Τα άμεσα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό

Τα άμεσα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό

Τακτικό πλύσιμο των χεριών, κάλυψη της μύτης και του στόματος σε περίπτωση βήχα ή φταρνίσματος και η τήρηση αποστάσεων όσο το δυνατόν, είναι τα βασικά μέτρα αποφυγής του ιού, ενώ επισημαίνεται η ανάγκη αναζήτησης ιατρικής βοήθειας - όχι στο νοσοκομείο - όταν τα συμπτώματα είναι ακόμη ελαφρά.

Συναγερμό στην ιατρική κοινότητα έχει προκαλέσει η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων του κορονοϊού στην Ιταλία, με αποτέλεσμα ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών να δώσει οδηγίες για τα μέτρα ατομικής υγιεινής που θα μας προστατεύσουν - κατά το δυνατόν - από τον ιό, καθώς ο συγχρωτισμός αναμένεται να είναι έντονος τις επόμενες ημέρες, λόγω καρναβαλιού.

Αντίστοιχα, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, επικαιροποίησε τις οδηγίες προστασίας του ιατρικού σώματος από πιθανό κρούσμα κορονοϊού, ενώ το υπουργείο Υγείας με σποτάκι δίνει πληροφορίες στους πολίτες για τα μέτρα υγιεινής.

Για τους πολίτες

Σύμφωνα με τον ΙΣΠ, η τήρηση απόστασης ασφαλείας από ασθενείς είναι επιβεβλημένη, όπως και η κάλυψη της μύτης από τον ασθενή κατά τη διάρκεια του βήχα ή του φταρνίσματος.

Επίσης είναι απαραίτητο το τακτικό πλύσιμο των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα ή νερό και σαπούνι, γιατί με αυτή τη διαδικασία σκοτώνεται ο ιός. 

Ο συγκεκριμένος κορονοϊός φαίνεται ότι μπορεί να επιβιώσει μερικές ώρες στις διάφορες επιφάνειες. Η χρήση απλών αντισηπτικών διαλυμάτων είναι αρκετή για την καταστροφή του. 

Επισημαίνεται ότι η χρήση ιατρικής μάσκας από μόνη της δεν διασφαλίζει πλήρη προστασία και θα πρέπει να συνδυάζεται με τη λήψη και άλλων προστατευτικών μέτρων όπως είναι η σωστή υγιεινή των χεριών και η αποφυγή στενών επαφών. 

Εάν διαπιστωθεί πυρετός, βήχας ή δυσκολία στην αναπνοή, θα πρέπει αναζητηθεί άμεση ιατρική βοήθεια. Ειδικά εάν υπάρχει ιστορικό ταξιδιού ή επαφής με ταξιδιώτη που έχει επισκεφθεί την Κίνα.

Οι πολίτες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον θεράποντα ιατρό τους για οδηγίες, να μη λάβουν αντιβιοτικά και καταρχήν να παραμένουν στο σπίτι τους, υπό τη στενή εποπτεία του ιατρού.

Να αποφεύγεται η άμεση επίσκεψη στο Νοσοκομείο, παρά μόνο σε επείγουσα κατάσταση ή κατόπιν ειδικής διαδικασίας παραπομπής από το θεράπων ιατρό.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι πολίτες μπορούν να απευθυνθούν στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ (εδώ) όπου υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες για ταξιδιώτες, πληρώματα πλοίων, σχολικές μονάδες, ξενοδοχεία, χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, κλπ. 

Ενόψει καρναβαλιού με μεγάλη αύξηση της επισκεψιμότητας στην πόλη μας, παρακαλούνται όλοι για την άμεση ενημέρωση, την πιστή τήρηση των οδηγιών του ΕΟΔΥ και των κανόνων υγιεινής.

Αυξημένη εγρήγορση αλλά και απόλυτη ψυχραιμία, συνιστά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) στους ιατρούς όλης της χώρας, τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημοσίου τομέα που παρέχουν υπηρεσίες υγείας, σχετικά με την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Σε ότι αφορά στους ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα κρυολογήματος, δυσκολίας στην αναπνοή και πυρετό, θα πρέπει να επικοινωνούν με το γιατρό τους και να παραμένουν στο σπίτι τους. Επίσης δεν θα πρέπει να πηγαίνουν στο νοσοκομείο, να μην λαμβάνουν αντιβιοτικά και αντι-ιικά φάρμακα χωρίς συνταγή γιατρού και να τηρούν σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής.

Βασικές προφυλάξεις

Οι βασικές προφυλάξεις περιλαμβάνουν την υγιεινή των χεριών και την αναπνευστική υγιεινή, τη χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας ανάλογα με τον εκτιμώμενο κίνδυνο, την ορθή διαχείριση αιχμηρών αντικειμένων, την αποκομιδή μολυσματικών υλικών, την καθαριότητα και την απολύμανση επιφανειών καθώς και την αποστείρωση του ιατρικού εξοπλισμού και του ιματισμού που χρησιμοποιείται στον ασθενή.

Η εφαρμογή των ακόλουθων μέτρων αναπνευστικής υγιεινής κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική:

- χορήγηση απλής χειρουργικής μάσκας στον ασθενή.

- κάλυψη μύτης και στόματος κατά τη διάρκεια βήχα ή φταρνίσματος με χαρτομάντιλο.

- εφαρμογή υγιεινής χεριών μετά την επαφή με αναπνευστικές εκκρίσεις.

Σημειώνεται ότι η ορθή και συστηματική χρήση του κατάλληλου εξοπλισμού ατομικής προστασίας και η εφαρμογή της υγιεινής των χεριών είναι κρίσιμης σημασίας για τη μείωση της διασποράς των παθογόνων μικροοργανισμών.

Επίσης, ο καθαρισμός και η απολύμανση των επιφανειών με απορρυπαντικό και νερό καθώς και η χρήση των κοινών απολυμαντικών (π.χ. διάλυμα υποχλωριώδους νατρίου) είναι επαρκής. Η διαχείριση του ιματισμού, των σκευών εστίασης και των μολυσματικών απορριμμάτων θα γίνεται σύμφωνα με τις συνήθεις και προκαθορισμένες διαδικασίες ασφαλείας.

Οδηγίες για τους ταξιδιώτες