7ος χρόνος, ημέρα 2218η
Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2021

ΣτΕ: Υποχρεωτικά τα εμβόλια για τους μαθητές

ΣτΕ: Υποχρεωτικά τα εμβόλια για τους μαθητές

Η συνταγματική δημόσιου σκοπού πρόβλεψη του κράτους να λαμβάνει μέριμνα για τη δημόσια υγεία επιτρέπει την διαγραφή παιδιών, τα οποία οι γονείς αρνούνται να τα εμβολιάσουν, από τους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία, αποφάνθηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας

Ειδικότερα, σε περίπτωση σε δήμο της Ανατολικής Μακεδονίας κατά την οποία διαγράφηκαν τέσσερα παιδιά από δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, καθώς παρά τις ειδοποιήσεις προς τους γονείς τους εκείνοι αρνήθηκαν να τα εμβολιάσουν για τις γνωστές παιδικές ασθένειες, ένας εκ των γονέων προσέφυγε στο ΣτΕ.

Η προσφυγή του γονέα ζητούσε να ακυρωθεί η από 14.1.2020 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ως αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Συγκεκριμένα, οι γονείς υποστήριξαν ότι το παιδί τους «τιμωρείται», επειδή δεν έχει δεχθεί κάποια εκ των πολλών εμβολίων και «τυγχάνει διαφορετικής μεταχείρισης από τα συνομήλικα παιδιά και συμμαθητές της, χωρίς να υφίσταται λόγος, ενώ περιορίζεται ουσιωδώς η συμμετοχή της στην κοινωνική ζωή εν γένει, καθώς ο παιδικός σταθμός αποτελεί σημείο κοινωνικοποίησης και ανάπτυξης της προσωπικότητας των νηπίων και επιβάλλεται σε βάρος της ένα επαχθές μέτρο, το οποίο δεν είναι αναγκαίο, αφού το παιδί είναι υγιές, δεν συντρέχει περίπτωση πανδημίας και τα υπόλοιπα παιδιά που είναι εγγεγραμμένα στον παιδικό σταθμό έχουν λάβει τα προβλεπόμενα εμβόλια».

Ωστόσο, το ΣτΕ (απόφαση 2387/2020) αναφέρει ότι στην κάρτα υγείας του νηπίου αναφερόταν ότι η ανήλικη ήταν «ανεμβολίαστη» και ότι έπρεπε να ολοκληρώσει την τέταρτη δόση εμβολιασμών για κοκκύτη, πολυομμετίδα, πνευμονιόκοκκο, κ.λπ., ενώ δεν έχει λάβει καμία δόση από τα εμβόλια μηνιγγιτιδόκοκκου, ιλαράς- παρωτίτιδας - ερυθράς, ανεμοβλογιάς, ηπατίτιδας Α΄ και ροταϊού.

Το ΣτΕ απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς των γονέων και έκρινε συνταγματική και νόμιμη την απόφαση του δήμου για διαγραφή της ανήλικης από τον παιδικό σταθμό, υπογραμμίζοντας ότι «θα αντέκειτο στην αρχή της ισότητας η αξίωση προσώπου να μην εμβολιαστεί, επικαλούμενο ότι δεν διατρέχει ατομικό κίνδυνο, εφόσον διαβιώνει σε ασφαλές περιβάλλον οφειλόμενο στο γεγονός ότι τα άλλα πρόσωπα του περιβάλλοντός του έχουν εμβολιαστεί».

Στ. Πέτσας: Επιβοηθητική η απόφαση του ΣτΕ

Σε ερώτηση που έγινε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ κι αν εξετάζεται το ενδεχόμενο για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς μαθητών για τον κορονοϊό, η απάντηση του κ. Πέτσα ήταν:

«Η απόφαση του ΣτΕ είναι επιβοηθητική ώστε όλοι να κατανοήσουν ότι δεν υπάρχουν λόγοι που θα μπορούσαν να αφήσουν στην άκρη την επιστήμη και να υποκύψουν σε θεωρίες συνωμοσίες. Είναι ένα θετικό εργαλείο κι αυτό ώστε περισσότεροι πολίτες να πειστούν. Δεν εξετάζουμε το θέμα της υποχρεωτικότητας, αλλά ακούμε όλες τις συζητήσεις που έχουν διατυπωθεί όλο το προηγούμενο διάστημα και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη».