Τα πέντε νοσοκομεία όπου θα γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί στις 27 Δεκεμβρίου
Επιχείρηση «Ελευθερία»

Τα πέντε νοσοκομεία όπου θα γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί στις 27 Δεκεμβρίου

Στην τελική ευθεία μπαίνει η γιγαντιαία επιχείρηση «Ελευθερία» για τους μαζικούς εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού. Σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι η πρώτη παρτίδα εμβολίων φτάνει στη χώρα μας την επομένη των Χριστουγέννων, με έναρξη των εμβολιασμών να ξεκινά στις 27 Δεκεμβρίου σε πέντε νοσοκομεία.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου θα είναι στη χώρα μας στις 26 Δεκεμβρίου και από την επόμενη, από τις 27 Δεκεμβρίου, θα μπορούμε να έχουμε τους πρώτους εμβολιασμούς σε πέντε νοσοκομεία αναφοράς στην Αθήνα και αμέσως μετά και στη Θεσσαλονίκη».

Τα νοσοκομεία αυτά θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο «Ευαγγελισμός», το «Σωτηρία», το «Αττικόν», το «Θριάσιο» και το «Ασκληπιείο».

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης για την προτεραιοποίηση ότι θα προηγηθούν οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, «πρωτίστως οι ήρωες μας, οι οποίοι σήκωσαν τόσο μεγάλο βάρος τους τελευταίους μήνες εργαζόμενοι στα νοσοκομεία μας, στα Κέντρα Υγείας» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, καθώς και οι φιλοξενούμενοι σε μονάδες ηλικιωμένων. 

Αμέσως μετά θα ακολουθήσουν οι συμπολίτες μας άνω των 65, πρόσθεσε, ενώ σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης σε αυτήν την ηλικιακή κατηγορία εντάσσονται συνολικά περί τα 2,4 εκατομμύρια συμπολίτες μας.

Στην Θεσσαλονίκη τα πρώτα ψυγεία για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού

Την ίδια ώρα, τα πρώτα ψυγεία βαθιάς κατάψυξης όπου θα φυλάσσονται τα εμβόλια κατά του κορονοϊού βρίσκονται ήδη στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης.

O γ.γ.  του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης (ΣΥ.ΦΑ) Σπύρος Νικολαΐδης επισήμανε πως «είναι ψυγεία βαθιάς κατάψυξης, ιαπωνικής κατασκευής, φτάνουν στους -80 βαθμούς Κελσίου. Διαθέτουν οθόνη καταγραφής θερμοκρασίας και θα τηρηθούν όλα πρωτόκολλα παραλαβής, αποθήκευσης και παράδοσης. Υπάρχει συνεχής επικοινωνία με το Υπουργείο Υγείας ενώ περιμένουμε ανάμεσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά τα πρώτα εμβόλια της Pfizer».

Ο ίδιος ενημέρωσε ότι «αρχικά έφτασαν τα δύο ψυγεία που θα φυλάσσονται τα εμβόλια κατά της πανδημίας, ενώ περιμένουμε και ένα τρίτο τις επόμενες ημέρες. Συμμετέχουμε και εμείς σε αυτή την πανεθνική προσπάθεια που γίνεται από το Υπουργείο Υγείας».

Αναφερόμενος στις δυνατότητες φύλαξης των ψυγείων βαθιάς κατάψυξης, είπε ότι «περίπου 15.000 φιαλίδια θα αποθηκεύονται σε κάθε ψυγείο. Κάθε φιαλίδιο περιέχει πέντε δόσεις εμβολίων, άρα η δυνατότητα τους φτάνει να αποθηκεύουν έως 80.000 εμβόλια».

«Υπάρχουν πέντε φαρμακαποθήκες "προσγείωσης" των εμβολίων σε όλη τη χώρα» υπογράμμισε και διευκρίνισε πως «η πιο κοντινή σε εμάς έδρα είναι στην Καρδίτσα, έτσι εμείς θα μπορούμε να εξυπηρετούμε εμβολιαστικά κέντρα από τη Λάρισα μέχρι το τελευταίο χωριό του Έβρου».

Πρόσβαση θα υπάρχει μόνο από το προσωπικό που ήδη έχει οριστεί και του έχει ανατεθεί η φύλαξη αλλά και η σωστή λειτουργία του όλου εγχειρήματος, ενώ υπάρχει ήδη 24ωρη φύλαξη με αυστηρά μέτρα ασφαλείας και θα ενισχυθεί και από τα σώματα ασφαλείας.

Έως τις 15 Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση εμβολιασμού

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργό Άκης Σκέρτσος, δήλωσε ότι η πρώτη φάση του εμβολιασμού αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στις 15 Ιανουαρίου και μέχρι το Μάρτιο θα έχει εμβολιαστεί μεγάλος αριθμός πολιτών.

Ο εμβολιασμός θα συμπεριλάβει εξ αρχής νοσοκομεία της περιφέρειας και όχι μόνο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, τόνισε ο κ. Σκέρτσος, προσθέτοντας ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα ανακοινωθούν όλες οι λεπτομέρειες της διαδικασίας.

Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα καθιερώνεται κάθε Δευτέρα το απόγευμα μια ζώνη ενημέρωσης αναφορικά με το εμβολιασμό από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Από το «Σωτηρία» ξεκινούν οι εμβολιασμοί στις 27 Δεκεμβρίου

Νωρίτερα, η Πνευμονολόγος και Διευθύντρια 7ης Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα, είχε επιβεβαιώσει ότι στις 27 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί υγειονομικών στο νοσοκομείο. 

«Αν όλα πάνε καλά, από το νοσοκομείο Σωτηρία θα εκκινήσουν οι εμβολιασμοί στη χώρα», είπε η κ. Γκάγκα μιλώντας στον ΣΚΑΙ, προσθέτοντας ότι «έχει ζητηθεί από τους υγειονομικούς να δηλώσουν ποιοι θέλουν να κάνουν το εμβόλιο».

Σύμφωνα με την Πνευμονολόγο έχουν δηλώσει όλοι «ναι», τονίζοντας ότι «είναι ο μόνος τρόπος να προστατευθούμε όλοι».