Λαμία: «Φούσκωσε» ο Σπέρχειος και «μπήκε» σε σπίτια στο Κόμμα Φθιώτιδος - Απεγκλωβίζουν κατοίκους

Λαμία: «Φούσκωσε» ο Σπέρχειος και «μπήκε» σε σπίτια στο Κόμμα Φθιώτιδος - Απεγκλωβίζουν κατοίκους

Δύσκολες στιγμές ζουν οι κάτοικοι στο χωριό Κόμμα της Λαμίας αλλά και αυτοί που είχαν σπίτια στις παρυφές νότια της πόλης κοντά στο αεροδρόμιο. Από τις 5:00 το πρωί σήμανε συναγερμός καθώς «φούσκωσαν» τα νερά του Σπερχειού και άρχισαν να μπαίνουν μέσα στα σπίτια και σε ορισμένες περιπτώσεις τα νερά έφτασαν σε ύψος πάνω από ένα μέτρο.

Στο χωριό κόμμα χτυπούσαν οι καμπάνες και οι άνθρωποι της Πολιτικής Προστασίας μαζί με τους αντιδημάρχους και το δήμαρχο Λαμιέων Θύμιο Καραΐσκο ζητούσαν από τους κατοίκους να παραμείνουν σε ασφαλή σημεία ενώ την ίδια στιγμή χωματουργικά μηχανήματα του Δήμου ξεκινούσαν απεγκλωβισμούς για να συγκεντρώσουν τους κατοίκους στο δημοτικό σχολείο του χωριού.

Περισσότερα από 30 σπίτια μέσα στο χωριό Κόμμα έχουν πλημμυρίσει καθώς μέχρι τις 8:00 το πρωί η στάθμη των νερών συνεχώς αυξάνει.

Παράλληλα περίπου 25 σπίτια που βρίσκονται στις παρυφές στο νότιο τμήμα της πόλης της Λαμίας κοντά στο αεροδρόμιο μαζί με αναρίθμητες επαγγελματικές εγκαταστάσεις έχουν κυριολεκτικά παραδοθεί στα νερά και οι άνθρωποι που ήταν εκεί εξέπεμπαν SOS από τις 6:00 το πρωί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα χωματουργικά μηχανήματα του Δήμου και της Περιφέρειας ήταν αδύνατο να προσπελάσουν τον όγκο του νερού και επιστρατεύτηκαν βάρκες του Πυροσβεστικού Σώματος που έφταναν στα σπίτια για να μπορέσουν να απεγκλωβίσουν τους κατοίκους.

«Είναι εφιαλτικό αυτό που ζούμε» περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ειρήνη Μπεχλιούλη που μαζί με το σύζυγό της περιμένει μία βάρκα να φτάσει στο σπίτι τους για να τους απεγκλωβίσει. «Για ακόμη μία φορά καταστράφηκαν όλα. Δεν υπάρχει τίποτα μέσα στο σπίτι. Όλα είναι κάτω από τα νερά. Το νερό έχει ξεπεράσει το 1,5 μέτρο μέσα στο σπίτι» σημειώνει η ίδια κάνοντας εκκλήσεις προς όλες τις κατευθύνσεις καθώς πλέον μέσα στα νερά έχουν κυριολεκτικά ξεπαγιάσει. Όπως αναφέρει «δεν είναι η πρώτη φορά που παθαίνουμε παρόμοιες ζημιές και δεν μπορούμε να συνέλθουμε. Αυτή τη φορά όμως το ύψος του νερού ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Καταστράφηκαν τα πάντα...».

Λίγα μέτρα πιο κάτω οι πυροσβέστες με τη βάρκα προσπαθούν να απεγκλωβίσουν άλλους ανθρώπους μεταξύ των οποίων και ένας ιερέας.

Σημειώνεται ότι λίγο μετά τις 7 το πρωι ένας εργαζόμενος αλβανικής καταγωγής έχει ανέβει στην σκεπή του σπιτιού του που είναι κυκλωμένο από τα νερά και φωνάζει να τον ακούσουν οι πυροσβέστες και να τον απεγκλωβίσουν στη συνέχεια καθώς δεν υπάρχει καμία άλλη πρόσβαση.

