Στη Σαουδική Αραβία ο Α. Γεωργιάδης με επιχειρηματική αποστολή

Στη Σαουδική Αραβία ο Α. Γεωργιάδης με επιχειρηματική αποστολή

Με την υποδοχή του υπουργού Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, Καλίντ μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Φαλίχ (Khalid bin Abdulaziz Al-Falih) και την επίσκεψη στην Αλ Ούλα, εμπορικό σταυροδρόμι του αραβικού κόσμου κατά την αρχαιότητα, ξεκίνησε η επίσκεψη της ελληνικής κυβερνητικής και επιχειρηματικής αποστολής στη Σαουδική Αραβία, που στοχεύει στην προώθηση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, με έμφαση στην προσέλκυση επενδύσεων.

Κατά την πρώτη ημέρα η ελληνική αποστολή επισκέφτηκε αρχικά την περιοχή Elephand Rock, όπου ένας επιβλητικός βράχος που μοιάζει σε ελέφαντα κερδίζει τα βλέματα των περαστικών στην όαση της ερήμου της Αλ Ούλα. Ακολούθως, διανύοντας τον σιδηρόδρομο που μετέφερε στις αρχές του 20ου αιώνα προσκυνητές από την Κωνσταντινούπολη μέχρι τη Μέκκα, επισκέφτηκαν τη Χέγκρα, τη δεύτερη σημαντικότερη πόλη των Ναβαταίων Αράβων, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο υπόσκαφα λαξευμένο ταφικό παλάτι της, το πρώτο Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO της Σαουδικής Αραβίας. Tελικός προορισμός ήταν το εκπληκτικής ομορφιάς κτίριο -καθρέφτης της Μαράγια στο φαράγγι της ερήμου της κοιλάδας Ασάρ. Μια κατασκευή τελευταίας τεχνολογίας η οποία καλύπτεται από 9.740 τ.μ. πάνελ με καθρέφτη που αντανακλούν την ομορφιά της ερήμου της Αλ Ούλα.

Στη Μαράγια πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση από τη σαουδαραβική πλευρά, του φιλόδοξου πολιτιστικού έργου μετασχηματισμού της ιστορικής πόλης Aλ Ούλα, της περιφέρειας της Μεδίνα στη βορειοδυτική χώρα, σε τουριστικό και πολιτιστικό πόλο, με βιώσιμο τρόπο. Φιλοδοξία τους είναι η δημιουργία του μεγαλύτερου σε φυσικό χώρο μουσείου στον κόσμο. Πρόκειται για ένα έργο που έχει προγραμματιστεί να υλοποιηθεί σε τρία στάδια μεταξύ 2023, 2030 και 2035, συνολικού προϋπολογισμού 15 δισ. δολαρίων.

Το βράδυ η ελληνική αποστολή θα μεταβεί αεροπορικώς στο Ριάντ. Την Κυριακή, δεύτερη ημέρα της επίσκεψης στη Σαουδική Αραβία, θα πραγματοποιηθεί το Ελληνο-Σαουδαραβικό Επενδυτικό Φόρουμ, στο πλαίσιο του οποίου θα διεξαχθούν διμερείς επιχειρηματικές συναντήσεις (Β2Β), που διοργανώνονται από το Invest Saudi και το Enterprise Greece υπό την αιγίδα της γενικής γραμματείας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων. Φιλοδοξία των δύο πλευρών είναι η ενίσχυση και η εμβάθυνση των οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων των δύο χωρών. Το Φόρουμ είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει περί τις 10 το πρωί της Κυριακής (11:00 τοπική ώρα).

Παράλληλα με τις εργασίες του Φόρουμ της 13ης Μαρτίου καθώς επίσης και τη Δευτέρα 14 Μαρτίου, έχει προγραμματιστεί σειρά συναντήσεων εργασίας της κυβερνητικής αποστολής με τους υπουργούς Επενδύσεων, Εμπορίου, Εξωτερικών, Ενέργειας, Πολιτισμού, Τουρισμού καθώς και με τον επικεφαλής του Δημόσιου Επενδυτικού Ταμείου του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας.

Κατά την επίσκεψη, την οποία οργανώνει το υπουργείο Εξωτερικών, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ και σε συντονισμό με το Enterprise Greece, η ελληνική αποστολή αναμένεται να μεταφέρει το διττό μήνυμα στη Σαουδική Αραβία, ότι η Ελλάδα είναι ένας ιδανικός επενδυτικός προορισμός, δίνοντας έμφαση στο ότι η χώρα μας προσφέρει πρόσβαση σε όλες τις αγορές της Ευρώπης, της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, αλλά και τη βούληση για μια πιο ενεργή παρουσία της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας στην αραβική αυτή χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις μεταξύ της ελληνικής και της σαουδαραβικής πλευράς θα εστιαστούν στους τομείς της ενέργειας, των logistics, των θαλάσσιων σχέσεων, του τουρισμού, του πολιτισμού, των κατασκευών, της υγείας, της γεωργίας και των τροφίμων.

Από την πλευρά της ελληνικής πολιτείας, στην αποστολή συμμετέχουν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, οι υφυπουργοί Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, Ανάπτυξης Ιωάννης Τσακίρης και Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, καθώς και ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ και πρόεδρος του Enterprise Greece Γιάννης Σμυρλής και οι γενικοί γραμματείς Επενδύσεων Ορέστης Καβαλάκης και Τουρισμού Ολυμπία Αναστασοπούλου. Σημειώνεται, επίσης, πως τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία, συνοδεύει ο διευθύνων σύμβουλος του Enterprise Greece Γιώργος Φιλιόπουλος.

Στην επιχειρηματική αποστολή συμμετέχουν υψηλόβαθμα στελέχη 43 εταιριών από τους κλάδους των κατασκευών, της ναυτιλίας, του τουρισμού, της φαρμακοβιομηχανίας, της ενέργειας, της κυβερνοασφάλειας, των τραπεζών, καθώς και θεσμικοί παράγοντες, όπως ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ Ευθύμιος Βιδάλης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων Χάρης Λαμπρόπουλος και μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων του ΕΒΕΑ και του ΣΕΒΕ. Στην αποστολή συμμετέχει και ο πρόεδρος της TEMES AE Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, ο οποίος εκπροσωπεί την ελληνική πλευρά στο νεοϊδρυθέν Επιχειρηματικό Συμβουλίου Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας, το οποίο αναπτύχθηκε για τη διευκόλυνση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών.