Σκοτίνα Πιερίας: Ανασύρθηκε σορός γυναίκας - Ρέμα παρέσυρε το αυτοκίνητό της

Σκοτίνα Πιερίας: Ανασύρθηκε σορός γυναίκας - Ρέμα παρέσυρε το αυτοκίνητό της

Tραγική κατάληξη είχαν οι αναζητήσεις της πυροσβεστικής στην Σκοτίνα Πιερίας όπου αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε μια γυναίκα είχε παρασυρθεί από ρέμα.

Η σορός της άτυχης γυναίκας, γνωστής παιδιάτρου από την Κατερίνη, 1,5 χλμ. μακρύτερα από το αυτοκίνητό της, ανασύρθηκε από ειδικό κλιμάκιο της Πυροσβεστικής.

Τα ορμητικά νερά του ρέματος της Ζλιάνας, εν μέσω της κακοκαιρίας, παρέσυραν το αυτοκίνητο που οδηγούσε η άτυχη γυναίκα, όπως αναφέρει η ΕΡΤ. 

Για την ανάσυρσή της επιχείρησαν 9 πυροσβέστες με 3 οχήματα.

 Υπενθυμίζεται ότι πολλά προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία χτες στην Αχαΐα, την Αιτωλοακαρνανία, την Ήπειρο και την Θεσσαλία. Παραπόταμοι υπερχείλισαν ενώ στην Ήπειρο κατέρρευσε γέφυρα στη Μικρή Γότιστα Ιωαννίων.

Σε κατάσταση συναγερμού η Πυροσβεστική

Περισσότερες από 200 κλήσεις έχει δεχθεί από το πρωί το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος εξαιτίας της κακοκαιρίας που πλήττει την Ελλάδα. Συνολικά η Πυροσβεστική έχει δεχθεί 214 κλήσεις και συγκεκριμένα: 103 κλήσεις για κοπές δέντρων, 64 για αντλήσεις υδάτων και 47 για αφαιρέσεις αντικειμένων.

Αναλυτικότερα:

Σε διάφορες περιοχές της Περιφέρειας Αττικής, 108 κλήσεις, εκ των οποίων 62 για κοπές δέντρων, 2 για άντληση υδάτων και 44 για αφαιρέσεις αντικειμένων.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Ηλεία) 63 κλήσεις, εκ των οποίων 18 για κοπές δέντρων, 44 για άντληση υδάτων και 1 για αφαίρεση αντικειμένου.

Στην Περιφέρεια Ηπείρου (Άρτα, Ιωάννινα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα), 27 κλήσεις εκ των οποίων 13 για κοπές δέντρων και 14 για άντληση υδάτων.

Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Κέρκυρα, Ζάκυνθος) 16 κλήσεις, εκ των οποίων 10 για κοπές δέντρων, 4 για άντληση υδάτων και 2 για αφαιρέσεις αντικειμένων.

Όπως τονίζει το Πυροσβεστικό Σώμα σε ανακοίνωσή του, παραμένει σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών, καθώς και των συνοδών τους φαινομένων, ενώ οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εξελιχθούν τα φαινόμενα παραμένουν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και περαιτέρω κλιμάκωσης, εφ' όσον απαιτηθεί, με διασπορά του προσωπικού και των οχημάτων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα.

Τέλος, η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση εκδήλωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Λαμία: «Φούσκωσε» ο Σπέρχειος και «μπήκε» σε σπίτια στο Κόμμα Φθιώτιδος - Απεγκλωβίζουν κατοίκους

Δύσκολες στιγμές ζουν οι κάτοικοι στο χωριό Κόμμα της Λαμίας αλλά και αυτοί που είχαν σπίτια στις παρυφές νότια της πόλης κοντά στο αεροδρόμιο. Από τις 5:00 το πρωί σήμανε συναγερμός καθώς «φούσκωσαν» τα νερά του Σπερχειού και άρχισαν να μπαίνουν μέσα στα σπίτια και σε ορισμένες περιπτώσεις τα νερά έφτασαν σε ύψος πάνω από ένα μέτρο.

Στο χωριό κόμμα χτυπούσαν οι καμπάνες και οι άνθρωποι της Πολιτικής Προστασίας μαζί με τους αντιδημάρχους και το δήμαρχο Λαμιέων Θύμιο Καραΐσκο ζητούσαν από τους κατοίκους να παραμείνουν σε ασφαλή σημεία ενώ την ίδια στιγμή χωματουργικά μηχανήματα του Δήμου ξεκινούσαν απεγκλωβισμούς για να συγκεντρώσουν τους κατοίκους στο δημοτικό σχολείο του χωριού.

