Τα μέτρα για την επιστροφή στα σχολεία

Τα μέτρα για την επιστροφή στα σχολεία

Σε μία νέα πραγματικότητα θα βρεθούν οι μαθητές με το άνοιγμα των σχολείων που θα ξεκινήσει από την Γ’ Λυκείου στις 11 Μαΐου και θα ακολουθήσουν στις 18 Μαΐου οι άλλες τάξεις Λυκείου και Γυμνασίου. Η επιστροφή τους θα γίνει με διαφορετικές συνθήκες, καθώς όπως προβλέπουν τα μέτρα, θα πρέπει να τηρούν πλέον συγκεκριμένους κανόνες υγιεινής και επαφής με τους συμμαθητές τους. Θα προβλεφθούν επίσης και ειδικές διαδικασίες λειτουργίας των σχολείων για τη διασφάλιση αποτροπής εξάπλωσης του ιού.

Εκτός από τη μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη σε 15 κατ’ ανώτατο όριο και την εκ περιτροπής διδασκαλία ανάλογα με τις ημέρες τις εβδομάδας, τα μέτρα που πρέπει να συνηθίσουν οι μαθητές είναι η απαρέγκλιτη τήρηση αποστάσεων, η χρήση αντισηπτικών αλλά και η αποφυγή συγχρωτισμού σε διαλείμματα ή δημόσιους χώρους (όπως τουαλέτες).

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως στα σχολεία θα υπάρχουν αντισηπτικά, θα γίνεται φυσικός εξαερισμός και θα προβλέπεται καθαρισμός 2 φορές την ημέρα. Παράλληλα, θα τηρηθούν διαφορετικά ωράρια διαλειμμάτων για τους μαθητές και δεν θα λειτουργήσουν τα κυλικεία των σχολείων. Προαιρετική θα είναι η χρήση μάσκας από όσους μαθητές το επιθυμούν.

Αναλυτικές οδηγίες του ΕΟΔΥ και του υπουργείου θα σταλούν σε όλους τους διευθυντές των σχολείων και θα κοινοποιηθούν σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς, σχετικά με τα αναγκαία μέτρα προστασίας και άλλες κατευθυντήριες γραμμές. Σε κάθε περίπτωση θα τηρούνται τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ και θα υπάρξουν εντεταλμένοι στα σχολεία για την παρακολούθηση εφαρμογής των μέτρων.

Τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ θα τηρούνται, όπως ανακοινώθηκε, και για τη διαχείριση τυχόν συμπτωμάτων, που θα εμφανιστούν στα σχολεία και θα ακολουθείται η διαδικασία ιχνηλάτησης. Σε περίπτωση κάποιου κρούσματος ή ενδείξεων μπορεί για παράδειγμα να αποφασιστεί να κλείσει κάποια τάξη, αλλά όχι σε πρώτη φάση όλο το σχολείο.

Όπως πάντως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας δεν υπάρχει πρόβλεψη για θερμομέτρηση των μαθητών, καθώς δεν θεωρείται ασφαλές μέτρο εάν δεν έχει κάποιος συμπτώματα. Παράλληλα, η κυρία Κεραμέως διαβεβαίωσε ότι στους δήμους έχουν διατεθεί τα απαραίτητα κονδύλια ώστε να εξασφαλίσουν μέσα υγιεινής όπως σαπουνοθήκες και σαπούνια, χαρτοπετσέτες και άλλα αναλώσιμα.

Σε μαθητές που έχουν ειδικό λόγο θα υπάρξει δυνατότητα να μην μετρηθούν οι απουσίες. Ο ειδικός λόγος θα γίνεται βάσει δήλωσης γονέα/κηδεμόνα περί ύπαρξης ατόμου ευπαθούς ομάδας στο σπίτι όπως έχει οριστεί από την Επιτροπή, ή περίπτωση ατόμου που νοσεί. Ειδική μέριμνα θα υπάρξει και για εκπαιδευτικούς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες με τη χορήγηση αδειών ειδικού σκοπού όπως προβλέπονται από τις ρυθμίσεις του υπουργείου Εσωτερικών.

Διαβάστε ακόμα:

- Στις 15 Ιουνίου η έναρξη των Πανελλαδικών