Στο «κόκκινο» η Δυτική Αττική - 392 ενεργά κρούσματα, 780 επαφές τους σε απομόνωση

Στο «κόκκινο» η Δυτική Αττική - 392 ενεργά κρούσματα, 780 επαφές τους σε απομόνωση

Στην επιδημιολογική επιβάρυνση που παρατηρείται στη Δυτική Αττική, με αποτέλεσμα να γίνει σήμερα έκτακτη σύσκεψη για το θέμα, αναφέρθηκε ο  Νίκος Χαρδαλιάς σημειώνοντας πως αυτή τη στιγμή στην εν λόγω περιφερειακή ενότητα και στον Δήμο Αχαρνών τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε 392 και ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 42 έτη. Παράλληλα, γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών των ανθρώπων που έχουν διαγνωστεί θετικοί και 784 άτομα βρίσκονται σε απομόνωση κατ’ οίκον.

Κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως η μη τήρηση των μέτρων σε συγκεκριμένες περιοχές και παρά τις προσπάθειες των δημοτικών αρχών και των αρμόδιων φορέων, έχουν δημιουργήσει αυτή την αύξηση στη Δυτική Αττική που είναι δυσανάλογη σε σχέση με τα γενικά στοιχεία όλης της χώρας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους της Δυτικής Αττικής και των Αχαρνών για πιστή εφαρμογή των μέτρων.

Αναφερόμενος στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε νωρίτερα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, Λευτέρη Κοσμόπουλο, τους δημάρχους και γενικούς γραμματείς των δήμων Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας-Ειδυλλίας, Μεγαρέων, Φυλής και Αχαρνών, είπε πως σκοπός ήταν η αποτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης στην περιοχή όπου παρατηρείται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα παραμένει επιβαρυμένη, τα κρούσματα μειώνονται αλλά με βραδύ ρυθμό, αλλά και τα νοσοκομεία «δεν αποσυμφορούνται στο βαθμό που θα θέλαμε». ,

Επισήμανε εκ νέου πως φέτος τα Χριστούγεννα θα είναι αλλιώτικα. Προσέθεσε πως η χαλάρωση των μέτρων δεν είναι εφικτή και υπογράμμισε πως η πιστή εφαρμογή των μέτρων είναι απαραίτητη για να περιοριστεί η διασπορά του ιού.

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, τόνισε πως οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται υποχρεωτικά στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη για τα κρούσματα στη Δυτ. Αττική

Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε ευρεία τηλεδιάσκεψης από την Πολιτική Προστασία, με σκοπό να διαμορφωθεί ο καλύτερος δυνατός συντονισμός όλων των συναρμόδιων φορέων για τη βέλτιστη διαχείριση της κατάστασης και την αποτροπή περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού.

Οι συμμετέχοντες τόνισαν ιδιαίτερα την ανάγκη πιστής τήρησης των μέτρων προστασίας, ενώ αναμένεται άμεσα περαιτέρω εντατικοποίηση των ελέγχων. Επιπλέον, οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ πραγματοποιούν σειρά rapid test σε όλη την περιοχή, ενώ τις επόμενες ημέρες προγραμματίζεται διενέργεια rapid test και μέσω drive through σε επιλεγμένα σημεία.

Ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη για ακόμα μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των κατοίκων και εντατικοποίηση της ενημέρωσης προς τον πληθυσμό των εν λόγω Δήμων, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο εφησυχασμού.

Σημειώνεται ότι στο μικροσκόπιο των ειδικών βρίσκονται τις τελευταίες μέρες η Ελευσίνα, η Μαγούλα, το Ζεφύρι, τα Άνω Λιόσια και η Φυλή καθώς καθημερινά καταγράφονται περισσότερα από 150 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία της Δυτικής Αττικής, αφού μέχρι χθες 39 ασθενείς νοσηλεύονταν στο Θριάσειο, 77 στο Αττικόν και 26 στο Τζάνειο.

Οι συγκεκριμένες περιοχές προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία στις υγειονομικές αρχές, καθώς ήδη η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ στην Αττική αγγίζει το 77% και μια έκρηξη κρουσμάτων εγκυμονεί κινδύνους για το σύστημα Υγείας.