Στις 15 Ιουνίου η έναρξη των Πανελλαδικών

Στις 15 Ιουνίου η έναρξη των Πανελλαδικών

Η έναρξη των Πανελλαδικών εξετάσεων για τα γενικά λύκεια θα γίνει στις 15 Ιουνίου και για τα ΕΠΑΛ στις 16 Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Σε ό,τι αφορά την επαναλειτουργία των σχολείων, στις 11 Μαΐου όπως είχε προαναγγελθεί θα ξεκινήσουν τα μαθήματα της Γ’ Λυκείου και 18 Μαιου οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και του Γυμνασίου με επέκταση του διδακτικού έτους στις 12 Ιουνίου αντί τέλη Μαΐου. Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θα γίνει την 1ηΣεπτεμβρίου.

Θα υπάρξει διαίρεση τμημάτων σε δύο υποτμήματα με 15 μαθητές ανά τάξη και απόσταση 1,5 μέτρου και θα γίνεται εκ περιτροπής διδασκαλία στα υποτμήματα (Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή και Τρίτη, Πέμπτη και αντίστροφα) με παράλληλο πρόγραμμα μελέτης τις ημέρες που οι μαθητές δεν είναι στο σχολείο.

Δεν θα γίνουν προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις, θα δοθεί έμφαση στην κάλυψη ύλης και η αξιολόγηση θα γίνει βάσει βαθμών τετραμήνου. Στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης και προφύλαξης θα υπάρξουν αντισηπτικά στα σχολεία, εξαερισμός και καθαρισμός 2 φορές την ημέρα, διαφορετικά διαλείμματα και απαγόρευση λειτουργίας κυλικείων και προαιρετική χρήση μάσκας. Δεν θα προσμετρώνται απουσίες για μαθητές που έχουν ειδικό λόγο, ενώ ιδιαίτερη μέριμνα θα ληφθεί για εκπαιδευτικούς στην κατηγορία των ευπαθών ομάδων

Για δημοτικά και νηπιαγωγεία παρατείνεται η αναστολή λειτουργίας και εξετάζεται το ενδεχόμενο ανοίγματος την 1η Ιουνίου μόνο αν είμαστε ασφαλείς ότι η επιδημία βαίνει καθοδικά. Αν επαναλειτουργήσουν, θα λειτουργήσουν έως 30 Ιουνίου.

Στα ΑΕΙ θα συνεχιστεί η εξ αποστάσεως εκπαίδευση ως το τέλος του εξαμήνου, ενώ στις 25 Μαΐου θα ξεκινήσουν μόνον οι κλινικές και εργαστηριακές ασκήσεις. Για τη διενέργεια εξετάσεων των φοιτητών θα υπάρξουν οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας για τον τρόπο διεξαγωγής τους.

Τα ΙΕΚ θα ξεκινήσουν να λειτουργούν στις 18 Μαΐου, με διεξαγωγή θεωρητικών μαθημάτων και αύξηση του ωρολογίου προγράμματος κατά 2 ώρες την ημέρα και λήξη του έτους κατάρτισης στις 30 Ιουνίου ή στις 30 Σεπτεμβρίου ανάλογα με την ειδικότητα και τη δυνατότητα διεξαγωγής εργαστηριακών μαθημάτων. Την ίδια ημερομηνία, στις 18 Μαΐου, θα επαναλειτουργήσουν οι Σχολές Μαθητείας και τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας.

Για τα φροντιστήρια η κυρία Κεραμέως ανέφερε πως θα επαναλειτουργήσουν στις 11 Μαΐου για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου και στις 18 Μαΐου για μαθήματα Α’, Β’ Λυκείου, Γυμνασίου και ξένων γλωσσών, ενώ συνέστησε να ακολουθηθεί όσο είναι δυνατόν το σύστημα της τηλεκπαίδευσης. Και σε αυτή την περίπτωση θα προβλεφθούν μέτρα του 1,5 μέτρου απόστασης μεταξύ μαθητών και όριο 15 μαθητών ανά τμήμα.

Η αναστολή λειτουργίας παρατείνεται για τα ειδικά σχολεία, ενώ οι δομές ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης εξωτερικού θα επαναλειτουργήσουν βάσει αποφάσεων των Συντονιστών Εκπαίδευσης  και ανάλογα με τις συνθήκες σε κάθε χώρα.

Δείτε σε pdf το πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας για την επαναλειτουργία της εκπαίδευσης: