Στο επίκεντρο Αττική, Εύβοια, Κυκλάδες τη νύχτα - «Σαρώνει» Θεσσαλία, Στερεά ο Ιανός
Κακοκαιρία

Στο επίκεντρο Αττική, Εύβοια, Κυκλάδες τη νύχτα - «Σαρώνει» Θεσσαλία, Στερεά ο Ιανός

Συνεχίζει την επέλασή του στη χώρα μας ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός» προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές στο πέρασμά του. Η κακοκαιρία «σαρώνει» τη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία με δυνατούς ανέμους και μεγάλους όγκους βροχής και κινείται νοτιότερα στην ηπειρωτική χώρα, αναμένοντας να πλήξει τη νύχτα και την Αττική, με έντονες βροχοπτώσεις, ιδιαίτερα στα βόρεια και ανατολικά τμήματα του νομού.

Μετά τις καταστροφές σε Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Ιθάκη, Λευκάδα, αλλά και την Ηλεία στη Δυτική Ελλάδα, ο «Ιανός» έπληξε τη Στερεά Ελλάδα και ιδιαίτερα τη Φθιώτιδα, όπου δεκάδες άνθρωποι απεγκλωβίστηκαν από αυτοκίνητα και σπίτια σε διάφορες περιοχές του νομού και τη Θεσσαλία όπου γέφυρα κατέρρευσε στο Μουζάκι Καρδίτσας, ενώ κτηνοτρόφοι απεγκλωβίστηκαν από ποιμνιοστάσια στον Αλμυρό Μαγνησίας.

Τα ιδιαίτερα έντονα φαινόμενα που προκαλεί ο «Ιανός», αναμένεται από αργά το βράδυ και μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες του Σαββάτου να πλήξουν με μεγάλη διάρκεια τα περισσότερα τμήματα της ανατολικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας, την Εύβοια, καθώς επίσης τις Βόρειες και Δυτικές Κυκλάδες και παροδικά το Νότιο Ιόνιο, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr.

Στις περιοχές που θα επηρεαστούν, συμπεριλαμβάνονται ο νομός Αττικής και η πόλη της Αθήνας. Κατά τη διάρκεια του Σαββάτου τα φαινόμενα θα μετατοπίζονται νοτιότερα και αύριο το βράδυ θα επηρεάσουν τα δυτικά κυρίως τμήματα της Κρήτης, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα σταματήσουν.

Λίγο πριν από τις επτά το απόγευμα κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κεφαλονιά, η Ιθάκη και η Ζάκυνθος, με απόφαση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας.

Η κακοκαιρία, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, αναμένεται να πλήξει την Αττική από το βράδυ σήμερα και κατά τις προβλέψεις η βροχόπτωση κατά διαστήματα θα είναι ιδιαίτερα έντονη.

Τα νησιά του νοτίου Ιονίου – Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Ιθάκη – έχουν υποστεί μέχρι στιγμής τις σημαντικότερες ζημιές από το πέρασμα της κακοκαιρίας «Ιανός».

Οι δορυφορικές εκτιμήσεις που λαμβάνει και επεξεργάζεται το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, δείχνουν ότι σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας σημειώνονται ραγδαιότητες βροχόπτωσης άνω των 50 χιλιοστών ανά ώρα. Επιπρόσθετα, το δίκτυο των 360 επίγειων μετεωρολογικών σταθμών του Αστεροσκοπείου κατέγραφε ημερήσια ύψη βροχής άνω των 140 χιλιοστών μέχρι τις 17:20 το απόγευμα της Παρασκευής.

Επιχειρήσεις για απεγκλωβισμό πολιτών στη Φθιώτιδα - Yποχώρησε γέφυρα στην Ε.Ο. Λαμίας - Καρπενησίου

Σε διάφορα σημεία της Φθιώτιδας επιχειρεί η Πυροσβεστική για απεγκλωβισμό ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί στο δρόμο ή τα σπίτια τους εξαιτίας των πλημμυρισμένων δρόμων, που προκάλεσε το πέρασμα του «Ιανού» από τις δυτικές περιοχές της Λαμίας στα όρια με τον Δήμο Μακρακωμης, αλλά και στην Εθνική Οδό Λαμίας - Καρπενησίου.

Δεκάδες είναι οι κλήσεις στο «199» για απεγκλωβισμό ανθρώπων από τα σπίτια τους στην αρχή του Λιανοκλαδίου, ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν και πολίτες με κινητικά προβλήματα. Ένας εξ αυτών διακομίστηκε με το ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Λαμίας, καθώς το σπίτι του πλημμύρισε και διεσώθη από τους πυροσβέστες. 

Σύμφωνα με το Lamiareport..gr, από το μεγάλο όγκο νερού υποχώρησε μεγάλο κομμάτι που ουσιαστικά έκοψε την εθνική οδό στα δύο. Πολλά είναι τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στο ύψος του Τυροκομείου «Ρούμελη».

