Τα… απόνερα του Ιανουαρίου έφεραν την έκρηξη στις ΜΕΘ - Ο Γ. Τούντας εξηγεί

Τα… απόνερα του Ιανουαρίου έφεραν την έκρηξη στις ΜΕΘ - Ο Γ. Τούντας εξηγεί

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές από τη διαρκή αύξηση των διασωληνωμένων, με την πληρότητα στις ΜΕΘ της Αττικής να έχει εκτιναχθεί σήμερα στο 89%

Σε συνδυασμό με τα υψηλά κρούσματα που αναμένονται σήμερα, που ενδεχομένως θα φτάσουν ακόμα κοντά στα 1.500, αλλά και όσα έχουν καταγραφεί το αμέσως προηγούμενο διάστημα, η πίεση στις μονάδες εντατικής θεραπείας εκτιμάται ότι θα γίνει πιο έντονη τις επόμενες μέρες.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η σημερινή κατάσταση στις ΜΕΘ αντανακλά την έξαρση στο επιδημιολογικό φορτίο του Ιανουαρίου, δηλαδή μέχρι και πριν από περίπου 20 ημέρες.

Ακριβώς επειδή το επιδημιολογικό φορτίο της συγκεκριμένης περιόδου λόγω εορτών, ανοίγματος λιανεμπορίου και σχολείων ήταν αυξημένο, γι’ αυτό και σύμφωνα με τους ειδικούς η αυξητική τάση στους διασωληνωμένους αναμένεται ότι θα συνεχιστεί όλη την εβδομάδα.

Αν πράγματι αυτή η εκτίμηση επιβεβαιωθεί, όπως είναι και το πιο πιθανό, τότε μοιάζει όλο και πιο μακρινό το σενάριο για άνοιγμα της αγοράς από 1η Μαρτίου. Γι’ αυτό και ήδη το κυβερνητικό επιτελείο εξετάζει σενάρια για παράταση μιας εβδομάδας του lockdown, μέχρι και την 8η Μαρτίου, όποτε κι αναμένεται αποσυμπίεση στις ΜΕΘ.

Ωστόσο, όπως εξηγεί στο Liberal.gr ο Γιάννης Τούντας, υπάρχουν δυο σημαντικά δεδομένα. «Οι θάνατοι δεν «ακολουθούν» την πορεία των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων, όπως μέχρι τον Νοέμβριο», τονίζει ο Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ και μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της διαΝΕΟσις:

«Ενώ οι διασωληνωμένοι αυξάνονται και τα κρούσματα κυμαίνονται ξανά σε υψηλά επίπεδα, δεν υπάρχει η εικόνα του Νοεμβρίου στον αριθμό των θανάτων. Αυτό οφείλεται σε δυο λόγους. Αφενός μεν στις πιο αποτελεσματικές θεραπευτικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται και αφετέρου ότι φαίνεται να επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά πως οι μεταλλάξεις ευνοούν την μεταδοτικότητα ενός ιού, αλλά όχι και τη θνητότητα».

Σχετικά με τις ΜΕΘ που βρίσκονται πλέον στο «κόκκινο», αγγίζοντας το όριο συναγερμού στο 90%, ο κ. Τούντας τονίζει πως «η λύση είναι η πιο έντονη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να μεταφερθούν εκεί άλλοι ασθενείς και να απελευθερωθούν μονάδες για ασθενείς covid».