Συζητήσεις με εταιρεία του Έλον Μασκ για δορυφορικό ίντερνετ στην Ελλάδα

Συζητήσεις με εταιρεία του Έλον Μασκ για δορυφορικό ίντερνετ στην Ελλάδα

Ενδιαφέρον για παροχή δορυφορικών ευρυζωνικών υπηρεσιών στην Ελλάδα έχει εκδηλώσει εδώ και μήνες η εταιρεία Starlink, συμφερόντων Έλον Μάσκ και βρίσκεται σε επαφές με το υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης και με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι προτάσεις της βρίσκονται στα χέρια του αρμόδιου υπουργού Κυρ. Πιερακκάκη, ο οποίος και έχει δείξει προσωπικό ενδιαφέρον για τις προοπτικές δοκιμής του project στην Ελλάδα.

Η Startlink είναι εταιρεία παροχής δορυφορικών ευρυζωνικών υπηρεσιών μέσω συστοιχίας μικροδορυφόρων χαμηλής τροχιάς που κατασκευάζονται από την Space -X, την έτερη εταιρεία του Ελον Μάσκ.

Η αμερικανική εταιρεία ενδιαφέρεται σε πρώτη φάση να παράσχει πιλοτικές υπηρεσίες στην Ελλάδα, δηλαδή σε μικρό αριθμό χρηστών, χωρίς χρέωση, προκειμένου να εξάγει τα συμπεράσματα της για να προχωρήσει στην εμπορική λειτουργία.

Σε κάθε περίπτωση απαιτούνται εγκρίσεις τόσο για τον σταθμό βάσης, όσο και για τον τερματικό εξοπλισμό από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για το σταθμό βάσης θα απαιτηθεί η τυπική αδειοδότηση των κεραιοσυστημάτων και της χρήσης των σχετικών συχνοτήτων. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αδειοδότηση του τερματικού εξοπλισμού.

Σημειωτέον ότι ως προς την χρήση των συχνοτήτων υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις- τις οποίες και φαίνεται να καλύπτει ο συγκεκριμένος εξοπλισμός- δεν απαιτείται αδειοδότηση.

Το πρόγραμμα σε κάθε περίπτωση και εφόσον προχωρήσει, θα είναι πιλοτικό. Στην Beta έκδοση το κόστος του τερματικού εξοπλισμού είναι γύρω στα 500 δολάρια, ενώ το μηνιαίο κόστος σύνδεσης για τον καταναλωτή αναμένεται στα 100 δολάρια.

Η συνεχιζόμενη ωστόσο έρευνα, καθώς και η πρόσβαση σε μεγάλες ομάδες καταναλωτών αναμένεται να μειώσουν σημαντικά τα παραπάνω κόστη, ειδικά όσον αφορά τις πάγιες μηνιαίες δαπάνες.