Στις 27 Ιουλίου ξεκινά την τελική φάση δοκιμών του εμβολίου η Moderna

Στις 27 Ιουλίου ξεκινά την τελική φάση δοκιμών του εμβολίου η Moderna

H Moderna θα ξεκινήσει τις κλινικές δοκιμές τελικού σταδίου για εμβόλιο κατά της Covid-19 στις 27 Ιουλίου, σύμφωνα με ανάρτηση στην ιστοσελίδα ClinicalTrials.gov.

Όπως μεταδίδει το Reuters, στη δοκιμή θα λάβουν μέρος 30.000 εθελοντές.

Η εταιρεία συνεργάζεται με την ελβετική φαρμακοβιομηχανία Lonza για την επιτάχυνση της παραγωγής του υποψήφιου εμβολίου.

Το υποψήφιο εμβόλιο χρησιμοποιεί συνθετικό αγγελιοφόρο RNA για εμβολιασμό κατά του ιού. Τέτοιες θεραπείες βοηθούν τον οργανισμό να ανοσοποιηθεί έναντι ενός ιού και μπορεί δυνητικά να αναπτυχθεί και να παρασκευαστεί πιο γρήγορα από τα παραδοσιακά εμβόλια.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστηρίζει τις έρευνες για το εμβόλιο της Moderna με περίπου μισό δισ. δολάρια, και την έχει επιλέξει ως μία από τις πρώτες που θα ξεκινήσουν μεγάλης κλίμακας κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

H Moderna και άλλες εταιρείες συνεργάζονται για την ανάπτυξη εμβολίων με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ (NΙΗ) και την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, καθώς και με δίκτυα ανοσολόγων και άλλων ειδικών επί των εμβολίων που έχουν οριστεί από το NIH για να βοηθήσουν στην επίβλεψη του σχεδιασμού των κλινικών δοκιμών.

Η εταιρία βιοτεχνολογίας με έδρα το Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης, είχε ανακοινώσει στις αρχές Ιουνίου ότι πρωταρχικός στόχος της δοκιμής θα είναι η πρόληψη συμπτωμάτων της Covid-19, της νόσου που προκαλείται από τον νέο κορονοϊό. Δευτερεύων βασικός στόχος θα είναι η πρόληψη της σοβαρής νόσησης, όπως ορίζεται η μη ανάγκη νοσηλείας.

AP Photo/Bill Sikes