Οχήματα έχουν μείνει στο δρόμο εγκλωβισμένα από τα νερά τόσο στον δρόμο από Λουτρά Υπάτης προς το εθνικό δίκτυο (είναι κλειστός και ο δρόμος από Μεξιάτες), όσο και επί της εθνικής οδού. Τα νερά από τους χείμαρρους που καταλήγουν στο Σπερχειό, όπως το Γραμμενόρεμα και το ρέμα της Στίρφακας, έχουν φέρει στο οδόστρωμα πάνω από μισό μέτρο νερό.



Σημειώνεται ότι απαγορεύεται η διέλευση οποιουδήποτε οχήματος, εκτός από πυροσβεστικά οχήματα και οχήματα της Πολιτικής Προστασίας.

Η έντονη βροχόπτωση στη Φθιώτιδα έχει πλήξει και πολλά χωριά, σε απόσταση 10 και 12 χιλιομέτρων δυτικά της Λαμίας.

Σε πολλά χωριά έχουν δημιουργηθεί ποτάμια τα οποία διασχίζουν κάθετα τους δρόμους με συνέπεια να διακόπτεται η συγκοινωνία κυρίως στο επαρχιακό δίκτυο.



Περίπου στις 4 μ.μ. διακόπηκε η συγκοινωνία από Λαμία προς Καρπενήσι, λίγο πριν το χωριό Ζηλευτό, ενώ δυσκολία υπάρχει και πριν από το Λιανοκλάδι, αφού διάφορα ρέματα φούσκωσαν μέσα στο χωριό βγήκαν στο δρόμο τον οποίο διασχίζουν κάθετα με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση. 

Πολλές είναι οι κλήσεις στην Πυροσβεστική για άντληση νερών υπάρχουν και στα Λουτρά Υπάτης και στο Λιανοκλάδι. 

Τον έσωσε μπουλντόζα

Μέσα στο χωριό Ζηλευτό πλημμύρισαν σπίτια, ενώ τα ορμητικά νερά παρέσυραν άνθρωπο, ο οποίος σώθηκε χάρη στην ψυχραιμία του χειριστή μηχανήματος που κατάφερε να τον συγκρατήσει βάζοντας μπροστά τον κουβά από μπουλντόζα.

Στο Ζηλευτό επίσης ένα τζιπάκι παρασύρθηκε και σφηνώθηκε κάτω από μια γέφυρα, ενώ τα νερά έχουν μπει σε πολλές αυλές και σπίτια.

Κατέρρευσε γέφυρα στο Μουζάκι Καρδίτσας

Καταστροφική ήταν η επέλαση του «Ιανού» και στην Καρδίτσα. Εξαιτίας του σφοδρού κύματος κακοκαιρίας, κατέρρευσε η γέφυρα «Μπαλάνου» στο Μουζάκι.

Σύμφωνα με το KarditsaLive.Net, ο Ιανός «χτύπησε» την περιοχή λίγα λεπτά μετά τις 17:00, το απόγευμα της Παρασκευής, οδηγώντας στην κατάρρευση τη γέφυρας.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Κεφαλονιά, Ιθάκη και Ζάκυνθος

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω της κακοκαιρίας «Ιανός» βρίσκονται πλέον η Κεφαλονιά, η Ιθάκη και η Ζάκυνθος, ενώ, σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας μπήκε η Ευρυτανία, η Φθιώτιδα, η Εύβοια και η Βοιωτία.

Όπως αναφέρει η Πολιτική Προστασία, για την άμεση αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που ενδέχεται να προκύψουν από την εκδήλωση των ακραίων καιρικών φαινομένων που ήδη πλήττουν μεγάλο μέρος της χώρας μας (Μεσογειακός Κυκλώνας Ιανός), με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύσσονται σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας οι παρακάτω Περιφερειακές Ενότητες: Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Εύβοια και Βοιωτία, από 18-09-2020 έως και 19-09-2020, λόγω σχετικής προειδοποίησης για τις περιοχές αυτές.

Επιπλέον, με εντολή του Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύσσονται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας οι Περιφερειακές Ενότητες Κεφαλληνίας, Ιθάκης και Ζακύνθου, εκτός από την Κοινότητα Νυφίου του Δήμου Αργοστολίου και την Δημοτική Ενότητα Πυλάρου του Δήμου Σάμης, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (έντονες βροχοπτώσεις, πλημμύρες) που εκδηλώθηκαν στις 17-09-2020 στις παραπάνω περιοχές.

Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία έναρξης της εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι (6) μήνες, ήτοι έως και 17 Μαρτίου 2021.

Φωτογραφίες: Lamiareport.gr, Lamianow.gr

Διαβάστε ακόμα:

Αγνοείται οδηγός στο Μουζάκι Καρδίτσας - Παρασύρθηκε από ορμητικά νερά

- «Μάχη» για να μην σπάσει λιμνοδεξαμενή στον Αλμυρό - Τρεις εγκλωβισμένοι