιοπλαστικών σε διοξείδιο του άνθρακα και νερό.

Βρίσκονται σε εξέλιξη πιλοτικές μονάδες για νέα βιοπλαστικά, όπως είναι το ΡΗΑ και το PEF, τα οποία θα δώσουν νέα διάσταση στον τομέα των βιοπλαστικών.

Όλα τα παραπάνω, μαζί με τη μηχανική ανακύκλωση και με περιορισμένη καύση με ανάκτηση ενέργειας, κυρίως επικίνδυνων νοσοκομειακών αποβλήτων που δεν επιδέχονται κανενός είδους ανακύκλωση (σχετικά μικρές ποσότητες), τείνουν στο γενικό στόχο της πλαστικής βιομηχανίας, ο οποίος είναι

Διαβάστε ακόμα: 

- Πλαστικά Μιας Χρήσης (Ι): Από τους αφορισμούς στην 4η βιομηχανική επανάσταση του zero waste