Συνεδριάζει εκτάκτως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για τα ηλικιακά όρια
AstraZeneca

Συνεδριάζει εκτάκτως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για τα ηλικιακά όρια

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η έκτακτη σύσκεψη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για το εμβόλιο της AstraZeneca με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο ότι εξετάζει αν θα αλλάξουν τα ηλικιακά όρια για τη χορήγησή του.

Αφορμή στάθηκαν τα περιστατικά θρομβώσεων που έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα και πιστεύεται πως συνδέονται με τους εμβολιασμούς με το συγκεκριμένο σκεύασμα.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Δευτέρας από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρίας Θεοδωρίδου και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους, έγινε αναφορά στην εξέταση τεσσάρων περιστατικών θρομβώσεων έπειτα από χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, με το οποίο έχουν εμβολιαστεί στην Ελλάδα περισσότεροι από 740.000 πολίτες.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής το εμβόλιο χορηγείται σε πολίτες ηλικίας άνω των 30 ετών, ενώ μέχρι σήμερα ήταν η μοναδική επιλογή για τους πολίτες 30-39 ετών.  

Αθ. Δημόπουλος: Εξαιρετικά σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες

Ωστόσο  ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος ξεκαθάρισε ότι εμβόλια που έχουν σχέση με τον αδενοϊό όπως της AstraZeneca στο γενικό πληθυσμό έχει διαπιστωθεί ένα σύνδρομο πολύ σπάνιο που σχετίζεται με χαμηλά αιμοπετάλια και θρομβώσεις περίπου σε 1 στις 200.000 ή στις 300.000 εμβολιασμούς.

«Σε νεαρότερες ηλικίες και σε γυναίκες μπορεί να είναι 1 στις 100.000. Εξαιρετικά σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες, καμία δεν θέλουμε να συμβεί σε κανέναν άνθρωπο, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα στον εμβολιασμό και να πετύχουμε τη συλλογική ανοσία» σημείωσε. 

Μ. Παγώνη: Τα δεδομένα δεν έχουν δείξει ρίσκο για γυναίκες κάτω των 50 ετών

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε με δηλώσεις της και η Ματίνα Παγώνη σχολιάζοντας σήμερα στον ΣΚΑΙ το θέμα των θρομβώσεων και τα εμβόλια ανέφερε πως καθημερινά είναι πολλά τα τηλεφωνά που δέχονται για αυτό το θέμα.

«Συζητάμε με τον ασθενή το ιστορικό του και βεβαίως μπορεί να κάνει το εμβόλιο Astrazeneca. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Έχουν καταλάβει όλοι ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και έστω το ποσοστό των επιπλοκών του 0.002% συγκριτικά με την νόσο COVID19 δεν συγκρίνονται. Γι αυτό πρέπει να πειστούν όλοι να εμβολιαστούν» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, σημείωσε πως τα επιστημονικά δεδομένα μέχρι τώρα δεν έχουν δείξει ρίσκο για γυναίκες κάτω των 50 ετών, ενώ η ίδια εκτιμά πως η επιτροπή από εδώ και πέρα θα δει το θέμα και θα κάνει ηλικιακές ομάδες σχετικά με τους εμβολιασμούς και πως θα αποφασίσει και θα δώσει νεότερες οδηγίες.