Περισσότερα από 30 σπίτια μέσα στο χωριό Κόμμα έχουν πλημμυρίσει καθώς μέχρι τις 8:00 το πρωί η στάθμη των νερών συνεχώς αυξάνει.

Παράλληλα περίπου 25 σπίτια που βρίσκονται στις παρυφές στο νότιο τμήμα της πόλης της Λαμίας κοντά στο αεροδρόμιο μαζί με αναρίθμητες επαγγελματικές εγκαταστάσεις έχουν κυριολεκτικά παραδοθεί στα νερά και οι άνθρωποι που ήταν εκεί εξέπεμπαν SOS από τις 6:00 το πρωί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα χωματουργικά μηχανήματα του Δήμου και της Περιφέρειας ήταν αδύνατο να προσπελάσουν τον όγκο του νερού και επιστρατεύτηκαν βάρκες του Πυροσβεστικού Σώματος που έφταναν στα σπίτια για να μπορέσουν να απεγκλωβίσουν τους κατοίκους.

«Είναι εφιαλτικό αυτό που ζούμε» περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ειρήνη Μπεχλιούλη που μαζί με το σύζυγό της περιμένει μία βάρκα να φτάσει στο σπίτι τους για να τους απεγκλωβίσει. «Για ακόμη μία φορά καταστράφηκαν όλα. Δεν υπάρχει τίποτα μέσα στο σπίτι. Όλα είναι κάτω από τα νερά. Το νερό έχει ξεπεράσει το 1,5 μέτρο μέσα στο σπίτι» σημειώνει η ίδια κάνοντας εκκλήσεις προς όλες τις κατευθύνσεις καθώς πλέον μέσα στα νερά έχουν κυριολεκτικά ξεπαγιάσει. Όπως αναφέρει «δεν είναι η πρώτη φορά που παθαίνουμε παρόμοιες ζημιές και δεν μπορούμε να συνέλθουμε. Αυτή τη φορά όμως το ύψος του νερού ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Καταστράφηκαν τα πάντα...».

Λίγα μέτρα πιο κάτω οι πυροσβέστες με τη βάρκα προσπαθούν να απεγκλωβίσουν άλλους ανθρώπους μεταξύ των οποίων και ένας ιερέας.

Σημειώνεται ότι λίγο μετά τις 7 το πρωι ένας εργαζόμενος αλβανικής καταγωγής έχει ανέβει στην σκεπή του σπιτιού του που είναι κυκλωμένο από τα νερά και φωνάζει να τον ακούσουν οι πυροσβέστες και να τον απεγκλωβίσουν στη συνέχεια καθώς δεν υπάρχει καμία άλλη πρόσβαση.

«Από νωρίς προσπαθήσαμε να ελέγξουμε τι γίνεται στο χωριό Κόμμα και μάλιστα απεγκλωβίσαμε κατοίκους και τους μεταφέραμε στο σχολείο» υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος.

Όπως σημειώνουν ο κ. Καραΐσκος και τα μέλη των συνεργείων του Δήμου που βρίσκονται εκεί με χωματουργικά μηχανήματα «έχει πολλά χρόνια να γίνει τέτοια καταστροφή. Τα νερά φούσκωσαν απότομα και μπήκαν μέσα σε σπίτια και εγκαταστάσεις οι ζημιές είναι μεγάλες». «Είμαστε τυχεροί που έχουμε αποφύγει τα χειρότερα που έχουν σχέση με ανθρώπινες ζωές. Μέχρι στιγμής είναι πολύ δύσκολο να έχουμε συμπεράσματα καθώς η μάχη για να μεταφέρουμε τους ανθρώπους σε ασφαλές σημείο συνεχίζεται» σημειώνει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

Αξίζει να επισημανθεί ότι από νωρίς το πρωί και ο αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Θανάσης Καρακάντζας βρίσκεται επικεφαλής των προσπαθειών καθώς από τη μία πλευρά χωματουργικά μηχανήματα προσπαθούν να απομακρύνουν κάποια αναχώματα και να διευκολύνουν την ροή των νερών μέσα στον κάμπο και ο ίδιος με τους πυροσβέστες με τη βάρκα πάνε από σπίτι σε σπίτι για να δουν τι ακριβώς συμβαίνει και να συνεχίσουν τους απεγκλωβισμούς.

«Έχουμε ελέγξει όλα τα σπίτια και ευτυχώς έχουμε αποφύγει τα χειρότερα» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης και προσθέτει: «Η κατάσταση είναι δύσκολη και προσπαθούμε να παρεμβαίνουμε ανάλογα με τις ανάγκες. Το μόνο θετικό σημείο είναι ότι βλέπουμε σιγά-σιγά να σταθεροποιείται το ύψος των υδάτων ενώ μέχρι τις 8:00 το πρωί συνεχώς το ύψος αυξάνονταν. Οι επόμενες ώρες θα είναι κρίσιμες. Υπάρχουν δεκάδες οικογένειες που είναι εγκλωβισμένες σε ορόφους οικοδομών χωρίς να διατρέχουν κάποιο κίνδυνο αλλά δεν μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους».

