«Σκάνδαλο» η επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων
Τουρκικά ΜΜΕ για δήλωση Τζ. Μπάιντεν

«Σκάνδαλο» η επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Μετά την αναγνώριση νωρίτερα σήμερα από τον Τζο Μπάιντεν της γενοκτονίας των Αρμενίων, ακριβώς 106 χρόνια από την έναρξη της συστηματικής εθνικής εκκαθάρισης του αρμενικού πληθυσμού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (1915-1923), τα τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης χαρακτηρίζουν ως «σκάνδαλο» την εν λόγω κίνηση. Ενδεικτικό είναι ότι αρκετές ιστοσελίδες αναπαράγουν την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ ως μια έκπληξη και «έκτακτη είδηση», παρότι οι προθέσεις του Αμερικανού προέδρου είχαν γνωστοποιηθεί ήδη από χθες, την Παρασκευή.

Δημοσίευμα της Σαμπάχ

Συγκεκριμένα σε αρκετές αγγλόφωνες εκδόσεις των τουρκικών μέσων ενημέρωσης, γίνεται μια προσπάθεια αρχικώς να υποβαθμιστεί το θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων και μάλιστα αναπαράγονται άρθρα που αφορούν τη δολοφονία Τούρκων διπλωματών τη δεκαετία του 1970, όπως και την δημοσιοποίηση συνέντευξης με τον Αρμένιο Ορθόδοξο Πατριάρχη Σαχάκ Μασουλιάν που, κατά το πρακτορείο Anadolu, επικρίνει όσους «χρησιμοποιούν ως πολιτικό εργαλείο τα γεγονότα του 1915» -όπως τα αναφέρει η Τουρκία- και… ευχαριστεί τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που «είναι ο μόνος Τούρκος πρόεδρος μέχρι στιγμής που έχει εκφράσει ανοικτά την αλληλεγγύη του με την Αρμενική κοινότητα».

Δημοσίευμα της Μilliyet

Ωστόσο, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως πολλά ΜΜΕ, με κορυφαίο παράδειγμα το Anadolu, παρουσιάζουν την είδηση με έμφαση στην τουρκική αντίδραση και όχι στις δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν.

«Σκιά στην αξιότιμη ιστορία μας»

Για «λυπηρή μέρα όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ», έκανε λόγο ο διευθυντής επικοινωνίας του Ερντογάν, Φαχρετίν Αλτούν. 

«Απορρίπτουμε σθεναρά τον χαρακτηρισμό της κυβέρνησης Μπάιντεν για τα γεγονότα του 1915 ως «γενοκτονία» και τον καταδικάζουμε εντόνως. Πρόκειται για μια εξαιρετικά ατυχή, λυπηρή μέρα όσον αφορά τις διμερείς μας σχέσεις, καθώς η Ουάσινγκτον επέλεξε να ρίξει σκιά στην αξιότιμη ιστορία μας», επισημαίνει χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο twitter.