Τ. Ερντογάν: Και πάλι τζαμί η Αγία Σοφία - 350.000 μουσουλμάνοι στην προσευχή

Τ. Ερντογάν: Και πάλι τζαμί η Αγία Σοφία - 350.000 μουσουλμάνοι στην προσευχή

Μετά από 86 χρόνια, η Αγία Σοφία λειτούργησε σήμερα ως τζαμί, καθώς οι πύλες του ναού άνοιξαν στις 10 το πρωί και η μουσουλμανική προσευχή ξεκίνησε περίπου στη 1 το μεσημέρι. Ο Τούρκος Πρόεδρος κατέφθασε στην Αγία Σοφία λίγο πριν την έναρξη της προσευχής και διάβασε απόσπασμα από το Κοράνι.

Μετά την ολοκλήρωση της προσευχής ο Ερντογάν, προέβη σε σύντομες δηλώσεις: «Από σήμερα, θα κάνουμε τις απαραίτητες συνεννοήσεις για να συνεχίσουμε το έργο αποκατάστασης της Αγίας Σοφίας» δήλωσε, χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι η επιστροφή του μνημείου σε χώρο μουσουλμανικής προσευχής θα συνεχιστεί, όπως πρέπει».

«Προσεύχομαι στον Θεό, καθώς εμείς ως μια κυβέρνηση συνεργασίας, έχουμε καταφέρει να αποκαταστήσουμε την πρέπουσα λειτουργία του τεμένους» συνέχισε ο Ερντογάν, ο οποίος γνωστοποίησε ότι στη σημερινή προσευχή -η πρώτη έπειτα από 86 χρόνια- παραβρέθηκαν 350.000 μουσουλμάνοι. 


Ο Ερντογάν και οι πλέον υψηλόβαθμοι υπουργοί του, φορώντας λευκές μάσκες για την προστασία τους από την COVID-19, γονάτισαν πάνω σε γαλάζια χαλιά κατά την έναρξη μιας τελετής που σημαδεύει την επιστροφή της μουσουλμανικής λατρείας στο μνημείο.

Δείτε live εικόνα

O Αλί Ερμπάς, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet) ανακοίνωσε τον διορισμό τριών ιμάμηδων και πέντε μουεζίνιδων για το «τέμενος Αγία Σοφία». Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο μνημείο, ο κυβερνήτης ανέφερε πως «όλοι ανυπομονούν να παρευρεθούν στις ειδικές προσευχές με μεγάλο ενθουσιασμό». Αναφερόμενος στα υγειονομικά μέτρα κατά του κορονοϊού, τόνισε ότι θα υπάρχουν πέντε διαφορετικοί ανοιχτοί χώροι για τους προσκυνητές για να αποφευχθεί ο συνωστισμός.


 

Οι ετοιμασίες ήταν εντατικές έως την τελευταία στιγμή, ενώ την Πέμπτη ο Ερντογάν, πραγματοποίησε νέα επίσκεψη στην Αγία Σοφία, προκειμένου να επιθεωρήσει την εξέλιξη των εργασιών.


Ο πρόεδρος της Τουρκίας, ο οποίος εισήλθε από την πίσω πόρτα, παρέμεινε στο ναό επί μια ώρα, όπου ενημερώθηκε για το έργο και τις προετοιμασίες, ενώ τον συνόδευε η σύζυγός του, καθώς και κυβερνητικά υψηλόβαθμα στελέχη, σύμφωνα με την Hurriyet.
 


Τα τιρκουάζ χαλιά έχουν ήδη τοποθετηθεί σε όλο το μαρμάρινο πάτωμα του ναού, εκτός από το σημείο όπου βρίσκεται ο νοτιοανατολικός πεσσός (στύλος) όπου κοσμείται με μαρμαροθετημένο ομφάλιο του 14ου αιώνα και το οποίο είχε προστεθεί στην μεσοβυζαντινή εποχή. Γύρω από το μαρμάρινο αριστούργημα έχουν τοποθετηθεί διακοσμητικοί μπρούτζινοι στύλοι, που λειτουργούν ως όρια για τους πιστούς. 

Από προχθές είχαν ξεκινήσει και οι δοκιμές στο ηχοσύστημα του ναού με γνωστό στην Τουρκία ιμάμη να διαβάζει το Κοράνι.
 


Στα πλάνα φαίνεται και το κομμάτι εκείνο της αψίδας, όπου βρίσκεται το περίφημο ψηφιδωτό της Παναγίας με το Θείο Βρέφος αγκαλιά, της περιόδου μετά την εικονομαχία, όπου οι Τούρκοι προσπαθούν να καλύψουν. 

Σύμφωνα με τη «Χουριέτ», τα ψηφιδωτά και οι τοιχογραφίες θα καλυφθούν με κουρτίνες στη διάρκεια της προσευχής και ο μηχανισμός θα είναι παρόμοιος με αυτόν της κινηματογραφικής βιομηχανίας.

Διαβάστε ακόμα:

- Δυσαρέσκεια Τραμπ για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε Τζαμί

- Νέες «πληγές» ανοίγουν στην Αγία Σοφία