Υπογραμμίζεται ότι λίγο μετά τις 8:00 το πρωί έγινε γνωστό ότι ένας άνθρωπος ο οποίος αγνοούνταν από τη νύχτα καθώς είχε εγκλωβιστεί σε περιοχή του χωριού Φραντζή από τα νερά βρέθηκε σε ασφαλές σημείο. Μέσα στη νύχτα πήγε σε αγρόκτημά του για να σώσει τα σκυλιά που ήταν εκεί αλλά χάθηκε κάθε επαφή μαζί του. Ενεργοποιήθηκε η Πυροσβεστική αλλά και κάτοικοι του χωριού και άρχισαν να ψάχνουν ωστόσο όμως αργότερα ειδοποίησε ότι βρίσκεται σε ασφαλές σημείο.

Καρδίτσα: Υποχωρεί η στάθμη στους ποταμούς του νομού - Χιονίζει στα ορεινά

«Υποχωρεί η στάθμη των υδάτων στους ποταμούς της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, ενώ όσες καταπτώσεις σημειώθηκαν στον ορεινό όγκο τις αντιμετωπίσαμε» επσημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από πλευράς της Π.Ε. Καρδίτσας ο Κωνσταντίνος Νούσιος, για την κατάσταση που επικρατεί στον νομό μετά τις τελευταίες ισχυρές βροχοπτώσεις.

Σε υψόμετρο πάνω από 1.200 μέτρα, σύμφωνα με τον ίδιο, χιονίζει, ενώ 15 μηχανήματα της Π.Ε. Καρδίτσας επιχειρούν για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων.

Τρίκαλα: Μάχη στον ορεινό όγκο με τις καταπτώσεις βράχων

Με 22 μηχανήματα η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις πολλές καταπτώσεις βράχων που σημειώνονται στον ορεινό όγκο μετά τις ισχυρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών.

Συγκεκριμένα πως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Μιχαλάκης, η στάθμη των νερών στους ποταμούς υποχωρεί, ενώ σε ολόκληρη την Π.Ε. Τρικάλων δεν υπάρχει πλημμυρισμένος οικισμός. «Δώσαμε μάχη όλη τη νύχτα και πιστεύω πως τα καταφέραμε, σημειώνει ο κ. Μιχαλάκης, αναφερόμενος κυρίως στο γεγονός πως δεν πλημμύρισε ο Πηνειός ποταμός αν και συγκέντρωσε μεγάλες ποσότητες νερών.

Ο καιρός την Κυριακή

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα δυτικά σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 5 με 6 και στα πελάγη 7 και πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ. Βαθμιαία στα δυτικά θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Μακεδονίας.

Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Θρακικό 7 τοπικά 8 μποφόρ με γρήγορη εξασθενηση. Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοδυτικούς έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 01 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες που βαθμιαία από το απόγευμα θα εξασθενήσουν. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά.

Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6, στο Ιόνιο 6 με 7 και τις πρωινές ώρες τοπικά 8 μποφόρ. Βαθμιαία από το απόγευμα θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 11 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές κατά διαστήματα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια ορεινά.

Ανεμοι: Στα νότια νοτιοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι. Στα βόρεια βορειοδυτικοί έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.

Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 7 και πρόσκαιρα το πρωί στα βόρεια τοπικά 8 μποφόρ. Εξασθένηση από το μεσημέρι.

Θερμοκρασία: Από 13 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.

Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 7 και πρόσκαιρα το πρωί έως 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Θερμοκρασία: Από 15 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές κατά διαστήματα.

Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 5 με 6, στα νότια 7 και το πρωί τοπικά 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές μέχρι το μεσημέρι.

Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και το πρωί τοπικά 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές κατά διαστήματα. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα γύρω ορεινά.

Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 και απο το βράδυ 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 01 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΔΕΥΤΕΡΑ 13-12-2021

Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου και

ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά, κυρίως στα βορειοανατολικά. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι άστατος, με νεφώσεις κατά διαστήματα και τοπικές βροχές κυρίως στα κεντρικά και νότια.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά

έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη τη χώρα. Στα βόρεια θα φτάσει τους 9 με 10 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 12 με 14 και στο Αιγαίο τους 17 βαθμούς Κελσίου. Τοπικά παγετός θα

σημειωθεί στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.