«Από νωρίς προσπαθήσαμε να ελέγξουμε τι γίνεται στο χωριό Κόμμα και μάλιστα απεγκλωβίσαμε κατοίκους και τους μεταφέραμε στο σχολείο» υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος.

Όπως σημειώνουν ο κ. Καραΐσκος και τα μέλη των συνεργείων του Δήμου που βρίσκονται εκεί με χωματουργικά μηχανήματα «έχει πολλά χρόνια να γίνει τέτοια καταστροφή. Τα νερά φούσκωσαν απότομα και μπήκαν μέσα σε σπίτια και εγκαταστάσεις οι ζημιές είναι μεγάλες». «Είμαστε τυχεροί που έχουμε αποφύγει τα χειρότερα που έχουν σχέση με ανθρώπινες ζωές. Μέχρι στιγμής είναι πολύ δύσκολο να έχουμε συμπεράσματα καθώς η μάχη για να μεταφέρουμε τους ανθρώπους σε ασφαλές σημείο συνεχίζεται» σημειώνει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

Αξίζει να επισημανθεί ότι από νωρίς το πρωί και ο αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Θανάσης Καρακάντζας βρίσκεται επικεφαλής των προσπαθειών καθώς από τη μία πλευρά χωματουργικά μηχανήματα προσπαθούν να απομακρύνουν κάποια αναχώματα και να διευκολύνουν την ροή των νερών μέσα στον κάμπο και ο ίδιος με τους πυροσβέστες με τη βάρκα πάνε από σπίτι σε σπίτι για να δουν τι ακριβώς συμβαίνει και να συνεχίσουν τους απεγκλωβισμούς.

«Έχουμε ελέγξει όλα τα σπίτια και ευτυχώς έχουμε αποφύγει τα χειρότερα» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης και προσθέτει: «Η κατάσταση είναι δύσκολη και προσπαθούμε να παρεμβαίνουμε ανάλογα με τις ανάγκες. Το μόνο θετικό σημείο είναι ότι βλέπουμε σιγά-σιγά να σταθεροποιείται το ύψος των υδάτων ενώ μέχρι τις 8:00 το πρωί συνεχώς το ύψος αυξάνονταν. Οι επόμενες ώρες θα είναι κρίσιμες. Υπάρχουν δεκάδες οικογένειες που είναι εγκλωβισμένες σε ορόφους οικοδομών χωρίς να διατρέχουν κάποιο κίνδυνο αλλά δεν μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους».

Υπογραμμίζεται ότι λίγο μετά τις 8:00 το πρωί έγινε γνωστό ότι ένας άνθρωπος ο οποίος αγνοούνταν από τη νύχτα καθώς είχε εγκλωβιστεί σε περιοχή του χωριού Φραντζή από τα νερά βρέθηκε σε ασφαλές σημείο. Μέσα στη νύχτα πήγε σε αγρόκτημά του για να σώσει τα σκυλιά που ήταν εκεί αλλά χάθηκε κάθε επαφή μαζί του. Ενεργοποιήθηκε η Πυροσβεστική αλλά και κάτοικοι του χωριού και άρχισαν να ψάχνουν ωστόσο όμως αργότερα ειδοποίησε ότι βρίσκεται σε ασφαλές σημείο.

Υπενθυμίζεται ότι χθες το απόγευμα έβρεχε ακατάπαυστα σε ολόκληρη τη Φθιώτιδα με προβλήματα που δημιουργήθηκαν κυρίως στη Δυτική Φθιώτιδα. Από τα μεσάνυχτα και μετά ο Σπερχειός φούσκωσε ιδιαίτερα και από τις 4:00 το πρωί ξέφυγε από τις ανακουφιστικές τάφους με συνέπεια μετά τις 6:00 να αρχίσουν τα προβλήματα.

 Διάβαστε ακόμα:

Καρδίτσα: Υποχωρεί η στάθμη στους ποταμούς του νομού - Χιονίζει στα ορεινά

Τρίκαλα: Μάχη στον ορεινό όγκο με τις καταπτώσεις βράχων

Καταστροφές από το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας - Πού θα χτυπήσει την Κυριακή