Συμφωνία στην ΕΕ για τα πιστοποιητικά COVID19 - Ανοίγουν ταξίδια, τουρισμός

Συμφωνία στην ΕΕ για τα πιστοποιητικά COVID19 - Ανοίγουν ταξίδια, τουρισμός

«Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν επισήμως σήμερα στην έκδοση ταξιδιωτικών πιστοποιητικών CΟVID», μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές.

Στόχος είναι να ανοίξει ξανά ο τουρισμός το φετινό καλοκαίρι, ενώ σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι χώρες της ΕΕ θα διαπραγματευθούν τις λεπτομέρειες της συμφωνίας με τους ευρωβουλευτές τους τον Μάιο.

Τα πιστοποιητικά θα επιτρέψουν σ' αυτούς που έχουν εμβολιαστεί, που έχουν αναρρώσει από τον κορονοϊό ή που έχουν αρνητικό διαγνωστικό τεστ να ταξιδεύουν ευκολότερα μέσα στην ΕΕ.

Οι 27 χώρες μέλη «υπογράμμισαν τη δέσμευσή τους να έχουν έτοιμο το πλαίσιο μέχρι το καλοκαίρι του 2021», αναφέρεται σε έγγραφο που υιοθετήθηκε από τους πρεσβευτές των χωρών της ΕΕ και το οποίο επικαλείται το Reuters.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο πρέπει επίσης να συμφωνήσει στην πρόταση ώστε αυτή να τεθεί σε ισχύ, πρόκειται να διαμορφώσει τη θέση του αργότερα αυτό το μήνα και οι τελικές συνομιλίες ανάμεσα στους ευρωβουλευτές, τους πρεσβευτές των χωρών και την Κομισιόν αναμένεται να αρχίσουν τον Μάιο.

Παράλληλα, οι χώρες της ΕΕ εργάζονται για να διασφαλίσουν «ότι έχουν εφαρμοσθεί οι απαραίτητες τεχνολογικές λύσεις», αναφέρεται στην απόφαση των 27 της ΕΕ, ώστε τα νέα πιστοποιητικά, ψηφιακά ή σε χαρτί, να μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόλις εγκριθούν.

Η συμφωνία των κρατών-μελών περιλαμβάνει προβλέψεις κατά των διακρίσεων σε βάρος αυτών που δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν να εμβολιασθουν και επιτρέπει τη διενέργεια ενός φάσματος από τεστ για να αποδεικνύεται η ανάρρωση.

Ενώ τα κράτη-μέλη θα είναι υποχρεωμένα να αναγνωρίζουν τα εγκεκριμένα από την ΕΕ εμβόλια, συγκεκριμένες χώρες θα μπορούν επίσης να εκδίδουν πιστοποιητικά που καλύπτουν εμβόλια, όπως το ρωσικό Sputnik ή το κινεζικό Sinovac, τα οποία έχουν εγκριθεί μόνο στην επικράτειά τους.

Οι άλλες χώρες της ΕΕ θα αποφασίζουν αν θα δεχθούν ένα πιστοποιητικό που αφορά κάποιο εμβόλιο το οποίο δεν έχει εγκριθεί από τις κανονιστικές αρχές της ΕΕ.

Το νομικό πλαίσιο του πιστοποιητικού

Οι πρέσβεις της ΕΕ συμφώνησαν για εντολή για διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την πρόταση για ένα ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό.

Το νομικό πλαίσιο του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού αποτελείται από δύο νομοθετικές προτάσεις. Η πρώτη αφορά πολίτες της ΕΕ και μέλη των οικογενειών τους και η δεύτερη αφορά υπηκόους τρίτων χωρών που μένουν νόμιμα ή κατοικούν νόμιμα στην επικράτεια ενός κράτους μέλους.

Σύμφωνα με αυτές τις προτάσεις, θα είναι δυνατή η χρήση του πιστοποιητικού σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Θα εισαχθεί επίσης στην Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία.

Το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό θα είναι επίσης ανοικτό σε πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται παγκοσμίως.

Αναλυτικά, οι βασικές τροπολογίες που εισήχθησαν στα νομοθετικά κείμενα του Συμβουλίου είναι οι εξής:

Αναφορά στο γεγονός ότι το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό δεν αποτελεί προϋπόθεση για την άσκηση δικαιωμάτων ελεύθερης κυκλοφορίας και δεν αποτελεί ταξιδιωτικό έγγραφο, προκειμένου να τονιστεί η αρχή της απαγόρευσης των διακρίσεων, ιδίως έναντι των μη εμβολιασμένων ατόμων.

Νέο άρθρο σχετικά με τη διεθνή διάσταση του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού, το οποίο διευκρινίζει τη μεταχείριση που πρέπει να παρέχεται σε πιστοποιητικά που εκδίδονται σε πολίτες της Ένωσης και στα μέλη της οικογένειάς τους, καθώς και σε νόμιμα διαμένοντες/κατοικούντες υπηκόους τρίτων χωρών που εμβολιάζονται σε τρίτες χώρες.

Οι διατάξεις για την προστασία των δεδομένων έχουν ενισχυθεί σε ολόκληρο το κείμενο του βασικού κανονισμού, ιδίως βάσει της κοινής γνώμης του Ευρωπαίου Επόπτη Προστασίας Δεδομένων και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Προστασίας Δεδομένων.

Το κείμενο περιλαμβάνει επίσης μια μεταβατική διάταξη για να διασφαλιστεί ότι τα κράτη μέλη μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τα συστήματα που ισχύουν επί του παρόντος για σύντομο χρονικό διάστημα έξι εβδομάδων μετά την έναρξη ισχύος του βασικού κανονισμού και έως ότου το πλαίσιο του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού τεθεί πλήρως σε λειτουργία στην επικράτειά τους.

Το κείμενο του σχεδίου κανονισμού περιέχει μια διάταξη που επιτρέπει στην Ιρλανδία και στα άλλα κράτη μέλη να αποδέχονται αμοιβαία πιστοποιητικά που εκδίδονται σε υπηκόους τρίτων χωρών βάσει αμοιβαιότητας.

Συμβούλιο της Ευρώπης: «Ναι» στο πιστοποιητικό εμβολιασμού αλλά με σεβασμό των προσωπικών δεδομένων

«Στη μάχη κατά του κορονοϊού, η λήψη μέτρων για την εναρμόνιση ή διευκόλυνση της διαδικασίας πιστοποίησης ότι κάποιος είναι εμβολιασμένος, ανοσοποιημένος ή απαλλαγμένος από μολύνσεις, είναι σημαντική», τονίζει το Συμβούλιο της Ευρώπης για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, επισημαίνοντας ότι «πρέπει τα προσωπικά δεδομένα να προστατεύονται και να λαμβάνονται μέτρα για την πρόληψη της παραχάραξής τους».

Παράλληλα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι η χρήση τέτοιων δεδομένων πιστοποίησης ή ανοσοποίησης για μη ιατρικούς σκοπούς «για την παροχή προνομιακής και αποκλειστικής πρόσβασης στα δικαιώματα εγείρει πολλά ερωτήματα σχετικά με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρέπει να εξεταστεί με προσοχή».

Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν: Πιο κοντά στον στόχο μας για τη θέσπιση του πιστοποιητικού έως τον Ιούνιο

Για «σημαντικό βήμα προς τα εμπρός» κάνει λόγο η Πρόεδρος της Κομισιόν μετά την ανακοίνωση της διαπραγματευτικής θέσης του Συμβουλίου για τις συζητήσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσον αφορά στο πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό.

Ειδικότερα, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ανέφερε: «Σημαντικό βήμα προς τα εμπρός: μας φέρνει πιο κοντά στον στόχο μας για τη θέσπιση του πιστοποιητικού έως τον Ιούνιο, ώστε οι Ευρωπαίοι να μπορούν να ταξιδεύουν με ασφάλεια αυτό το καλοκαίρι.

Το πιστοποιητικό θα γίνει αποδεκτό σε όλη την ΕΕ και είναι διαθέσιμο για όλους. Προς το παρόν πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί αλλά είναι καιρός να προετοιμαστούμε!».