Στο τραπέζι η χορήγηση 4ης δόσης στην ΕΕ - Έκτακτη σύσκεψη των υπουργών Υγείας

Στο τραπέζι η χορήγηση 4ης δόσης στην ΕΕ - Έκτακτη σύσκεψη των υπουργών Υγείας

Η ανάγκη χορήγησης τέταρτης δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού τίθεται επί τάπητος στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα Παρασκευή, την οποία κάλεσε η γαλλική προεδρία εν μέσω ανησυχιών για την αύξηση των κρουσμάτων που πυροδότησε η μετάλλαξη Όμικρον. 

Στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας αναφέρεται ότι οι υπουργοί θα συζητήσουν τη χορήγηση της τέταρτης δόσης, χωρίς να διευκρινίζεται αν αυτή αφορά τον γενικό πληθυσμό ή μόνο ειδικές ομάδες, όπως οι ανοσοκατεσταλμένοι, για τους οποίους ήδη, σε χώρες όπως η Ελλάδα, έχει ανοίξει η σχετική πλατφόρμα.

Σημειώνεται ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει ανακοινώσει ότι είναι πιθανό να χρειαστεί τέταρτη δόση σε άτομα με σοβαρά εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, ωστόσο απαιτούνται περισσότερα στοιχεία.

Ελλάδα, Ισραήλ, Ουγγαρία και Δανία

 

Η Ουγγαρία και η Δανία έχουν ήδη αποφασίσει χορήγηση της τέταρτης δόσης εμβολίων κατά του κορονοϊού, με την Κοπεγχάγη να διευκρινίζει ότι θα προορίζεται για τους πιο ευάλωτους, ενώ η ουγγρική κυβέρνηση τονίζει ότι όλοι θα μπορούσαν να τη λάβουν μετά από συνεννόηση με τον γιατρό.

Το Ισραήλ είναι η πρώτη χώρα που έδωσε «πράσινο» φως στη χορήγηση της τέταρτης δόσης τον περασμένο μήνα. Ενώ και στην Ελλάδα, ήδη από χθες Πέμπτη, άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για την τέταρτη δόση σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα.

Επιτάχυνση χορήγησης της 3ης δόσης

 

Τα πλουσιότερα κράτη αποφάσισαν από κοινού να επιταχύνουν τη χορήγηση των τρίτων δόσεων εν μέσω κύματος νέων κρουσμάτων που προκλήθηκαν από τη μετάλλαξη Όμικρον, αλλά δεν συναινούν όλα ως προς τη χορήγηση της τέταρτης δόσης, καθώς επισημαίνουν ότι χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για τέτοια απόφαση.

Στη συνάντηση θα συζητηθεί επίσης ο συντονισμός άλλων πολιτικών αντιμετώπισης του κορονοϊού, όπως οι πιθανές κοινές αγορές νέων εμβολίων, προσαρμοσμένων στις μεταλλάξεις του ιού.