Στα 7 μίλια το «Oruc Reis» από το Καστελόριζο

Στα 7 μίλια το «Oruc Reis» από το Καστελόριζο

Στα 7 ναυτικά μίλια από το νησί του Καστελόριζου και στα 6,8 μίλια από τη νήσο Στρογγύλη έπλευσε το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, συνοδευόμενο από τα βοηθητικά πλοία Ataman και Cengiz Han, καθώς και τουρκικά πολεμικά πλοία, προκειμένου να συνεχίσει τις σεισμικές έρευνες στην περιοχή πλησίον των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Σύμφωνα με το στίγμα στο marinetraffic το σεισμογραφικό πλοίο έφτασε σε απόσταση μόλις 6,8 μίλια νότια από τη νήσο Στρογγύλη στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου, ενώ νωρίτερα, το σημείο που έκανε έρευνες το Oruc Reis σήμερα τα ξημερώματα ήταν σε θαλάσσια περιοχή μόλις 8 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά από την Μεγίστη.  Η ταχύτητα με την οποία κινείται είναι στους 4,4 κόμβους με κατεύθυνση νοτιοανατολικά στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Υπενθυμίζεται ότι πριν έξι μέρες η Άγκυρα με νέα Navtex παρέτεινε μέχρι τις 29 Νοεμβρίου την παραμονή του Oruc Reis στην ανατολική Μεσόγειο, ανακοινώνοντας ως περιοχή ερευνών μια ζώνη μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, η οποία φτάνει μέχρι και τα 6 ναυτικά μίλια από το τελευταίο. Επιλογή, αντίστοιχη με εκείνη του περασμένου Οκτωβρίου και η οποία δείχνει όχι μόνο την αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων αλλά και ότι η Τουρκία και ο Τ. Ερντογάν το μόνο που δεν επιδιώκουν είναι η συνεννόηση και ο διάλογος.

Με βάση την πρόσφατη NAVTEX μεθαύριο, το «Oruc Reis» θα πλεύσει προς την Αττάλεια, προκειμένου να προχωρήσει στις απαραίτητες εργασίες συντήρησης έπειτα από σχεδόν ενάμιση συνεχή μήνα δραστηριοτήτων σε μια περιοχή ανάμεσα στη Ρόδο και το Καστελόριζο. 

«Η Τουρκία, από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα, διαρκώς εντείνει τις παράνομες ενέργειες της στην Ανατολική Μεσόγειο, παραβιάζοντας κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Προσπαθεί δια της βίας να δημιουργήσει τετελεσμένα σε βάρος κρατών - μελών της ΕΕ.  Η Άγκυρα με τις νέες παράνομες ενέργειές της δυναμιτίζει την προοπτική για διάλογο με τη χώρα μας» είχε τονίσει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Μάλιστα, σε σημερινή συνέντευξή του στο πρακτορείο Al Arabiya επισήμανε ότι «η Τουρκία το έχει παρατραβήξει» και πως η Eυρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία ότι η συμπεριφορά της είναι απαράδεκτη. «Αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι η πρόκληση ενός Νεο-Οθωμανικού κράτους που προσπαθεί να επιβληθεί στους γείτονές του με βία αν αυτό χρειαστεί» επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών.