Συμφωνία λήξης του πολέμου υπέγραψαν Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν και Ρωσία

Συμφωνία λήξης του πολέμου υπέγραψαν Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν και Ρωσία

Συμφωνία με τους ηγέτες του Αζερμπαϊτζάν και της Ρωσίας για τον τερματισμό του πολέμου με την Αρμενία, ανακοίνωσε ότι υπέγραψε το βράδυ της Δευτέρας ο πρωθυπουργός της τελευταίας, Νικολ Πασινιάν. Ο πρωθυπουργός της χώρας ανέφερε σε ανάρτησή του ότι έχει υπογράψει δήλωση με τους προέδρους της Ρωσίας και του Αζερμπαϊτζάν για διακοπή του πολέμου από την 01:00.

«Το κείμενο της δήλωσης που έχει ήδη δημοσιευτεί είναι εξαιρετικά οδυνηρό για εμένα και για τους ανθρώπους μας», αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι έλαβε αυτή την απόφαση «με βάση μια βαθιά ανάλυση της στρατιωτικής κατάστασης και τις εκτιμήσεις ανθρώπων που καταλαβαίνουν καλύτερα αυτήν την κατάσταση, στηριζόμενος επίσης στην πεποίθηση ότι στην υπάρχουσα κατάσταση αυτό είναι το καλύτερο ΠΙΘΑΝΟ αποτέλεσμα. Θα μιλήσω στο έθνος τις επόμενες μέρες για όλα αυτά».

Σε άλλο σημείο της ανάρτησής του ο Πασινιάν αναφέρει ότι «αυτό δεν είναι νίκη, αλλά δεν πρόκειται και για ήττα, όσο δεν θεωρείτε τον εαυτό σας ως ηττημένο. Ποτέ δεν πρόκειται να σκεφτούμε τον εαυτό μας ως ηττημένο και αυτό πρέπει νααποτελέσει το σημείο εκκίνησης της εθνικής μας ενότητας, μιας εποχής ανόρθωσης».

Αυτή τη στιγή πάντως, αναταραχή φαίνεται να επικρατεί στην Αρμενία όπου σύμφωνα με εικόνες και μαρτυρίες στα social media πολίτες εισήλθαν στο κοινοβούλιο της χώρας στην πρωτεύουσα Γερεβάν, ζητώντας από τον επικεφαλής του στρατού να αναλάβει την διακυβέρνηση εκδιώκοντας τον πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν.

Τις τελευταίες εβδομάδες διεξάγονταν σφοδρές μάχες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενώ ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ είχε ανακοινώσει ότι τα αζέρικα στρατεύματα κατέλαβαν τη στρατηγικής σημασίας πόλη Σούσα, γεγονός που η Αρμενία είχε διαψεύδει, υποστηρίζοντας ότι η μάχη στην περιοχή συνεχίζεται.